Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 6343

Nummer 6343
Datum 25-4-1958
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Van Boetzelaer 198
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Boetzelaer van Asperen, C.W. van (info)
Ontvanger(s) Luns, J.M.A.H. (info)
Plaats van opmaak Londen
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, ingekomen codetel. Londen 1958
Dossiernummer
Trefwoorden Amerika, financiële/economische/technische bijstand van - aan Indonesië.
Amerika, militaire steun/wapenleveranties van - aan Indonesië
communisme
Dulles, John Foster*, US Secretary of State '53-'59
Luns, J.M.A.H., reizen van - naar/optreden van - in het buitenland
Nasution, Abdul Harris, kolonel/lt.-generaal TNI, chef staf '55-'62, minister van Defensie '59-'66
Permesta (Piagam Perjuangan Semesta Alam)-affaire/tegenregering in Oost-Indonesië
PRRI, Pemerintah Revolusioner Republik Indonesia op Sumatra
seperatistische/opstandige bewegingen in de buitengewesten; zie ook Makassaraffaire(s); Molukkenopstand; PPRI en Permesta-affaire
State Department, divergerende opvattingen over de Nieuw-Guineakwestie op het -
strijdkrachten, Indonesische, politieke conflicten binnen de/met de -
Tomlinson, Frank S., Head Southeast Asia Department FO
Verenigd Koninkrijk, houding/positie van -
Annotatie slotnoot:
Onder verwijzing naar Boetzelaer 198 seinde Van Roijen op 28 april onder no 348 vanuit Washington aan Luns: 'De door Tomlinson geformuleerde gedachte trof speciaal mijn aandacht nu toevallig een dezer dagen van bevriende Amerikaanse zijde was opgemerkt, dat niet alleen in "Aziatische kringen" op het State Department een pro-Indonesische stemming heerste, doch dat ook het hoofd van de Zuidoost-Azië-afdeling op het Foreign Office door deze ziekte zou zijn aangetast. Ik moge deze opmerking verder voor rekening van de spreker laten. Overigens moge u uit uw eigen gesprekken op State Department en uit mijn rapportage voldoende bekend zijn dat er tot op heden geen enkele aanwijzing is van een zwenking ter State Department als door Tomlinson gedacht.' Archief BZ, ingekomen codetel. Washington 1958.
      Eveneens onder verwijzing naar Van Boetzelaer 198 seinde Den Haag op 29 april onder no Celer 73 aan Londen: 'Ten einde misverstand op het Foreign Office ten aanzien van houding van VS tegenover Indonesië te voorkomen met eventuele ongunstige consequenties daarvan ten aanzien van Britse houding lijkt het nuttig dat u Tomlinson opnieuw benadert om aan zijn veronderstelling dat VS thans mogelijk bereid tot militaire steun aan Djakarta alle grond te ontnemen door hem te wijzen op de duidelijke verzekering van Dulles tegenover mij dat Amerika niet denkt aan wapenleveringen aan Indonesië (vide Van Roijen 343). Zie in dit verband ook Van Roijen 160 [recordnummer 6193] waarin is gerapporteerd dat Amerikaans beleid op dit punt niet gewijzigd.'  Archief BZ, uitgaande codetel. Londen 1958.
             Onder Van Roijen 343 had Luns op 25 april over zijn besprekingen die dag met Dulles te Washington o.m. gerapporteerd: "Voor wat Indonesië betreft heb ik op zijn desbetreffende vraag aan Dulles bevestigd dat wij bezorgd zijn over een mogelijk militair avontuur van Sukarno tegen Nederlands Nieuw-Guinea na het neerslaan der rebellen. Sukarno zou zo mogelijk nog onhandelbaarder worden na zijn overwinning op Sumatra. Slechts indien het hem duidelijk werd gemaakt dat Amerika geen militair avontuur tegen Nieuw-Guinea zou dulden zal hij daarvoor terugschrikken. Dulles die zich bitter over Sukarno, die hij vergeleek met Nasser, uitliet scheen begrip voor mijn betoog te hebben. Hij informeerde belangstellend naar onze militaire machtsmiddelen en verzekerde dat Amerika niet denkt aan wapenleveringen. Misschien dat enige humanitaire hulp, hij sprak van een schip met rijst, t.z.t. zal worden overwogen. - - - In vertrouwelijk gesprek met Secretary of State na diner bij Van Roijen zei ik hem nadrukkelijk dat Nederlandse regering verwacht dat wanneer ooit later tot economische steunverlening aan Indonesië zou worden besloten, Washington daarbij Sukarno het schandelijk onrecht de Nederlanders aangedaan niet zou laten vergeten.' Archief BZ, ingekomen codetel. Washington 1958. Zie ook recordnummer 6297.
Zie ook 6193: Van Roijen 160
6428: Celer circulaire 31
PDF afbeelding (155 KB)