Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 6602

Nummer 6602
Datum 20-10-1958
Soort officieel schrijven
Kenmerk Bern 6261-GS 405/962
Opschrift/Bijlage(n) bijlage: Zwitserse munitieleveranties aan Indonesië
Verzender(s) Snouck Hurgronje, J.W.M. (info)
Ontvanger(s) Luns, J.M.A.H. (info)
Plaats van opmaak Bern
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, postarchief Washington, NG-kwestie 1955-1963
Dossiernummer 921.151 Ind., aankoop oorlogsmat. door Ind. dl III
Trefwoorden Amerika, militaire steun/wapenleveranties van - aan Indonesië
wapen(s)/oorlogsmateriaal, -transacties/embargo op -/vergunningen voor - voor Indonesië
Zwitserland, houding/positie van -
Annotatie inleidende noot:
Op 13 okt. was Snouck bij tel. Celer 13 geïnstrueerd een demarche te verrichten op Buitenlandse Zaken nadat 'van zeer betrouwbare Duitse zijde vernomen was dat medio september in Brest op Duitse vrachtboot "Darmstadt" 70 ton munitie afkomstig van Zwitserland werd ingeladen met bestemming Indonesië.' Archief BZ, postarchief Washington, NG-kwestie 1955-1963, 921.151 Indonesië, mil. aankopen deel III.

slotnoot:
Onder verwijzing naar deze brief seinde Luns op 27 okt. onder no Celer 16 dat Snouck Kohli kon mededelen dat er sedert 1955 geen Nederlandse wapenleveranties meer hadden plaatsgevonden.
    Hierop seinde Snouck op 31 okt. onder no 23 aan Luns dat Kohli laconiek kennis nam van bovenbedoelde mededeling. Op Snoucks vraag of hij hem geen inlichtingen kon verschaffen over Zwitserse leveringen, antwoordde Kohli 'dat deze wel zouden zijn zoals wij beweerden, maar dit waren oude bestellingen en raketten voor oefeningen. Ik herhaalde dat dit laatste voor ons geen excuus en drong andermaal op nadere inlichtingen en stopzetten leveringen aan. Aarzelend stelde hij toen wel inlichtingen in uitzicht, doch van stopzetten leveringen volgens hem geen sprake, daar wapenindustrie immers moest verdienen. Tijdens rebellenopstand Indonesië waren leveringen in beginsel stopgezet, zoals ook geschiedde in gevallen Algerije, de Libanon, Jordanië en dergelijke gebieden. Tegenover ons echter volgens hem geen aanleiding stopzetting, waarop ik zeide dat ik dit standpunt aan u zou melden.' T.a.p.
       In zijn geheim memorandum van 31 okt. no 205 aan Van Tuyll gaf  Rookmaker als zijn commentaar op dit telegram dat hieruit  wel bleek 'dat wij van de Zwitsers niet de minste medewerking ontvangen bij onze pogingen ook Bern te bewegen zo min mogelijk en in elk geval geen agressieve wapens aan Indonesië te leveren. - - - Na overleg met de Directie Europa is mij gebleken dat er geen aangrijpingspunten zijn om in het bilaterale verkeer in dit opzicht enige druk op Zwitserland uit te oefenen.'  Wel leek het Rookmaker wenselijk, 'dat de Zwitserse ambassadeur tenminste op hoog niveau wordt ontboden opdat hem duidelijk wordt gemaakt hoe groot het ongenoegen van de Nederlandse regering is over de Zwitserse houding  die zo zeer afsteekt bij de gedragslijn die geheel vrijwillig door andere niet-communistische landen wordt gevolgd'. - - - Archief BZ, GS 1955-1964 no 2036.
Zie ook
PDF afbeelding (206 KB)