Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 6694

Nummer 6694
Datum 30-1-1959
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Bentinck 50; Bentinck 53
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Bentinck van Schoonheten, A.W.C. (info)
Ontvanger(s) Luns, J.M.A.H. (info)
Plaats van opmaak Londen
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, GS 1955-1964
Dossiernummer 2037
Trefwoorden Amerika, houding/positie van -
Australië, houding/positie van -
Heppel, Richard P., Head of South East Asia Department FO
Hoyer Millar, Sir Frederick D., UK Permanent Under Secretary of State for Foreign Affairs
Morland, O.C., Brits ambassadeur te Djakarta 2/'53-10/'56; Ass. Under Secretary of State for Foreign Affairs 56-58; vanaf eind '58 Superintending Under Secretary Far Eastern Affairs
NAVO/Noord-Atlantische Verdragsorganisatie
Sunario/Sunarjo (PNI), parlementarier, minister van Buitenlandse Zaken 8/'53-12/'55, ambassadeur te Londen '56-'61
Verenigd Koninkrijk, militaire steun/leveranties van - aan Indonesië
Young, Ph., ambassadeur van de VS te Den Haag '57-'61
Annotatie slotnoot:
Op 31 jan. schreef Bentinck onder no 24654-407 GS/144 aan Luns dat hij meende dat diens gesprekken met Selwyn Lloyd 'voor ons bevredigend, en zelfs in sommige opzichten succesvol zijn geweest'. Met het eerste doelde hij op de onderhandelingen over de KLM, met het 'succesvol zijn' op het door Luns bereikte op het gebied van de wapenleveranties aan Indonesië. 'Naar mijn gevoelen', aldus Bentinck, 'bestaat op het ogenblik bij Britse autoriteiten de wens ons te helpen. Uwer excellenties betoog dat een eventuele aanval op Nieuw-Guinea en het daarmee gepaard gaande stoppen van wapenleveranties aan Djakarta het failliet zou betekenen van de Britse (en Amerikaanse) politiek om te trachten, Indonesië buiten de Sovjet-orbit te houden, heeft, naar mij bleek, indruk gemaakt. Ook over de persreactie mogen wij niet ontevreden zijn. Dat de diplomatic correspondent van de Times boven zijn bericht schrijft: "Cold comfort for Dr. Luns", bewijst, dat hij vindt, dat zijn regering meer had moeten doen. Ook de Financial Times en The Economist, waarvan uwe excellentie eveneens de vertegenwoordigers heeft ontvangen, vinden duidelijk, dat de Britse regering tekort is geschoten tegenover haar Nederlandse bondgenoot.' T.a.p.

Op 31 jan. plaatste Van Tuyll  op Bentinck 50 de volgende kanttekening ten behoeve van Blom: 'M.i. wordt het h o o g tijd dat wij nu van onze kant maar eens een concept maken voor een Britse en voor een Amerikaanse verklaring in de NATO, om die aan de Britten en Amerikanen voor te leggen'. T.a.p.
Zie ook 6686: Bentinck 41
6695: Luns 21
PDF afbeelding (451 KB)