Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 6273

Nummer 6273
Datum 22-8-1961
Soort aanbiedingsbrief + bijlage(n)
Kenmerk Canberra/no 2561/GS69/833 zg
Opschrift/Bijlage(n) opschrift: Overleg omtrent Nederlands Nieuw-Guinea bijlage: Aide-mémoire van 22 augustus 1961 van Australische aan Nederlandse regering, aan De beus overhandigd
Verzender(s) Beus, J.G. de (info)
Ontvanger(s) Luns, J.M.A.H. (info)
Plaats van opmaak Canberra
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, GS 1955-1964
Dossiernummer 1618
Trefwoorden Australië, houding/positie van -
NG, internationalisatie bestuur van -; zie ook NG, trustschap over -; NG-kwestie, plan Luns of plan Bunker
NG-kwestie in de vergaderingen van de Verenigde Naties
NG-kwestie, onderhandelingen 1961, plan Luns
zelfbeschikkingsrecht
Annotatie inleidende noot:
Blijkens zijn brief no 787 geheim van 10 aug. had De Beus op instructie van Luns [in annotatie van recordnummer 7217] in een onderhoud met Menzies op 1 aug. het plan Luns [recordnummer 6270] uiteengezet, hierbij de tevoren te raadplegen landen vermeld en dit schriftelijk vastgelegd in een bij die gelegenheid overhandigde aide-mémoire.  In archief BZ, GS 1955-1964 no 1594.
     Op 7 aug. had De Beus vervolgens onder no 129 geseind dat Menzies hem had medegedeeld dat hij 'onze plannen besproken had met departement en enkele topcollegae en tot conclusie [was] gekomen dat Australië aanziens een initiatief van potentieel zo verstrekkende consequenties geen standpunt kon bepalen zonder bespreking in kabinet hetgeen eerst mogelijk na heropening van het parlement op 15 aug.' - - - Voorts berichtte hij dat Menzies in dit gesprek 'nog enkele persoonlijke boutades ten beste gaf, welke ik weergeef omdat zij de achtergrond van zijn denken verduidelijken. Hij was allerminst gerust op de houding van de VS, met name niet erop dat deze zou vasthouden aan zelfbeschikkingsrecht waarvan zij de eerste voorvechter dienden te zijn. "Too much woolly thinking going on there and too many clever advisers from Harvard. They are quite capable of whistling over the Indonesians, leaning over backward to please them instead of taking firm attitude". Ik bevestigde dat wij bij de gedachtenwisseling tot nu toe State er niet toe hadden kunnen bewegen zelfstandig standpunt te bepalen en daaraan vasthouden; instemming van Indonesië scheen voor hen doorslaggevend. - - - Meen eerste Australische reactie te kunnen samenvatten als vrees voor
1. onvoorziene loop van Assemblée-debat
2. geforceerde ontijdige onafhankelijkheid'  - - -. T.a.p.
      Onder no Celer 116 van 15 aug. seinde Buza hierop terug dat Den Haag, ondanks teleurstelling over de Amerikaanse neiging om het zelfbeschikkingsrecht niet duidelijk voorop te stellen 'de verregaande achterdocht van Menzies niet echt [kon] delen. Inderdaad blijkt VS NNG niet los te willen zien van geheel Nederlands-Indonesisch conflict en hecht men grote waarde aan standpunt Indonesië. Opwijs echter dat Bowles in eerste gesprek (Van Roijen 356 [recordnummer 5772 ]) bevestigde VS zich blijft stellen op beginsel zelfbeschikking en dat Tyler nog in jongste gesprek met Schiff weer verzekerd heeft VS wel degelijk zelfbeschikking aanziens NNG erkent'. - - - T.a.p.

slotnoot:
Naar aanleiding van de ontvangst van de reactie van de Australische regering  tekende chef DIO, J. Meijer, in een memorandum van 23 aug. ten behoeve van staatssecretaris Van Houten aan, dat deze 'thans de laatste beletselen weg[neemt] voor het doen ingaan van een tweede ronde van polsingen.' Hierop volgden nadere bijzonderheden over de uitvoering daarvan. Niet opgenomen. T.a.p.
Zie ook 6270: Celer circulaire 66
7217: Luns 360
7670: De Beus 137
PDF afbeelding (220 KB)