Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 5586

Nummer 5586
Datum 22-7-1957
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Hagenaar 608
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Hagenaar, H. (info)
Ontvanger(s) Luns, J.M.A.H. (info)
Plaats van opmaak Djakarta
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, ingekomen codetel. Djakarta 1957
Dossiernummer
Trefwoorden Ali Sastroamidjojo (PNI), ambassadeur van Indonesië te Washington '50-'53; minister-president van Indonesië 8/'53-8/'55; 3/'56-4/'57
Latijns-Amerikaanse landen, houding/positie van de -
NG-kwestie in de vergaderingen van de Verenigde Naties
Sukarno, buitenlandse reizen (overige)
Annotatie slotnoot:
Met betrekking tot de aan het slot van telegram no 608 genoemde  'eventuele behandeling van het Nieuw-Guineavraagstuk in de Verenigde Naties' had Hagenaar op 12 juli onder no 576 geseind: 'Martinot [ANP] vernam gisteren 11 juli van politieke kringen in Djakarta dat de Indonesische regering heeft besloten de "kwestie Irian" in de komende Assemblée wederom aan de orde te stellen. Ali Sastroamidjojo zou de delegatie leiden en er zou reeds een aanvang zijn gemaakt met het bewerken van AA-landen en andere bevriende landen'. T.a.p.

Nadat Hagenaar op 16 aug. onder no 713 uitvoerig over de diplomatieke voorbereidingen van Sukarno's voorgenomen reis had getelegrafeerd, seinde hij op 24 aug. onder no 753 van de Braziliaanse tijdelijk zaakgelastige vernomen te hebben 'dat de Latijns-Amerikaanse reis van de president is afgelast en verschoven naar 1958'. De redenen hiervoor waren, zo had men Ferreira op Luar Negeri medegedeeld:
'1. Sukarno wenst meer Latijns-Amerikaanse landen te bezoeken dan de staten die hem thans hebben uitgenodigd en de duur van het verblijf te verlengen;
2. het bezoek van Tito in december a.s.
Binnen 14 dagen zijn de zaken derhalve door Sukarno totaal omgedraaid. In het algemeen meende Ferreira dat zijn regering over deze gang van zaken ernstig verstoord zal zijn te meer daar [punt] 2 reeds lang bekend was en derhalve geen argument kan zijn. Daarbij komt dat als bijkomstige reden werd opgegeven dat Sukarno vermoedelijk eind oktober naar India op staatsbezoek zal gaan en aldaar een kleine maand wenst rond te reizen voor een intensief bezoek. Als bijzonderheid en ter kenschetsing van de gang van zaken rond Sukarno's uitnodigingen vermeld ik dat de ambassadeur van Pakistan vertelde dat hij een maand lang bezig is geweest over een bezoek van de president aan Pakistan waarbij het ja en neen periodiek afwisselde. Het laatste zou "nee" zijn.'  T.a.p.
Zie ook
PDF afbeelding (134 KB)