Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 6004

Nummer 6004
Datum 11-3-1957
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Luns 60
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Luns, J.M.A.H. (info)
Ontvanger(s) Boetzelaer van Oosterhout, C.G.W.H. van (info)
Roijen, J.H. van (info)
Stikker, D.U. (info)
Winkelman, A.M.L. (info)
Plaats van opmaak Den Haag
Plaats van bestemming Londen
Washington
Parijs
Canberra
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, uitgaande codetel. Washington 1957
Dossiernummer
Trefwoorden Amerika, houding/positie van -
Australië, houding/positie van -
Frankrijk, houding/positie van -
Indonesië, politieke/bestuurlijke aangelegenheden in -
Morland, O.C., Brits ambassadeur te Djakarta 2/'53-10/'56; Ass. Under Secretary of State for Foreign Affairs 56-58; vanaf eind '58 Superintending Under Secretary Far Eastern Affairs
Southeast Asiatic Treaty Organisation(SEATO)/Zuidoost-Aziatische Verdragsorganisatie(ZOAVO)
Tange, Arthur H., secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Australië '54-'65
Verenigd Koninkrijk, houding/positie van -
voorlichting/propaganda/publicatie/verklaring/communiqué, algemeen
Annotatie slotnoot:
Op 13 maart seinde Winkelman onder no 24 uit Canberra dat hij 'terstond na ontvangst van dit codebericht' geprobeerd had bij Casey de gevraagde demarche uit te voeren, maar dat deze hem tot zijn spijt niet op korte termijn kon ontvangen. Wel gaf Casey aan Tange opdracht hem te ontvangen. 'Na een uiteenzetting volgens uw instructies', aldus Winkelman, 'gaf ik Tange een memorandum en wees verder mondeling op het gevaar van publicaties over besprekingen van de Indonesische situatie in de Seato. Ik kon daarbij overigens reeds wijzen op berichten in de Australische pers, die de Indonesische overgevoeligheid op dit punt duidelijk demonstreren. De Secretaris-Generaal, die het laatste punt van groot belang achtte, deelde mede dat ook de Seato-raad de belangrijkheid van dit punt inzag. Nederlands Nieuw-Guinea was niet, maar Indonesië wel in de Seato besproken. Hoewel de Secretaris-Generaal er voorkeur aan bleek te geven in dit stadium - aangezien de zitting nog voortduurt - niet diep op de zaak in te gaan, vertelde hij strikt vertrouwelijk dat in het algemeen de Seato-leden de Indonesische toestand, gezien op korte termijn, niet pessimistisch beoordeelden, omdat zij (aantekening avb: hier ontbreekt een gedeelte). De perspectieven op lange termijn achtten zij echter zorgwekkend. Besluiten of het vastleggen van een politieke lijn ten opzichte van Indonesië verwachtte Tange voorlopig niet. De besprekingen in de Seato hadden zich namelijk in hoofdzaak met het Aziatische vasteland beziggehouden. - - - Voor de verhouding Amerika-Australië-Indonesië-Nederlands Nieuw-Guinea moge ik nog verwijzen naar mijn codebericht nr. 25 [recordnummer 6078].  Archief BZ, ingekomen codetel. Canberra 1957.
    Stikker seinde op 12 maart onder no 40 uit Londen, dat Morland had medegedeeld 'dat Indonesië niet voorkomt op de agenda van de Seato-conferentie. Het leek hem weinig waarschijnlijk dat over de Indonesische situatie gesproken zou worden en practisch uitgesloten dat bepaalde beslissingen ten aanzien van Indonesië genomen zouden worden. Inmiddels was hij gaarne bereid om ons in te lichten indien Indonesië in de conferentie ter sprake zou komen. Morland achtte het echter niet uitgesloten dat vooral de Australiërs buiten de conferentie met sommige deelnemende landen bilateraal over de toestand in Indonesië zouden willen spreken. Het was wellicht mogelijk om te Canberra over dat soort gesprekken nadere inlichtingen te ontvangen.' Archief BZ, ingekomen codetel. Londen 1957.
     Op 15 maart seinde Van Voorst onder no 132 dat een ambtenaar van 'Far Eastern Affairs' van het State Department  desgevraagd op grond van zijn telegrafische berichtgeving over de Seato-conferentie het volgende had medegedeeld: Over Indonesië was ter conferentie zelf nagenoeg niet gesproken. Slechts had Casey t.a.v. de recente militaire coups optimistisch geluid laten horen. Zegsman indiceerde echter dat in persoonlijke gesprekken Indonesië uitvoerig werd behandeld. Medewerker zal hieromtrent door zegsmans collega's na hun terugkomst worden ingelicht.' - - - Archief BZ, ingekomen codetel. washington 1957.
Zie ook 5603: Hagenaar 264; Hagenaar 282; Hagenaar 288
6078: Winkelman 25
PDF afbeelding (190 KB)