Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 6773

Nummer 6773
Datum 31-10-1960
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Van Roijen 770
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Roijen, J.H. van (info)
Ontvanger(s) Luns, J.M.A.H. (info)
Plaats van opmaak Washington
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, GS 1955-1964
Dossiernummer 1603
Trefwoorden Abdul Rachman,Tengku, minister-president van Malakka
Afro-Aziatisch(e) blok/conferenties/landen
Amerika, houding/positie van -
arbitrage/bemiddeling/geschillenregeling/goede diensten
Hammarskjöld, Dag H.A.C., secretaris-generaal van de VN van april '53 tot sept. '61
Herter, Christian A., US Under Secretary of State '57-'59, Secretary of State '59-'61
McBride, Robert H., Director Western European Affairs St. Dept.
Merchant, Livingston T., Assistant Secretary of State Western European Affairs St. Dept.
NG, positie/houding Papoea's op -
NG-kwestie in de vergaderingen van de Verenigde Naties
zelfbeschikkingsrecht
Annotatie inleidende noot:
Onder no 766 had van Roijen op 27 okt.  aan Luns telegrafisch verslag gedaan van een gesprek van een van zijn medewerkers met Lindquist, hoofd Indonesia Desk, over het onderhoud van Herter met de Maleisische premier Abdul Rahman. Deze had als reden voor diens bemiddelingsplan voor NNG gewezen op 'het dreigende gevaar van oorlogshandelingen zonder daarvoor de schuld bij Indonesië te leggen - - -. Na zijn bezorgdheid, mede gelet op de positie van Malaya, te hebben verklaard ontwikkelde de Tengku een vrij vaag plan, houdende een trustschap van een aantal neutrale Aziatische landen, zoals Ceylon, hetwelk na enige tijd zou moeten worden beeindigd door een overdracht van het gebied aan Indonesië. - - -
Onder meer had medewerker daarop gevraagd of Herter 'van die gelegenheid gebruik had gemaakt om te wijzen op het element van de handhaving van het zelfbeschikkingsrecht hetwelk voor Nederland als een sine qua non moest worden beschouwd voor het bereiken van enigerlei oplossing.' Lindquist had hierop geantwoord 'dat in de aantekening niets stond doch dat hij terzake nadere informaties zou inwinnen' en voorts 'dat in de aantekening die de staatssecretaris had ontvangen voor het gesprek [met Abdul Rahman] met nadruk was gewezen op de wenselijkheid om te volstaan met aanhoren en het maken van enkele vriendelijke algemene en vage opmerkingen.' - - - Medewerker heeft daarop opgemerkt dat het naar zijn mening te uwent als zeer teleurstellend zou worden beschouwd dat Herter niet van deze uitgezochte gelegenheid had gebruikgemaakt om dit toch duidelijk in het plan ontbrekende en voor Nederland heel primaire element van de zelfbeschikking op te brengen.  - - - Ik stel mij voor in verband met het voorgaande een bezoek aan te vragen bij Merchant teneinde zekerheid over dit punt te verkrijgen.' Archief BZ, ingekomen codetel. Washington 1960.
    Onder no 413 had Luns hierop op 28 okt. geantwoord: 'Met verontwaardiging heb ik kennisgenomen van inhoud voorlopige aantekening betreffende gesprek van Herter met Abdul Rahman, omdat indien het verslag juist is, Herter 's reactie op de uiteenzetting van de Tengku in feite een aanmoediging betekent van diens voorstellen en neerkomt op instemming met de opzet van de premier - - - Verzoeke Herter .….  speciaal in herinnering te brengen de uitspraak van Dulles dat "the last thing which America wants" is dat wij concessies aan Indonesië doen t.a.v. de souvereiniteit over NNG (uw 770 dd. 2 okt. 1958 [recordnummer 6441])' - - -Archief BZ, uitgaande codetel. Washington 1960.

slotnoot:
Op 3 nov. seinde Van Roijen vervolgens onder no 777 dat  van Mcbride was vernomen 'dat n.a.v. mijn gesprek met Livingstone Merchant een instructie was gezonden aan Wadsworth te New York, waarin hem werd opgedragen de Tengku aldaar te benaderen en hem opnieuw en met nadruk te wijzen op
a. het voorkomen van publiciteit in dit stadium
b. de omstandigheid dat geen oplossing aanvaardbaar zou zijn voor Nederland tenzij daarin het zelfbeschikkingsrecht voor de bevolking volledig zou zijn veiliggesteld.'  Archief BZ ingekomen codetel. Washington 1960.
Zie ook 569: Ministerraad
4326: Schürmann 654.066/654.067/654.068
PDF afbeelding (109 KB)