Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 6700

Nummer 6700
Datum 6-3-1959
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Bentinck 106
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Bentinck van Schoonheten, A.W.C. (info)
Ontvanger(s) Luns, J.M.A.H. (info)
Plaats van opmaak Londen
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, GS 1955-1964
Dossiernummer 2037
Trefwoorden Amerika, houding/positie van -
Heppel, Richard P., Head of South East Asia Department FO
NAVO, 'common understanding' in de Raad van de - (NAR)
NAVO/Noord-Atlantische Verdragsorganisatie
parlement, Nederlandse -
Profumo, J., UK Minister of State for Foreign Affairs '59-'60; Secretary of State for War '60-'63
Verenigd Koninkrijk, militaire steun van - aan Nederland
Verenigd Koninkrijk, militaire steun/leveranties van - aan Indonesië
voorlichting/propaganda/publicatie/verklaring/communiqué, Britse
voorlichting/propaganda/publicatie/verklaring/communiqué, Nederlandse
Annotatie inleidende noot:
Op 4 maart had Luns onder no 41 aan Bentinck geseind: 'De Britse verklaring is naar mijn mening een bruikbare basis voor een nieuwe discussie in de NAVO-raad inzake de wapenleveringen aan Indonesië, hoewel ik mij met de beschouwingen en de voorstellen, welke in deze verklaring zijn vervat, maar zeer ten dele kan verenigen. Ik kom hierop terug in de reactie - thans nog in voorbereiding - welke dezerzijds in de NAVO-raad zal worden gegeven op de Britse en Amerikaanse verklaringen.'  Vervolgens stelde Luns enkele redactiewijzigingen voor, waarmede 'duidelijk tot uiting [zou worden] gebracht, dat wapenleveringen geen regel maar (hoge) uitzondering dienen te blijven. Mede met het oog op onze reactie in de NAVO-raad op het Britse statement', aldus tenslotte Luns, 'verneem ik gaarne zo spoedig mogelijk in hoeverre de Britten bereid zijn aan deze aanbevelingen gevolg te geven.' - - - Archief BZ, GS 1955-1964 no 2037.
          Hierop seinde Bentinck op 6 maart onder no 103 o.m.: 'Profumo moest de voorgestelde nieuwe tekst zorgvuldig overwegen. In verband met mijn aandringen beloofde hij mij ten spoedigste te laten weten welk standpunt zal worden ingenomen. Zijnerzijds drong Profumo erop aan dat het debat over de wapenleveringen aan Indonesië beslist aanstaande woensdag 11 maart in de NAVO-raad zou worden gehouden. Het schijnt dat niet alleen de oppositie maar ook leden van de regeringspartij aandrang uitoefenen om het embargo op te heffen. Onder dit embargo valt op het ogenblik ook materiaal dat geen offensief karakter draagt. Het Foreign Office heeft tot nu toe een debat in het parlement kunnen vermijden maar ziet niet kans dit veel langer te doen. Zulk een debat zou alleen maar aanleiding geven tot grote moeilijkheden en de regering zou wel eens gedwongen kunnen worden haar standpunt zonder overleg te wijzigen. Profumo vertelde mij dat de Amerikanen ook bereid waren om op woensdag a.s. de bespreking in de NAVO-raad te doen plaatsvinden. Uit gesprekken met de Amerikanen was gebleken dat deze ongeveer langs dezelfde lijnen dachten als de Engelsen. In verband met de opmerking van Profumo over de gevaren van een parlementair debat heb ik er eigener beweging op aangedrongen dat de Britse regering geen publieke verklaring zou afleggen inzake het opheffen van het embargo daar zulk een verklaring in Nederland een allermiserabelste indruk zou maken en alleen maar in het voordeel van Indonesiërs zou zijn.' T.a.p.

slotnoot:
Aansluitend verzocht Luns Bentinck op 9 maart onder no 45 'het Foreign Office met klem te verzoeken dat de Britse regering zich in elk geval zal onthouden van een verklaring in het Lagerhuis dat embargo op wapenleveranties aan Indonesië is opgeheven. Van zodanige verklaring moet een felle anti-Britse reactie hier te lande worden verwacht, waarvan ik mij bij de begrotingsbehandeling in de Eerste Kamer op 18 dezer moeilijk zou kunnen distanciëren'. T.a.p.    
      Hierop seinde Bentinck diezelfde dag onder no 109 dat Profumo 'volledig begrip toonde' en toezegde dat Britse regering op eigen initiatief geen verklaring inzake opheffing embargo op wapenleveranties naar Indonesië zal afleggen', maar dat hij een reserve moest maken voor het geval door 'b.v. een manoeuvre van de oppositie' aan een verklaring niet te ontkomen zou zijn. T.a.p. Zie ook recordnummer 6742.
Zie ook 6698: Buza DBI 11
6699: Bentinck 94
6703: Luns 131
6705: Bentinck 117; Bentinck 119; Bentinck 121
6742: De Ranitz 34
PDF afbeelding (105 KB)