Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 6546

Nummer 6546
Datum 3-11-1958
Soort memorandum
Kenmerk Buza DOA 206
Opschrift/Bijlage(n) opschrift: Maatregelen tegen Indonesische propaganda via Radio Ambon.
Verzender(s) Rookmaker, J. (info)
Ontvanger(s) Tuyll van Serooskerken, S.J. van (info)
Plaats van opmaak Den Haag
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, GS 1955-1964
Dossiernummer 1631
Trefwoorden censuur/vrijheid van meningsuiting
Molukken, Zuid-Molukken, Ambon
pers/publieke opinie op Nieuw-Guinea
radio/-zender/-verbindingen
voorlichting/propaganda/publicatie/verklaring/communiqué, Indonesische
Annotatie Bij dit memorandum is een aantekening gevoegd, afkomstig van DBI (Rookmaker). Daarin wordt gemeld dat Z (Blom) 'zegt, dat M[inister] wenst, dat wij onmiddellijk Min[Zaken Overzee] benaderen opdat terstond maatregelen worden genomen radio Ambon te jammen. DBI vraagt zich af, of dit een doelmatige methode is om, over de hele linie gezien, de Indon. propaganda te bestrijden inzake NG.
Ook als het technisch uitvoerbaar en praktisch mogelijk zou zijn radio Ambon te jammen, bestaat het gevaar dat Nederland wordt verweten ondemocratische middelen te gebruiken om het nationalisme te bestrijden en dat gesuggereerd wordt, dat Nederland bang is voor Indonesische voorlichting. M.i. zou de oplossing moeten worden gezocht in betere Ned. Voorlichting en krachiger nationale radiostations.
Daar komt bij, dat D[irectie]V[oorlichting]B[uitenland] mij heeft verteld, dat er nergens in de wereld stoorzenders worden gebruikt, alleen in Russische en Chinese gebieden (Alleen de Britten op Cyprus korte tijd, doch daarmede spoedig gestaakt)
DVB is van oordeel, dat door de maatregel zelf onnoemelijke schade zou worden toegebracht aan de NG-zaak. Van Nederland als typisch democratisch land zou men dit in de laatste plaats Ik verzoek machtiging met staatssecr. te spreken over de vraag wat gedaan zou kunnen worden tegen de verderfelijke invloed van radio-Ambon.'
Hierop aansluitend noteerde Rookmaaker: 'Met S (Van Tuyll) besproken. S voelt meer voor doelmatige bestrijding door zelf krachtige radio uitzendingen te verzorgen, die doelmatige voorlichting geven. Afgesproken, dat dat ik 't eerst met Minzo bespreek en dan aantekening voor M. maak. S meent overigens, dat de maatregelen in algemene zin beter besproken kunnen worden na ontvangst CVIN-rapport.[no  ].' T.a.p.
Zie ook 647: Ministerraad
PDF afbeelding (254 KB)