Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 5847

Nummer 5847
Datum 24-9-1957
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Van Roijen 625
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Luns, J.M.A.H. (info)
Ontvanger(s) ministerie van Buitenlandse zaken (info)
Plaats van opmaak Washington
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, GS 1955-1964
Dossiernummer 1616
Trefwoorden Australië, houding/positie van -
Casey, Robert G., minister van Buitenlandse Zaken van Australië '51-'60
communisme
Dulles, John Foster*, US Secretary of State '53-'59
Elbrick, C. Burke, (Acting) Assistant Secretary for European Affairs St. Dept.
Herter, Christian A., US Under Secretary of State '57-'59, Secretary of State '59-'61
Luns, J.M.A.H., reizen van - naar/optreden van - in het buitenland
Murphy, Robert D., Deputy Under Secretary of State for Political Affairs St. Dept.
NG-kwestie in de vergaderingen van de Verenigde Naties
pers/publieke opinie, Amerikaanse
Robertson, Walter S., Assistant Secretary of State Far Eastern Affairs St. Dept. april '53-'59
State Department, divergerende opvattingen over de Nieuw-Guineakwestie op het -
Sukarno, positie/houding van -
Annotatie nleidende noot:
Op 21 sept. had Luns onder no Schürmann 348 aan Den Haag geseind, dat Casey hem op de hoogte had gebracht van zijn gesprek met Dulles over Nieuw-Guinea. 'Hij had', aldus Luns, 'al de bekende argumenten gebruikt en bovendien gewezen op het gevaar de pro-communistische Sukarno te steunen. Voorts had hij Dulles eraan herinnerd dat de onder de leiding van zijn broer Alan staande CIA doordrongen is van het belang voor de vrije wereld van het blijven van het gebied onder Nederlandse souvereiniteit. Dulles reactie was evasief geweest. Hij had verklaard dat de kwestie wederom door het State Department werd bestudeerd en dat de twee stromingen op het departement nog niet erin waren geslaagd hem een "balanced" advies te geven. Casey was niet erg gelukkig over zijn gesprek. Ik overhandigde hem de tekst van de met Tange overeengekomen verklaring.'  Archief BZ, GS 1955-1964, 1616.

noot bij 'Celer 171':
Op 23 sept. had Van den Beugel onder no Celer 171 aan Luns te New York geseind dat 'de inhoud van de door u geseinde passage uit artikel van Dulles van dien aard [is] dat u wordt verzocht reeds nu te doen weten aan State Department dat Nederlandse regering zich gegriefd voelt door vermelding in bedoeld artikel van de Nieuw-Guineazaak met een benaming die voor het eerst na 1950 door Indonesië met uitsluitend tegen Nederland gerichte propaganda-oogmerken is gebezigd. Het vermelden van  - West-Irian - op dit moment treft ons in het bijzonder
a. omdat aan Nederland nog wacht op toegezegde inlichting omtrent resultaat van het opnieuw in studie nemen der Nieuw-Guinea-kwestie door State Department en
b. de plaatsing der Nieuw-Guineakwestie op de agenda aan de orde kwam en Indonesië onverwachte steun krijgt voor de stelling dat die kwestie een bedreiging zou vormen van de wereldvrede. De gesignaleerde passage kan voorts moeilijk in overeenstemming worden gebracht met de tot dusverre gepretendeerde Amerikaanse neutraliteit in de Nieuw-Guinea-kwestie.' - - - T.a.p.

slotnoot bij eerste alinea van 3c:
Blijkens telegram Van Roijen 661 van 12 okt. luidde de hier beloofde brief van Dulles aan de Amerikaanse vertegenwoordiger in de VN, Cabot Lodge van 3 okt. 1957, als volgt:
'"Dear Mr. Ambassador,
In my article in the current number of Foreign Affairs I refer at one point to certain situations which were the cause of international dispute. Later on I refer to the danger from "unsettlements". I did not express any judgment on the origins of the disputes nor take any position on their merits or on whether they were properly a subject of international controversy. I referred to a fact borne out by the agendas of major United Nations organs and committees and the approaches made to this government by other governments. If and when any aspect of such issues comes before the General Assembly the position of the United States will be made known through the United States delegation. Sincerely yours, John Foster Dulles." Hoewel deze brief niet op enige wijze geclassificeerd is, wordt verzocht onzerzijds niet tot publicatie over te gaan. Wij zijn echter wel gemachtigd van de inhoud gebruik te maken. Van Amerikaanse zijde bestaat ook het voornemen Indonesische en andere daarvoor in aanmerking komende delegaties terzake in te lichten.' T.a.p.
Zie ook 6055: Luns 355
PDF afbeelding (83 KB)