Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 5877

Nummer 5877
Datum 10-12-1957
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Hasselman 1286
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Hasselman, A.H. (info)
Ontvanger(s) Luns, J.M.A.H. (info)
Plaats van opmaak Djakarta
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, ingekomen codetel. Djakarta 1957
Dossiernummer
Trefwoorden bankwezen
bedrij(fsle)ven, houding/positie van het -
diplomatieke en consulaire betrekkingen Nederland-Indonesië, verbreking van de -
Groningen, Hr. Ms.
India, houding/positie van -
Indonesië, Irianactie vanaf nov. 1957 in -
Koninklijke Paketvaart Maatschappij (KPM), taak/positie van de -
luchtvaartaangelegenheden
Maramis, A.A., diplomatie vertegenwoordiger van Indonesië te Den haag; ambassadeur te Bonn
marine-aangelegenheden
Mein, John Gordon, Director of the Office of South West Pacific Affairs St. Dept.
nationalisatie/Indonesianisatie/spoliatie/onteigening/confiscatie/onderbeheerstelling
Nederlanders in Indonesië, armenzorg/overheidssteun aan -
Nederlanders in Indonesië, evacuatie/repatriëring/emigratie van -
Nederlanders in Indonesië, houding/(veiligheids)positie van -
Nehru, Pandit Jawaharlal, minister-president en minister van Buitenlandse Zaken van India '47-'64
NG-kwestie in de vergaderingen van de Verenigde Naties
NG-kwestie, algemeen (= conflict over de status van NG tussen Nederland en Indonesië)
Subandrio*
toelatings-/uitwijzingsbeleid/reisdocumenten, Indonesië
Annotatie noot bij p. 4, derde alinea, 'dat vermoedelijk Nehru tot matiging heeft gemaand':
Op 9 dec. had Van Roijen onder no 790 aan Den Haag geseind dat Gordon Mein via de Amerikaanse ambassade te New Delhi vernomen had dat 'Nehru persoonlijk de Indonesische ambassadeur bij zich had ontboden en deze had verzocht namens hem bij de regering te Djakarta op matiging van de anti-Nederlandse acties aan te dringen. "This certainly is good news" was het commentaar van zegsman.' Archief BZ, ingekomen codetel. Washington 1957.
Zie voor de aanwezigheid van Gordon Mein in het Verre Oosten recordnummer 5943.

noot bij laatste zin: zie recordnummer 5874 e.v.

slotnoot:
Op 11 dec. seinde Luns onder no 713 dat de wijze waarop door Hasselman het gesprek met Subandrio was gevoerd zijn 'volle instemming' had. 'Toen gisterenmorgen tijdens de speciale ministerraadsvergadering', aldus Luns, 'de u reeds de dag tevoren toegezegde nota nog niet bleek te zijn ontvangen vond het Kabinet aanleiding door een terstond publiceerbare daad als het telegram van de minister-president uiting te geven aan zijn ongeduld en tevens aan de Nederlandse gemeenschap in Indonesië blijkt te geven van zijn activiteit om vertrek mogelijk te maken voor allen die dit wensen. Bij uw gesprek bleek dus ook weer dat alleen soevereiniteitsoverdracht van Nieuw-Guinea wordt beoogd. Van zijn uitdrukkelijke verzekering dat het niet de bedoeling van de Indonesische regering is Nederlanders tegen hun zin in Indonesië te doen blijven kan, zodra hierop inbreuk wordt gemaakt, in de publiciteit en bij demarches worden gebruik gemaakt. Ik heb heden Maramis ontboden om ook hem te onderhouden over de schandelijke ontwikkelingen te uwent.'    Archief BZ, uitgaande codetel. Djakarta 1957.
     Over zijn onderhoud met Maramis seinde Luns op 12 dec. onder no 728 o.m: 'Ik heb hem de reeks van feiten waartegen onze protesten zich richten opgesomd en hem voorgehouden hoe Indonesië zich sinds 1949 stelselmatig overeenkomsten heeft geschonden en deze tenslotte onrechtmatig heeft opgezegd zonder dat Nederland daartoe enige aanleiding had gegeven. Integendeel waren wij steeds bereid geweest bij besprekingen Indonesië tegemoet te komen. - - - Op mijn vraag of hij mijn betoog op enig punt kon weerleggen was zijn antwoord dat hij daartoe niet in staat was omdat hij de gehouden conferenties nimmer had bijgewoond maar dat misschien ook nu nog onderhandelingen konden plaats hebben indien, zoals Subandrio had verklaard, Nederland hiertoe het initiatief zou nemen. Ik heb hem toen gevraagd waarover thans in deze atmosfeer zou kunnen worden gesproken en voegde daaraan toe dat mijns inziens dan eerst een periode van rust nodig zou zijn en een ongedaan maken van de ongehoorde behandeling van onze landgenoten en hun belangen. De Nederlandse regering en het Nederlandse volk zouden er niet over denken Indonesiërs hier te lande te behandelen op een wijze als Indonesië zich thans veroorlooft. Ik zeide ervan overtuigd te zijn dat het werkelijke doel was alle Nederlanders uit Indonesië te verwijderen. Hierop reageerde hij met stilzwijgen. Ik verzocht hem tenslotte ook zijnerzijds zijn regering te willen inlichten over hetgeen ik hem had voorgehouden.' T.a.p.
         Op 13 dec. seinde Hasselman onder no 1343, dat hij er 'eerst heden' in geslaagd was 'toegang te verkrijgen tot Lapian, om hem de protestnota te overhandigen. Ik heb daarin slechts één wijziging aangebracht, namelijk de zinsnede "het aangekondigde besluit alle Nederlanders" gewijzigd in "het aangekondigde besluit vele Nederlanders".
Lapian heeft de nota aanvaard en sprak zijn twijfel uit of zich inderdaad gevallen van diefstal hadden voorgedaan. Verder had hij geen commentaar. Ik vroeg hem of ik nog een nota kon verwachten over de positie van de Nederlanders zoals mij bij herhaling was toegezegd. Hij wees in dit verband op het telegram van Djuanda aan Drees hetwelk toch reeds een verklaring inhield dat de Nederlanders indien zij dat wensen Indonesië kunnen verlaten. Het was nimmer de bedoeling van de Indonesische regering geweest om Nederlanders tegen hun wil hier te houden. Ik zeide dat ik daarvan nota had genomen doch dat ik alsnog gaarne een bericht zou ontvangen in hoeverre Nederlanders dienen te vertrekken. Hij zou dit opnieuw onderzoeken. Ik neem aan dat de beroemde nota ons nimmer zal bereiken.'  Archief BZ, ingekomen codetel. Djakarta 1957.
Zie ook 465: Ministerraad
5874: Luns 690
5883: Hasselman 1389; Luns 720; Hasselman 1294; Celer 765; Celer 766; Celer 768; Hasselman 1380; Hasselman 1381; Celer 800; Hasselman 1398; Hasselman 1439; Hassrelman 1467; Hasselman 1471; Hasselman 1521; Celer 921; Hasselman 1534; Hasselman 1584
5896: Hasselman 1528; Hasselman 1565
PDF afbeelding (421 KB)