Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 5576

Nummer 5576
Datum 11-2-1957
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Celer 20
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) ministerie van Buitenlandse zaken (info)
Ontvanger(s) Hagenaar, H. (info)
Plaats van opmaak Den Haag
Plaats van bestemming Djakarta
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, uitgaande codetel. Djakarta 1957
Dossiernummer
Trefwoorden Drost, P.N., hoogleraar te Djakarta
Nederlanders in Indonesië, houding/(veiligheids)positie van -
Oltmans, Willem, activiteiten van; zie ook NG-kwestie, bilaterale etc; Rijkens P.C.; Konijnenburg, E. van
pers/publieke opinie, Indonesische
pers/publieke opinie, Nederlandse
Tamzil, M., chef Directie Europa van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Indonesië, directeur Kabinet van de President; ambassadeur te Canberra en Parijs
toelatings-/uitwijzingsbeleid/reisdocumenten, Indonesië
Annotatie slotnoot:
Dit telegram van Luns kruiste kennelijk het eveneens op 11 feb. door Hagenaar aan Luns geseinde telegram no 43, dat luidde als volgt: 'Tijdens een routinebezoek bij Tamzil, chef Directie Europa, stelde deze mij in het gesprek plotseling de vraag wat ik dacht van en welke waarde ik persoonlijk toekende aan het adres Oltmans Drost. Ik heb geantwoord dat in de eerste plaats ik de actie betreurde en daarvoor geen enkele waardering kon hebben op grond van de - door talrijke Nederlanders gedeelde - mening dat de goede gewoonte, dat buitenlanders als gasten zich niet moeten inlaten met politiek in welke vorm ook, diende te worden gehandhaafd. Ik verbond hieraan de wedervraag of hij het persoonlijk zou waarderen indien een soortgelijke actie door Indonesiërs in Nederland zou worden ondernomen. Tamzil gaf op duidelijke wijze blijk van zijn instemming met eerdergenoemde opvatting en gaf op de wedervraag ten antwoord dat hij zulks zeker niet zou waarderen. Op grond van het voorgaande zeide ik tegen Tamzil dat mijns inziens geen waarde aan het adres kon worden toegekend waarmede hij instemde eraan toevoegend "Het adres van de intellectuelen in Nederland is voor ons veel belangrijker". Hierop heb ik niet gereageerd. Ik meen dat Tamzils gedachten hierover door de meeste intellectuelen met Westerse opvoeding en zeker in ambtelijke kring worden gedeeld. Dit neemt niet weg dat op lager ambtelijk niveau bv. bij kleine immigratieambtenaren de instelling anders kan zijn en van het adres misbruik zal worden gemaakt. Zo zou reeds aan een Nederlander te Djakarta bij aanvraag van een re-entry permit zijn gevraagd of hij het adres had getekend. Voor Sumatra's Oostkust signaleert Van Deinse eveneens dit gevaar dat ik overigens van voorbijgaande aard acht, tenzij de uitslag van het debat over Nieuw-Guinea in de Algemene Vergadering van de VN een herleving de Indonesiërs te pas zou komen.'  Archief BZ, ingekomen codetel. Djakarta 1957.
      In reactie op tel. no Celer 20 seinde Hagenaar vervolgens op 13 feb. onder no 54: 'In tegenstelling tot het gebeurde in Nederland is hier te lande in feite weinig in de pers gereageerd op het adres Drost Oltmans. Aantal tekenaars is beneden verwachting der supporters van het adres gebleven. Een aantal der tekenaars ziet inmiddels gemaakte fout in en zit met geplaatste handtekening verlegen zodat van die zijde geen bijzondere aandrang tot verder tekenen kan worden verwacht. Over reacties van Tamzil die waarschijnlijk mening van Indonesische autoriteiten weergeeft mocht ik berichten in mijn 43. Inmiddels raakt het gehele adres in het vergeetboek mede in verband met binnenlandse ontwikkelingen en voor wat relatie met Nederland betreft een verlegging van aandacht van Nieuw-Guinea naar subversieve acties naar aanleiding van uitgeven van Roodboek. Onder deze omstandigheden geloof ik dat het niet verstandig zou zijn door een of andere min of meer gezaghebbende verklaring terzake van het adres de aandacht daarvoor te hernieuwen nu dit document snel in het vergeetboek schijnt te geraken. De algemene opinie onder de leiders van het bedrijfsleven is verder geen enkele aandacht aan het adres te besteden en er het zwijgen toe te doen.' - - -  T.a.p.
Zie ook 5575: Hagenaar 1422; Hagenaar 1423; Hagenaar 1428
PDF afbeelding (123 KB)