Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 6285

Nummer 6285
Datum 7-10-1961
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Schürmann 496
Opschrift/Bijlage(n) opschrift: NNG
Verzender(s) Luns, J.M.A.H. (info)
Ontvanger(s) diverse posten in het buitenland (info)
Plaats van opmaak Den Haag
Plaats van bestemming diverse hoofdsteden
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, GS 1955-1964
Dossiernummer 1620
Trefwoorden Belgrado, conferentie in 1961 te -
NG, bezoeken aan/missies naar -
NG, bijdrage van Nederland in kosten bestuur na overdracht van -
NG-kwestie in de vergaderingen van de Verenigde Naties
NG-kwestie, onderhandelingen 1961, plan Luns
Sovjetunie, houding/positie van -; zie ook Oostbloklanden
Verenigde Naties, Algemene Vergadering
Verenigde Naties, waarnemer(s)/commissie van de - naar NG v.a. medio '61; zie ook NG, bezoeken aan -/missies naar -
zelfbeschikkingsrecht
Annotatie Zie voor resolutie no A/1514 van 14 dec. 1960 recordnummer 577 bijlage.

slotnoot:
De onder no 496 o.m. geseinde draft resolution werd op 9 okt. onder no Celer circulaire 86 gezonden aan 62 posten in het buitenland. Aan de tekst van de resolutie ging daarin de volgende uiteenzetting vooraf: "Onderstaand doe ik de tekst volgen van de resolutie omtrent ontwikkeling en toekomst van NNG, welke op 9 dezer bij de 16e Algemene Vergadering van de VN te New York door Nederland werd ingediend. De indiening vindt plaats onder het agendapunt van de Sovjet Unie omtrent de implementatie van de koloniale declaratie 1514 [XV]. De regering heeft omtrent NNG niet een apart eigen agendapunt willen indienen omdat daardoor reeds in een vroeg stadium t.w. bij het inscriptiedebat discussies, tegenstellingen en verwijten over en weer zouden worden opgeroepen welke de substantiële behandeling van de zaak wellicht niet ten goede zouden komen. Bovendien zou een Nederlands agendapunt direct een Indonesisch tegen-agendapunt uitlokken. Het bestaande agendapunt van de Sovjet Unie over de uitvoering van de door Nederland aanvaarde koloniale declaratie bood de gelegenheid met de indiening van een resolutie te volstaan; deze procedure heeft tevens het voordeel dat daardoor het propaganda element, althans ten dele, aan de Russische voorstellen wordt ontnomen en de defensieve positie kan worden verlaten waarin het Westen vooral door Sovjetmanoeuvres in koloniale zaken bij voortduring wordt gedrongen. Ook in deze zin vertegenwoordigen de Nederlandse voorstellen een Westers belang. Bovenstaande toelichting beoogt u enige achtergrond te geven van het Nederlandse beleid en kan uiteraard niet overal bij gesprekken worden gebezigd. Ik laat dit aan uw prudentie over.' - - -
De slotparagraaf van dit circulairetelegram luidde: 'U kunt deze resolutie bij uw verdere gesprekken over NNG desgewenst overleggen. Voorlopig is nog niet te zeggen wanneer de resolutie in behandeling zal komen. - - - De definitieve tekst [van het toelichtend memorandum] gaat u zo spoedig mogelijk toe. Dit stuk kunt u eveneens overleggen.' T.a.p.
    De teksten van ontwerpresolutie en toelichtend memorandum 'on future and development' zijn opgenomen in UMBZ, bijlagen 6 en 7 en in Handel. TK 1961-1962, Rijksbegroting hfdstk. V (BZ) als bijlage 12.
Zie ook 577: Ministerraad
650: Ministerraad
6280: Buza DIO/PZ 137479-6657GS
7883: Celer 191
7885: Schürmann 462
PDF afbeelding (232 KB)