Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 5756

Nummer 5756
Datum 10-4-1962
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Bentinck 165
Opschrift/Bijlage(n) opschrift: NNG
Verzender(s) Luns, J.M.A.H. (info)
Ontvanger(s) ministerie van Buitenlandse zaken (info)
Plaats van opmaak Londen
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, GS 1955-1964
Dossiernummer 1587
Trefwoorden Amerika, houding/positie van -
België, houding/positie van -
Brazzaville-landen/Union Africaine et Malgache/Brazzaville-resolutie
Duitsland, houding/positie van West -
Frankrijk, houding/positie van -
Italië, houding/positie van -
Luns, J.M.A.H., reizen van - naar/optreden van - in het buitenland
NG, defensie van -
NG, staking vijandelijkheden op -
NG, trustschap over -; zie ook NG, internationalisatie bestuur van -
NG-kwestie, (preliminaire) onderhandelingen over - tussen Nederland en Indonesië onder auspiciën van (de Secretaris-Generaal van) de VN
NG-kwestie, onderhandelingen 1962, plan Bunker
plebisciet
Sukarno, bezoek - aan West-Europese landen
Verenigd Koninkrijk, houding/positie van -
wapen(s)/oorlogsmateriaal, -transacties/embargo op -/vergunningen voor - voor Indonesië
West-Europese Unie (WEU)
zelfbeschikkingsrecht
Annotatie slotnoot:
Op 16 april seinde Van Vredenburch onder no 163 over de houding van Duitsland tijdens de vergadering van de WEU, waarvan Luns onder no Bentinck 165 verslag had gedaan, het volgende: 'Tijdens een algemeen gesprek met Von Hase, hoofd afdeling West II van het AA, liet medewerker enige teleurstelling doorschemeren over het feit, dat minister Schröder na de uiteenzetting van minister Luns nopens NNG in de WEU-raadzitting van 10 dezer geen woord h[ad] gezegd. Het kardinale punt in deze kwestie immers, aldus medewerker, was het zelfbeschikkingsrecht, een begrip waaraan in de Bondsrepubliek doorgaans zekere waarde werd gehecht. Von Hase, aan wie het bovenstaande onbekend bleek, beaamde onmiddellijk dat hier een fout was gemaakt, die hij toeschreef aan onvoldoende ambtelijke voorbereiding op het AA. Hij voegde hier nog aan toe uit eigen ervaring van talloze conferenties te weten hoe de Nederlandse minister van BZ voor de essentiële belangen van Duitsland en Berlijn op de bres stond; het zou derhalve op de weg van minister Schröder hebben gelegen in deze voor Nederland belangrijke zaak ten minste een sympathiebetuiging te laten horen. Von Hase zou dit punt alsnog met staatssecretaris Carstens opnemen.'  - - - Archief BZ, GS 1955-1964 no 1609.
      Hierop seinde Luns op 16 april onder no Beyen 292 vanuit Parijs aan Den Haag: 'Voor de bijeenkomst hedenmiddag ter ambassade vroeg Schröder mij onder vier ogen te spreken. Hij zeide er behoefte aan te voelen mij te verzekeren dat uit zijn stilzwijgen tijdens de WEU-ministersbijeenkomst te Londen op 9 dezer, toen ik een uiteenzetting over Nieuw-Guinea gaf, niet kon worden afgeleid dat de Bondsregering reserves zou hebben t.a.v. onze politiek terzake. Integendeel Duitsland is het geheel eens met deze politiek en vindt dat de Amerikanen ons "scandalous" behandelen. Hij herhaalde dit enige malen. Verder deelde hij mede over de kwestie der landingsplaten min of meer tegenstrijdige inlichtingen in Bonn te hebben verkregen. Vandaar dat hij het op prijs zou stellen de tekst van het aan hem door mij in Londen voorgelezen memorandum [recordnummer 7053, bijlage] te mogen ontvangen. Ik heb toegezegd dat de ambassadeur te Bonn hem persoonlijk een exemplaar van dit memorandum zal doen toekomen.' Archief BZ, GS 1955-1964 no 2041.
        Blijkens brief no 4683-983GS/1128 van 18 april werd de tekst van het betreffende memorandum op 18 april door Van Vredenburch aan Schröder aangeboden'. T.a.p.
Zie ook 5730: The Foreign Service of the USA Secret
7053: Buza DBI
PDF afbeelding (455 KB)