Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 5552

Nummer 5552
Datum 8-2-1957
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Luns 16
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Luns, J.M.A.H. (info)
Ontvanger(s) Hagenaar, H. (info)
Plaats van opmaak Den Haag
Plaats van bestemming Djakarta
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, uitgaande codetel. Djakarta 1957
Dossiernummer
Trefwoorden Amerika, houding/positie van -
Bouman, H.A. *
Bouman, mevrouw M., fungerend strafpleiter in de NIGO-processen
Jungschläger-/Schmidt-/NIGO-processen; zie ook NIGO-arrestanten, Doornik etc
Nederlanders in Indonesië, arrestatie/rechtspositie van -
NG-kwestie in de vergaderingen van de Verenigde Naties
NIGO-arrestanten, Doornik en/of Pöttger, De Braal, Michael e.a.; zie ook Jungschläger-Schmidt-Nigo-processen
voorlichting/propaganda/publicatie/verklaring/communiqué, Nederlandse
Annotatie inleidende noot:
Op 22 jan. had Middelburg onder no 1414  aan Luns geseind, dat hij vernomen had 'dat de Indonesische regering aan de Amerikaanse regering heeft doen weten dat elke officiële belangstelling voor het optreden van de familie Bouman door Indonesië zou worden betreurd. Dit geldt ook voor eventuele aanmoediging van publiciteit.' Archief BZ, ingekomen codetel. Djakarta 1957.
     Op 4 feb. had Hagenaar vervolgens onder no 7 bericht dat diezelfde dag 'Sunario, ex-officier van Justitie in het Schmidtproces en Suleiman Effendi, hoofd Centrale Criminele Recherche, naar Amerika waren vertrokken. Medewerker vernam zeer vertrouwelijk ten parkette dat beide heren vermoedelijk als tegenhangers van het echtpaar Bouman zullen optreden.' T.a.p.
      Op 5 feb. seinde Hagenaar voorts onder no 14: 'Naar u uit dezerzijds toegezonden persberichten zal zijn gebleken, hebben de activiteiten van het echtpaar Bouman in de Verenigde Staten hier te lande sterk de aandacht getrokken. - - - Het eerste praktische effect van de Bouman-activiteiten is dat de kansen op vrijlating van Doornik ernstig hebben geleden zo zij niet voorlopig geheel zijn vervlogen. Zoals bekend werd dezerzijds in de laatste maanden van het vorig jaar een actie ingezet voor het verkrijgen van vrijlating der gevangenen. - - - Voor al deze vrijlatingen was evenwel het voorkomen van elke vorm van publiciteit een primair vereiste. Blijkens dezerzijds telegram 1416 ondervond de behandeling der vrijlatingen enige vertraging door moeilijkheden rondom de procureur-generaal. Zolang wij ons evenwel hielden aan de afspraak tot zwijgzaamheid leken er nog steeds redelijke kansen voor Doornik te bestaan. Nu aan Indonesische zijde de actie van het echtpaar Bouman wordt opgevat als een doorbreken van de geruisloze periode kan dezerzijds althans in de eerstkomende periode moeilijk voor betrokkene meer worden bereikt. Ik ben mij bewust dat de Nederlandse regering niet aan het echtpaar Bouman het zwijgen kan opleggen. Zoals de zaken nu staan kunnen wij evenwel niet verhinderen dat hier te lande de indruk wordt gewekt dat mevrouw Bouman optreedt onder de aegis van de Nederlandse vertegenwoordiging in de Verenigde Staten. Nog erger lijkt mij de mededelingen in de Indonesische pers over het voornemen om mevrouw Bouman in te schakelen bij de aanstaande behandeling van de Nieuw-Guineakwestie in de Verenigde Naties, welke mededelingen schijnen te berusten op verklaringen van mevrouw Bouman over haar reisprogramma en haar voornemen om tijdens die behandeling in New York aanwezig te zijn.' - - - T.a.p.

noot bij 'uw 1176': zie recordnummer 3663. Blijkens in telegram Van Roijen 924 van 10 jan. 1957 vermelde 'persberichten' waren Benenati en Pöttger in december 1956 vrijgelaten en op 26 december met de Van Oldenbarneveld naar Nederland vertrokken.

noot bij '14 aan Washington':
Onder dit nummer had Luns, eveneens op 8 feb., aan Washington geseind dat de Indonesische pers 'zeer veel aandacht in scherp kritische zin [besteed] aan Boumantournée' en dat hij het 'mede in verband met uitzending Sunarjo en Suleiman Effendi naar VS door Indonesische regering' op prijs zou stellen voorzover dit reeds thans mogelijk is, uw mening te vernemen omtrent effect van Boumantournée. - - - Verzoeke tevens zo mogelijk echtpaar Bouman op de hoogte te stellen van Indonesische poging hun optreden te trekken in sfeer van de Nieuw-Guineazaak en hun verzoeken ertoe mede te werken dat in hun uitlatingen generlei verband wordt gelegd tussen arrestantenzaak en bestaande politieke problemen als Nieuw-Guineakwestie.' Archief BZ, uitgaande codetel. Washington 1957. Zie recordnummer 5815.

noot bij 'mijn 14 aan Schürmann'.
Hierin had Luns na een samenvattende inleiding opgemerkt: 'Het zal u zonder meer duidelijk zijn dat er geen sprake van kan zijn mevrouw Bouman bij de behandeling van voormelde kwestie enigerlei rol te laten spelen. Ik verzoek u dan ook alles in het werk te stellen om te voorkomen dat eventuele activiteiten van mevrouw Bouman als zodanig zouden kunnen worden uitgelegd en om te voorkomen dat zij door uw toedoen "on the floor" in commissie of Assembly Hall zou verschijnen of de permanente delegatie als contactadres benut. Omtrent mogelijke voornemens harerzijds terzake is mij overigens niets bekend.' Archief BZ, uitgaande codetel. New York 1957.
Zie ook 1176: Hirschfeld 306
3663: Middelburg 1176
5551: Middelburg 1416
5650: Hagenaar 462
5815: Van Roijen 29
PDF afbeelding (144 KB)