Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 5886

Nummer 5886
Datum 19-12-1957
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Hasselman 1433; Hasselman 1451; Hasselman 1489
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Hasselman, A.H. (info)
Ontvanger(s) Luns, J.M.A.H. (info)
Plaats van opmaak Djakarta
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, uitgaande codetel. Djakarta 1957
Dossiernummer
Trefwoorden Egypte, houding/positie van -
Hatta, Moh.*
India, houding/positie van -
Indonesië, Irianactie vanaf nov. 1957 in -
Indonesië, politieke/bestuurlijke aangelegenheden in -
Kahar Muzakkar, leider Darul Islam op Zuid-Celebes
Malakka/Maleisië/Malaya
Nederlanders in Indonesië, evacuatie/repatriëring/emigratie van -
Nederlanders in Indonesië, houding/(veiligheids)positie van -
NG-kwestie, algemeen (= conflict over de status van NG tussen Nederland en Indonesië)
Oost-Indonesië, provincie -
Parthasarathi, ambassadeur van India te Djakarta
seperatistische/opstandige bewegingen in de buitengewesten; zie ook Makassaraffaire(s); Molukkenopstand; PPRI en Permesta-affaire
Simbolon, kolonel TNI, commandant Territorium I (Noord-en Midden-Sumatra )
Sukarno, buitenlandse reizen (overige)
Sukarno, positie/houding van -
Sumatra
toelatings-/uitwijzingsbeleid/reisdocumenten, Indonesië
Annotatie De telegrammen Hasselman 1451 en 1489 zijn gedateerd 20 en 23 december 1957. T.a.p.

slotnoot bij Hasselman 1433:
Eveneens op 19 dec. seinde Luns onder no Celer 852 aan Hasselman: "Mede naar aanleiding van Stikker no 276 en 283 zou ik gaarne uw inzichten vernemen over de betekenis welke moet worden gehecht aan de kabinetsbeslissing dat Sukarno wegens ziekte voor enige tijd naar het buitenland moet vertrekken. In hoeverre moet deze beslissing worden toegeschreven aan invloed van gematigde figuren in de regering c.q. van de oppositie? Of acht u het mogelijk dat Sukarno al of niet in verband met de moordaanslag zichzelf enige tijd wenst terug te trekken zoals tijdens zijn buitenlandse reis gedurende de laatste periode van het eerste Kabinet Ali Sastroamidjojo totdat voor bepaalde problemen zonder zijn verantwoordelijkheid een oplossing zal zijn gevonden? Beschikt u over gegevens of aanwijzingen over de houding en eventueel de activiteit van de partijen en groepen van welke moet worden aangenomen dat zij het huidige regeringsbeleid afkeuren en oog hebben voor de desastreuze gevolgen hiervan met name voor het gevaar dat de communisten de overhand zullen krijgen? Is thans van Hatta nog iets te verwachten? Ik realiseer mij dat het voor u zeer moeilijk is om bij het spaarzame contact dat u onder de huidige omstandigheden met Indonesiërs zult hebben en de vele problemen waarmede u thans dagelijks wordt geconfronteerd de verwarde en ondoorzichtige politieke ontwikkelingen op de voet te volgen en daarvan een verantwoorde evaluatie te geven doch zou gaarne uw oordeel over een en ander vernemen. Ook de conclusie dat bepaalde ontwikkelingen niet worden verwacht kan voor ons nuttig zijn bij de doorlopende gesprekken die thans ten departemente en op de grote posten over de situatie in Indonesië worden gevoerd.' Archief BZ, uitgaande codetel. Djakarta 1957.
     De telegrammen Hasselman 1433 en Luns 852 hebben elkaar blijkens Hasselman 1489 gekruist. Zie recordnummer 6129 e.v.

slotnoot bij Hasselma 1451:
Op 24 dec. seinde Hasselman onder no 1509 over de aanstaande reis van Sukarno: 'De ambassadeur van India zeide mij gisteren dat Sukarno op 6 januari a.s. naar New Delhi vertrekt en daar vermoedelijk 5 dagen zal verblijven. De president begeeft zich vervolgens naar Caïro en na een verblijf aldaar zou hij wederom in oostelijke richting afreizen om een aantal landen te bezoeken (ik vermoed Burma en Thailand) om tenslotte naar Tokio te gaan. De gehele reis zou 5 à 6 weken duren. De ambassadeur die blijkbaar zojuist met Sukarno had gesproken zeide mij dat de president oververmoeid is en doch vooral geschokt over de jongste bomaanslag. Hij zou een vakantie inderdaad hard nodig hebben. Parthasarathi beweerde nog het volgende. Op aandringen van enige politieke partijen heeft Sukarno zijn reis naar Zuid-Amerika moeten opgeven. De president betreurde dit zowel wegens het missen van dit uitstapje als wel op grond van vermeend prestigeverlies. De president heeft derhalve deze weg gekozen dat is dus die van ziekteverlof om toch zijn wil door te zetten en aan deze politieke partijen duidelijk te maken dat zij hem niet de wet kunnen voorschrijven. Deze politici schijnen er namelijk nog steeds tegen te zijn dat Sukarno thans het land verlaat. Er zou dus geen sprake van zijn dat getracht wordt de president het land uit te werken om tijdens zijn afwezigheid een staatsgreep uit te voeren. Anderzijds moet het natuurlijk niet uitgesloten geacht worden aldus de ambassadeur dat sommige groeperingen zullen trachten van de afwezigheid van Sukarno gebruik te maken om hun slag te slaan. Meerdere waarnemers zijn evenwel van mening dat de communisten nog niet klaar zijn voor een greep naar de macht.' T.a.p.
Zie ook 5887: Luns 386
6102: Stikker 276
6129: Hasselman 17
PDF afbeelding (311 KB)