Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 5575

Nummer 5575
Datum 26-1-1957
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Hagenaar 1422; Hagenaar 1423; Hagenaar 1428
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Hagenaar, H. (info)
Ontvanger(s) Luns, J.M.A.H. (info)
Plaats van opmaak Djakarta
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, ingekomen codetel. Djakarta 1957
Dossiernummer
Trefwoorden bedrij(fsle)ven, houding/positie van het -
Drost, P.N., hoogleraar te Djakarta
luchtvaartaangelegenheden
ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza), taak/positie/organisatie van het -
Nederlanders in Indonesië, houding/(veiligheids)positie van -
NG-kwestie in de vergaderingen van de Verenigde Naties
NG-kwestie, algemeen (= conflict over de status van NG tussen Nederland en Indonesië)
Oltmans, Willem, activiteiten van; zie ook NG-kwestie, bilaterale etc; Rijkens P.C.; Konijnenburg, E. van
parlement, Nederlandse -
pers/publieke opinie, Nederlandse
Sukarno, positie/houding van -
Annotatie noot bij 'het adres van de honderdzoveel intellectuelen': zie recordnummer 2943.

slotnoot:
Op 7 feb. seinde Hagenaar voorts onder no 29 aan Den Haag o.m. dat Oltmans 7 februari per GIA-vliegtuig naar Manilla was vertrokken op weg naar New York. 'Zijn vertrek en bestemming' aldus  Hagenaar, 'zijn uit verscheidene onafhankelijke bronnen bevestigd, ondanks het feit dat bij informatie door Martinot op Luar Negeri en Voorlichting aldaar wetenschap hieromtrent werd ontkend. Volgens Oltmans eigen mededeling aan derden heeft hij een belangrijke journalistieke opdracht in de VS te vervullen en denkt hij in maart a.s. naar Indonesië terug te keren. Het doel van zijn reis lijkt mij voldoende duidelijk nl. activiteiten i.v.m. de behandeling van de Nieuw-Guineakwestie in de VN. Ik acht het waarschijnlijk dat hij is opgenomen in het gezelschap Indonesische journalisten dat op kosten van de Indonesische regering naar New York onderweg is. Wellicht ten overvloede wil ik er niettemin nogmaals de aandacht op vestigen dat, zoals uit zijn activiteiten en publicaties hier te lande is gebleken, Oltmans als aan de Indonesische zaak verkocht en aan Sukarno verknocht kan worden beschouwd. Zijn onbetrouwbaarheid en zijn misbruik maken van namen van Nederlanders zowel uit ambtelijke als bedrijfskringen die volgens hem achter zijn denkbeelden zouden staan zijn alhier afdoende gebleken en bijkans spreekwoordelijk. Ik kan hier aan toevoegen dat het Nederlandse bedrijfsleven hier te lande zonder uitzondering zich van het adres en van Oltmans activiteiten distancieert. Ter vermijding van mogelijk misverstand i.v.m. mijn eerder gegeven oordeel over Oltmans, zijn onbetrouwbare uitlatingen over de diplomatieke vertegenwoordiging en mogelijk misbruik dat hij in de toekomst in dit verband nog zal maken, vermeld ik dat ik geen contact met deze figuur heb gehad en iedere poging zijnerzijds daartoe zou hebben geweigerd. Oltmans heeft na de publicatie van het adres geen enkel contact meer gehad noch gezocht met deze diplomatieke vertegenwoordiging.' T.a.p.
     Onder verwijzing naar dit telegram seinde Hagernaar op 20 feb. onder no 75 dat de 'KLM-vertegenwoordiger te Djakarta had medegedeeld 'dat de passage naar de Verenigde Staten voor Oltmans bij de Garuda Indonesian Airways [was] geboekt na een telefoontje van het paleis. Aangezien de passagekosten tot op heden nog niet  voldaan zijn zou de GIA zich afvragen of hier wellicht sprake is van oplichting. Deze vraag zou mogelijk verklaard kunnen worden als zijnde een gevolg van de omstandigheid dat het paleis zich de laatste tijd schijnt te distanciëren van Oltmans mede naar aanleiding van uitspraak van Oltmans aan derden dat Martinot zijn adres had gesaboteerd door het niet uit te seinen naar Nederland en wel moest begrijpen dat hij ook een visum nodig had om in Indonesië te blijven. Martinot heeft hierover vanzelfsprekend geen gras laten groeien en bij verschillende Indonesische instanties zijn beklag gedaan.' - - -  T.a.p.
     Op 20 feb. seinde Schürmann onder no 43 uit New York vernomen te hebben 'dat Oltmans druk uitoefent zijn visie op Nieuw-Guineakwestie gepubliceert te krijgen. Actie bij NYT mislukte dankzij zeer agressieve toon van Oltmans, die zegsman verweet dat in zijn blad alleen pro-Nederlandse berichten verschenen - - -. CBS was zeer bevreemd en ongenegen op Oltmans' voorstel om op televisie zijn afwijkend standpunt te verdedigen in te gaan. Getracht zal worden verdere propaganda van Oltmans op te vangen door gesprekken met pers. Acht andere middelen niet aanwezig.' Archief BZ, ingekomen codetel. New York 1957.    
       Op 5 maart seinde Van Roijen onder no 98 aan den Haag: 'Oltmans twee dagen in Washington; bezocht medewerker. Vertrekt dezer dagen naar Londen, dan terug naar Indonesië waar hij naar zijn zeggen nog enige maanden bij de Nieuwsgier blijft werken. Zou met een Amerikaans blad contract hebben afgesloten om van Djakarta uit enige artikelen te sturen. Oltmans hoopt later enige tijd in Amerika aan een Amerikaanse krant te komen werken.' Archief BZ, ingekomen codetel. Washington 1957.
Zie ook 2943: G.C. Heringa e.a.
5576: Celer 20
PDF afbeelding (554 KB)