Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 5822

Nummer 5822
Datum 6-2-1957
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Schürmann 12
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Schürmann, C.W.A. (info)
Ontvanger(s) Luns, J.M.A.H. (info)
Plaats van opmaak New York
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, GS 1955-1964
Dossiernummer 1615
Trefwoorden arbitrage/bemiddeling/geschillenregeling/goede diensten
Australië, houding/positie van -
communisme
Cypruskwestie
Helmi (NU), A.J., gezant van Indonesië te Bern; ambassadeur te Canberra
Italië, houding/positie van -
Latijns-Amerikaanse landen, houding/positie van de -
NG-kwestie in de vergaderingen van de Verenigde Naties
Spender, Sir Percy C., minister van Buitenlandse Zaken van Australië tot medio '51; ambassadeur van Australië te Washington
Thailand/Siam
Annotatie inleidende noot bij derde alinea:
Op 29 jan. had Winkelman onder no 140 geseind, dat de waarnemend secretaris-generaal External Affairs, Plimsoll, van Daneo, de Italiaanse gezant, had gehoord, 'dat Helmi, de ambassadeur van Indonesië te Canberra, hem benaderd had met de vraag of de Italiaanse regering stem wilde uitbrengen vóór de resolutie van de Verenigde Naties inzake Nederlands-Nieuw-Guinea, houdende instelling van nieuwe commissie van goede diensten voor opening der onderhandelingen inzake de souvereiniteit van Nederlands Nieuw-Guinea. Plimsoll en ik concluderen hieruit dat ook andere missies door ambassadeur Helmi zijn bewerkt en dat dit initiatief waarschijnlijk op instructies van de regering in Djakarta berust. Zegsman stelde de vraag of ik hierover van u gegevens had ontvangen. Ik zeide dat dit niet het geval was. Ik deed hem de toezegging hierom te zullen verzoeken.' T.a.p.
   Op 2 feb. had Winkelman daar onder no 2 het bericht op laten volgen, dat ook zijn Thaise ambtgenoot door Helmi was op dezelfde wijze was benaderd. 'Op vraag van Thai ambassadeur naar de ontwerptekst, zeide Helmi, dat die in New York zou worden voorgelegd. Het voorgaande is door de Thai ambassadeur ter informatie aan Bangkok getelegrafeerd. Ik zal Plimsoll hierover vertrouwelijk inlichten.' T.a.p.
     Op 6 feb. seinde Winkelman tenslotte onder no 4 dat Plimsoll hem verteld had 'dat Brazilië, Italië en Japan door Indonesië waren aangezocht zitting te nemen in de commissie van goede diensten. Nieuw-Zeeland werd door de Indonesische ambassadeur hier ter stede verzocht een resolutie dienaangaande te steunen. De nieuwe gezant van Brazilië vroeg aan Plimsoll inlichtingen betreffende het geschil over Nieuw-Guinea, doch deelde niet mede dat Brazilië aangezocht was zitting te nemen in de commissie.' T.a.p.

slotnoot bij derde alinea:
Met betrekking tot deze kwestie seinde tijdelijk zaakgelastigde te Rome op 15 feb. onder no 7 aan Luns dat de Indonesische ambassadeur pas onlangs de Italiaanse regering verzocht had 'zich niet te verzetten tegen een nieuwe resolutie over Nieuw-Guinea. Indonesische regering kon na Italiaanse houding met betrekking tot inscriptie Nieuw-Guinea op agenda huidige Agemene Vergadering niet verwachten dat Italië thans pro-resolutie zou stemmen.' Hierop liet de tijdelijk zaakgelastigde de tekst van de door de ambassadeur overhandigde Nieuw-Guinearesolutie volgen, waarin geen sprake was van een commissie van goede diensten, maar waarin de Secretaris-Generaal van de VN werd uitgenodigd 'to appoint a person to render his good offices to the parties in solving the problem' en 'to submit a report on his efforts to the twelfth regular session of the General Assembly'. Ook was Italië niet zijn gepolst om zitting te nemen in een dergelijke commissie van goede diensten. Voorts rapporteerde de tijdelijk zaakgelastige dat 'de stemming van het gehele ministerie [van Buitenlandse Zaken] is om Nederland te blijven steunen d.w.z. om tégen de resolutie te stemmen - - -. Ondanks het feit dat Italië belangen in Indonesië heeft en uitbreiding handelsverkeer met Indonesië nastreeft neemt men standpunt in dat Europese solidariteit  moet overheersen.' T.a.p.
        Op 25 feb. seinde Boon vervolgens onder no 14: 'Op Palasso Chigi [adres ministerie van Buitenlandse Zaken] werd vernomen dat thans aan Italiaanse delegatie instructie is gestuurd om bij behandeling Indonesische resolutie over Nieuw-Guinea in principe Nederland te blijven steunen. Definitieve beslissing zal volgen wanneer uiteindelijke tekst resolutie waarover zal moeten worden gestemd, beschikbaaar zal zijn en wanneer indruk houding andere landen, met name VS en landen die zich met Italië tegen inscriptie Nieuw-Guinea op agenda hebben verklaard, zal zijn verkregen.' T.a.p.
Zie ook 5821: Luns 1
5823: Schürmann 18
PDF afbeelding (150 KB)