Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 6181

Nummer 6181
Datum 13-3-1958
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Hasselman 707; Hasselman 710; Hasselman 720; Hasselman 725
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Hasselman, A.H. (info)
Ontvanger(s) Luns, J.M.A.H. (info)
Plaats van opmaak Djakarta
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, ingekomen codetel. Djakarta 1958
Dossiernummer
Trefwoorden Corps Diplomatique Djakarta
Jones, H. Palfrey, (acting) Assistent Secretary for Far Eastern Affairs St. Dept., ambassadeur van de VS te Djakarta '58 - '65
McDermot, Brits ambassadeur te Djakarta; Under Secretary Far East FO
Menado/Minahassa/Noord-Celebes
Nederlanders in Indonesië, evacuatie/repatriëring/emigratie van -
Permesta (Piagam Perjuangan Semesta Alam)-affaire/tegenregering in Oost-Indonesië
Singapore
Subandrio*
Sumatra, Midden -/Padang; zie ook Achmad Husein, kolonel etc.
Annotatie Telegrammen Hasselman 710, 720 en 725 zijn gedateerd resp. 14, 14 en 15 maart 1958. T.a.p.

slotnoot bij Hasselman 707:
Eveneens op 13 maart seinde Luns in reactie op dit telegram onder no 503: 'De bespreking der circulaire biedt een uitgezochte gelegenheid om krachtig aan te dringen op een stap van gehele CD bij Luar Negeri in het belang van de evacuatie van buitenlanders, verblijvende in de bedreigde gebieden. U kunt in deze bijeenkomst melding maken van de lijdenshistorie der voorgenomen Padang-evacuatie en de noodzaak naar voren brengen dat de Indonesische regering haar toestemming verleent tot aanlopen Padang van een Nederlands schip (De Zuiderkruis) waarmede eventueel ook andere buitenlanders kunnen worden afgevoerd. Te uwer informatie diene dat in de huidige situatie waarin de Padang-evacuatie "onmogelijk" wordt geacht (uw 699 [in recordnummer 6180]) niet kan worden berust.'  Archief BZ, uitgaande codetel. Djakarta 1958.
        Bij tel. no 51 aan Londen en 96 aan Washington verzocht Luns Stikker en Van Roijen op14 maart resp. de Britse en de Amerikaanse regering te verzoeken om evenals Nederland een oorlogsschip bij de Padangse haven te stationeren ter bescherming van de voor de evacuatie daarheen te dirigeren Zuiderkruis. 'Het wel eens van Indonesische zijde gestelde mijnengevaar', aldus voorts Luns, 'acht de Nederlandse regering niet aanwezig, aangezien de rebellen geen mijnen bezitten evenmin als schepen en het in strijd zou zijn met de belangen van de Indonesische regering bij Padang mijnen te leggen. - - - Verzoeke op zo hoog mogelijk niveau deze demarche te willen uitvoeren en aanstonds rapporteren - - -. Zuiderkruis zal de 18e namiddag of 19e daglicht wateren voor Padang bereiken.' Archief BZ, uitgaande codetel. Washington 1958.
       Onder verwijzing naar dit telegram seinde Hasselman op 15 maart onder no 728 aan Luns 'dat hier algemeen wordt aangenomen dat Djakarta-marine in wateren rondom Padang mijnen heeft doen leggen teneinde vooral de barterhandel en hetuitwijken rebellengroepen onmogelijk te maken. - - -  Uit brief van Middelburg [uit Singapore] aan u meen ik te mogen concluderen dat Nederlandse gemeenschap te Padang thans voor een groot deel vertrokken is. Hoewel uw voornemen in principe alleszins begrijpend vraag ik mij af of door u overwogen operatie niet te zwaar in verhouding tot werkelijk belang en derhalve wel gerechtvaardigd.' - - - Archief BZ, ingekomen codetel. Djakarta 1958.
        Eveneens op 15 maart  bracht Van Roijen onder no 242 telegrafisch verslag uit van de door hem bij Elbrick van European Affairs uitgevoerde demarche inzake Amerikaanse marine-steun voor de Zuiderkruis. Op 17 maart liet hij daar onder no 243 op volgen, dat de Amerikaande ambassade in Djakarta bij Hasselman desgevraagd vernomen had dat er géén Nederlanders meer in dat gebied aanwezig waren 'met uitzondering van een groep Indo-Europeanen die niet wensten te evacueren. De anderen waren reeds over land naar Sibolga gegaan en de plannen om een schip te zenden waren inmiddels gecancelled.' Tot slot vroeg Van Roijen voortaan wel tijdig te mogen worden ingelicht.  Archief BZ, ingekomen codetel. Washington 1958. Dit telegram kruiste Luns' telegram no 101 aan Washington, eveneens van 17 maart, waarin hij berichtte dat 'een groot aantal Nederlanders inmiddels uit Padang in Medan is aangekomen' en dat dus 'is afgezien van operatie Zuiderkruis West-Sumatra'. T.a.p.
      Overigens had Luns dit bericht al op 15 maart onder no 516 aan Hasselman geseind.
Zie ook 6180: Hasselman 646; Hasselman 664; Hasselman 677: Hasselman 687; Hasselman 699
6182: Hasselman 766; Hasselman 812
PDF afbeelding (568 KB)