Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 5856

Nummer 5856
Datum 14-11-1957
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Schürmann 472; Schürmann 476; Schürmann 479
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Delegatie New York 1957 (info)
Ontvanger(s) Luns, J.M.A.H. (info)
Plaats van opmaak New York
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, GS 1955-1964
Dossiernummer 1616
Trefwoorden Ali Sastroamidjojo (PNI), ambassadeur van Indonesië te Washington '50-'53; minister-president van Indonesië 8/'53-8/'55; 3/'56-4/'57
Amerika, houding/positie van -
arbitrage/bemiddeling/geschillenregeling/goede diensten
Australië, houding/positie van -
Hammarskjöld, Dag H.A.C., secretaris-generaal van de VN van april '53 tot sept. '61
Malakka/Maleisië/Malaya
Munro, Sir Leslie, ambassadeur van Nieuw-Zeeland te Washington
NG, strategisch belang van -
NG-kwestie in de vergaderingen van de Verenigde Naties
Nieuw-Zeeland, houding/positie van -
Walker, E.R. vertegenwoordiger van Australië bij de VN
Annotatie De telegram nos Schürmann 476 en 479 zijn gedateerd 15 november 1957. T.a.p.

slotnoot:
Op 17 nov. seinde Lovink onder no 142 uit Canberra o.m., dat  - - -'ofschoon volgens het [Australische] ministerie van Buitenlandse Zaken Munro door de Nieuw-Zeelandse regering 'strong advised' werd, hij aan de Indonesische delegatie heeft medegedeeld, voor de taak van bemiddelaar niet beschikbaar te zijn. Volgens bericht van de Australische delegatie te New York is zijn afwijzing niet twijfelachtig.' - - - Archief BZ, ingekomen codetel. Canberra 1957.
       Op 18 nov. bracht Piets, gezant te Wellington, bij tel. no 28 verslag uit van een onderhoud met Mcintosh, de secretaris-generaal Buitenlandse Zaken van Nieuw-Zeeland. Dit luidde: - - - 'Ofschoon Munro derhalve geheel afwijzend op Indonesische verzoek heeft gereageerd, schijnt  Mcintosh er enigszins aan te twijfelen of Munro in dit standpunt zal blijven volharden als inderdaad de resolutie een overweldigende meerderheid zou behalen. Mcintosh merkte op dat gezien de internationale positie van Munro Nieuw-Zeeland niet verder kan gaan dan hem te adviseren en dat hem uiteraard geen instructies kunnen worden gegeven. Mcintosh acht het niet geheel uitgesloten dat Munro, die hij niet geheel van ijdelheid vrijpleit, tenslotte in dat geval zou zwichten en zich daarbij onder meer zou laten leiden door overwegingen van onpartijdigheid. Ofschoon hij een ontwikkeling in deze richting ongewenst achtte, vroeg Mcintosh zich anderzijds af of Munro c.q. Nieuw-Zeeland, door zich niet te openlijk achter Australië en Nederland te stellen, per slot van rekening misschien niet een vruchtbaarder rol in dit conflict zou kunnen spelen. Dit is de gedachte, die ik meer beluisterd heb. Mcintosh is, zoals ik reeds eerder gerapporteerd heb, bevreesd dat Australië, indien het Nieuw-Guineaprobleem een verkeerde kant zou uitgaan, tot een "Suezactie" in staat zou zijn, hetgeen onder meer tot gevolg zou hebben dat het "would split Seato wide open" en, dien ik terzijde op te merken, onoverzienlijke moeilijkheden met zich mee zou brengen voor de Nederlanders en Nederlandse belangen in Indonesië. Ik geloof dan ook niet dat Mcintosh, ofschoon hij zulks uiteraard niet met zoveel woorden kan zeggen, het in alle opzichten eens is met de wijze waarop de Australiërs dit probleem aanpakken. Ik vond hem heden echter nog pessimistischer dan gewoonlijk, hetgeen blijkbaar mede zijn oorzaak vond in de wetenschap dat de Amerikanen, wier stem van zulk overwegend gewicht is, blijkbaar niet bereid zijn hun houding ten aanzien van onderhavige kwestie te veranderen en bij hun pogingen Indonesië uit het communistische kamp te houden, niets durven te ondernemen dat mogelijk een averechts effect op de Amerikaans-Indonesische betrekkingen zou kunnen hebben.'  - - - Tot slot merkte Piets op dat 'Mcintosh in het spel van Indonesië de hand van Menon zag, die hij niet alleen als anti-Brits en anti-Amerikaans doch ook als anti-Munro kenschetste. Merk tenslotte nog op dat Mcintosh verwacht dat Federation of Malaya vóór de Indonesische resolutie zal stemmen.' T.a.p.
Zie ook 5854: Schürmann 481
6064: Schürmann 441
PDF afbeelding (408 KB)