Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 6332

Nummer 6332
Datum 8-4-1958
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Van Roijen 297
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Roijen, J.H. van (info)
Ontvanger(s) Luns, J.M.A.H. (info)
Plaats van opmaak Washington
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, ingek. codetel. Washington 1958
Dossiernummer
Trefwoorden Amerika, houding/positie van -
Amerika, militaire steun/wapenleveranties van - aan Indonesië
pers/publieke opinie, algemeen
pers/publieke opinie, Indonesische
Sovjetunie, militaire hulp/ leveranties aan Indonesië van de - ; zie ook Oostbloklanden; wapenleveranties
State Department, divergerende opvattingen over de Nieuw-Guineakwestie op het -
Subandrio*
voorlichting/propaganda/publicatie/verklaring/communiqué, Amerikaanse
White, Lincoln, Press Officer State Dept.
Annotatie slotnoot:
Eveneens op 8 april seinde Van Roijen onder no 300 aan Den Haag: 'Inzake AP-bericht van hedenmorgen, houdende wapenlevering uit Oost-Europa aan Indonesië stelde een van mijn medewerkers zich met het u bekende [CIA]contact in verbinding, van wie het volgende werd vernomen. Jongsleden vrijdag 4 dezer had een "eager beaver" van het ministerie van Voorlichting te Djakarta medegedeeld dat de Indonesische regering 60 migs, 32 Ilyushin - 28 en een dozijn Ilyushin - 14 (transportvliegtuigen) zou hebben aangekocht. Dit bericht werd de daarop volgende dag ontkend, doch heden Maandag zou het genoemde ministerie te Djakarta in algemene termen hebben toegegeven dat aankoop van jachtvliegtuigen in het Oostblok heeft plaatsgevonden.' T.a.p.
      Op 10 april seinde Hasselman onder no 904 dat van Amerikaanse ambassade vernomen was, dat Subandrio bijzonder snel op persverklaring van White had gereageerd. 'Tegenover stafleden', aldus Hasslman, 'had Jones opmerkingen van Subandrio gekwalificeerd als "mild protest". - - - US-ambassade zit erg met zaak in. Men meende in uitlatingen White nog niet nieuwe lijn tegenover Indonesië te mogen zien, noch daarin symptoom te lezen van postvatten in State van gevoelen dat Indonesië thans neigde verloren te gaan aan communisten. - - -Ter US-ambassade acht men het niet onmogelijk dat verschil in inzicht tussen Washington en Djakarta nopens appreciatie toestand en mogelijkheden US-politiek bestaat. - - - Inmiddels is ambassade bezig met uitwerken plannetjes en werkt aan grondige "reappraisal" overtuiging, volgens zegsman, dat Indonesië een te groot element in de wereld vormt om zonder meer op te geven.' - - - Archief BZ, ingekomen codetel. Djakarta 1958.
      Eveneens op 10 april seinde Van Roijen onder no 311 vanuit Washington o.m.:
'2.  Men is ter Zuidwest-Pacific Directoraat zeer ontstemd over communistische wapenleveringen aan Indonesië en denkt in de richting van het leveren van niet-offensief [materiaal] - - - om dit land niet geheel in het rode kamp te doen vallen. Ik moge echter verwijzen naar andere rapportage waaruit blijkt dat op hoger niveau op State (nog) geen policy-verandering verwachtbaar is.
3.  Jones had uit Djakarta gerapporteerd dat tijdens zijn onderhoud met Subandrio laatstgenoemde niet nadrukkelijk verwezen had naar het in de zomer van het vorige jaar gedane Indonesische verzoek tot aanschaf van Amerikaanse wapenen. Dit punt was slechts "en passant" genoemd.' Van Roijen maakte voorts melding van het Antarabericht inzake dit gesprek: '"Subandrio recalled that Indonesian orders for American arms, placed in the middle of last year were still standing and awaiting execution on America's part". Ik kan niet anders dan hieruit de conclusie trekken', aldus tenslotte Van Roijen, 'dat het "en passent" gedane verzoek toch niets aan duidelijkheid [te wensen] heeft overgelaten.' Archief BZ, ingekomen codetel. Washington 1958.
Zie ook 6331: Hasselman 953
PDF afbeelding (50 KB)