Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 6743

Nummer 6743
Datum 4-3-1960
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Luns 106
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Luns, J.M.A.H. (info)
Ontvanger(s) Bentinck van Schoonheten, A.W.C. (info)
Roijen, J.H. van (info)
Plaats van opmaak Den Haag
Plaats van bestemming Londen
Washington
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, GS 1955-1964
Dossiernummer 2039
Trefwoorden Chroesjtsjov, Nikita S., eerste commissaris van de Communistische Partij van de Sovjetunie (CPSU) '53-'63; minister-president '58-'64
Indonesië, militaire missies naar - algemeen; zie ook Amerika, militaire steun van aan Indonesië; Verenigd koninkrijk; Sovjetunie, idem en Nederlandse Militaire Missie in
Martadinata, admiraal E., chef staf ALRI vanaf '59
Nasution, Abdul Harris, kolonel/lt.-generaal TNI, chef staf '55-'62, minister van Defensie '59-'66
Sovjetunie, financiële en/of economische hulp aan Indonesië van de -
Sovjetunie, militaire hulp/ leveranties aan Indonesië van de - ; zie ook Oostbloklanden; wapenleveranties
strijdkrachten, Indonesische, politieke conflicten binnen de/met de -
Subandrio*
Sukarno, positie/houding van -
Suriadarma, luchtmaarschalk, chef staf luchtmacht (AURI)
Annotatie slotnoot:
Op 4 maart seinde Bentinck onder no 76 uit Londen dat hij de kwestie ter sprake had gebracht bij Warner, hoofd South East Asia Department.  Deze 'had niet gehoord van de Indonesische bedoeling om kruisers aan te kopen. Ook wist hij niet dat Russische admiraals en een generaal voor Chroetsjov in Indonesië waren aangekomen. Wel had hij vernomen dat enige Russen hun leider waren voorgegaan in verband met een hydrografisch station in Ambon. Hij zegde vagelijk toe nader te zullen informeren.' T.a.p.
     Van Roijen berichtte op 9 maart onder no 207 dat hij de inlichtingen 'heden vertrouwelijk aan Gordon Mein [had] doorgegeven. Mein zegde toe te zullen trachten nadere inlichtingen terzake te verkrijgen. Hij verwonderde zich dat levering marinevaartuigen instemming van Martadinata zou hebben. Dit zou niet geheel kloppen met indruk welke Amerikanen van algemene instelling van Martadinata hadden. Mein meende enige zeer vage en geheel ongesubstantieerde geruchten over levering van een of meer kruisers te hebben gezien. Omtrent bommenwerpers had hij evenwel nog in het geheel niets vernomen.' T.a.p.
     Onder verwijzing naar dit telegram seinde Van Roijen op 16 maart onder no 235: 'Tijdens gesprek met Gordon Mein deelde deze naar aanleiding van verzoek bedoeld in voornoemd telegram mede dat Amerikanen thans ook iets hadden gehoord over aanbod Chroetsjov van een kruiser, 4 duikboten en een kleiner marinevaartuig en aanvaarding van dit aanbod door Sukarno. Toen dit alles plaatsvond zou Martadinata nog in Ambon zijn geweest. Chef marinestaf zou niet gelukkig zijn met dit aanbod maar geen gelegenheid zien om dit ongedaan te maken. Indonesische marine trachtte thans evenwel nog te onderhandelen over klasse van schepen. Met name had Indonesische marine niet veel lust opgescheept te worden met een van de verouderde kruisers die de Russen thans willen afstoten. Indien al iets moest worden aangenomen, dan een modern schip.' - - - T.a.p.
   In zijn voor Luns en Blom bestemd memorandum no. 214 van 1 april berichtte Rookmaker dat 'de Britse raad [hem] hedenmorgen [had] medegedeeld - - - dat de Britse Intelligence vernomen had, dat het bezoek van de drie Russische generaals aan Indonesië ter gelegenheid van de reis van Chroetsjov ten gevolge had gehad een Russisch aanbod van :
1 kruiser
4 onderzeeboten
enig ander marinemateriaal
Men had begrepen dat Sukarno deze bewapening had willen accepteren, doch dat Nasution en Martadinata zich daartegen hadden verklaard.
Het was de Britten echter niet bekend of de Indonesische regering tenslotte het aanbod had aanvaard of niet'. Bij dit laatste tekende Blom in de marge aan: 'Volgens onze inlichtingenen is het               o n d a n k s   m i l i t a i r  v e r z e t  geaccepteerd.  Dit is juist een interessante kant van de zaak.'  T.a.p.
Zie ook
PDF afbeelding (56 KB)