Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 7377

Nummer 7377
Datum 28-2-1962
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Luns 84
Opschrift/Bijlage(n) opschrift: NNG
Verzender(s) Luns, J.M.A.H. (info)
Ontvanger(s) Schürmann, C.W.A. (info)
Plaats van opmaak Den Haag
Plaats van bestemming New York
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, GS 1955-1964
Dossiernummer 1585
Trefwoorden Kennedy, R. F., US Attorney General
Luns, J.M.A.H.*
NG, positie/houding Papoea's op -
NG-kwestie, (preliminaire) onderhandelingen over - tussen Nederland en Indonesië onder auspiciën van (de Secretaris-Generaal van) de VN
pers/publieke opinie, Nederlandse
Sukarno, positie/houding van -
U Thant*
zelfbeschikkingsrecht
Annotatie inleidende noot:
Op 27 feb. had Luns onder Quarles van Ufford 159 vanuit Parijs aan Den Haag geseind:
'Had hedenavond op mijn initiatief een gesprek van ruim een half uur met Robert Kennedy. Ik zeide er behoefte aan te gevoelen ons gesprek van gisteren af te ronden. Ondanks onze begrijpelijke reserves een weg op te gaan waarbij het risico bestond dat U Thant en de VN geëlimineerd zouden worden bij eventuele besprekingen kon ik hem verzekeren dat het Nederlandse kabinet met een "open mind" de hem door Sukarno gesuggereerde procedure zou bestuderen. Zo zou een vertegenwoordiger van U Thant als derde aanwezige zeer wel aanvaardbaar kunnen zijn en een andere constructie was niet bij voorbaat uitgesloten. Kennedy zeide "most gratified" te zijn met deze nadere uiteenzetting die hij "extremely helpful" noemde. Hij werd hierna zeer spraakzaam en  weidde gedurende 25 minuten uit over de enorme voordelen voor Nederland, Amerika en de gehele vrije wereld indien de Nieuw-Guineakwestie geen punt van frictie tussen Indonesië en Nederland meer zou uitmaken. Ik bespaar u zijn betoog dat optimistischer was dan de verhalen van Rijkens, Duynstee et tutti quanti. Vond het echter tactvol hem niet tegen te spreken en bepaalde mij tot de verzekering dat Nederlandse regering alles zou doen om een oplossing te vinden die het bona fide zelfbeschikkingsrecht zou zeker stellen, doch een keuze tot aansluiting bij Indonesië t.z.t. na eerlijke volksstemming geheel open zou laten. Gesprek vond plaats in alleraangenaamste sfeer.'    T.a.p.
    Op 28 feb. seinde Van Roijen onder no 182 aan Den Haag: 'Tijdens mij bezoek aan Tyler - - - bracht hij even ter sprake het nader onderhoud dat u met de Attorney General in Parijs had gehad. Kennedy had dienaangaande gerapporteerd dat door u met grote nadruk zou zijn gesteld dat de Nederlandse regering was "both willing and anxious to have secret conversations with the Indonesians" en dat u daaraan zou hebben toegevoegd dat, alhoewel de regering de voorkeur eraan geeft dat een derde partij daarbij aanwezig zou zijn, "if necessary the talks could take place bilaterally". Aan de hand van uw verslag over dat onderhoud, zoals vervat in Quarles 159, en uit eigen wetenschap heb ik dit laatste o n v o o r w a a r d e l i j k  als een misverstand gekwalificeerd en te allen overvloede herhaald dat de Nederlandse regering, om de redenen welke het State Department overbekend waren, geen bilateraal gesprek met Indonesië wenst te houden. Ik heb benadrukt dat de door u vermelde "andere constructie" uitsluitend moest worden gezien als een aanwijzing dat voor bedoelde geheime voorbesprekingen een aantal modaliteiten denkbaar was, maar dat de "third presence" conditio sine qua non bleef.' T.a.p. Zie ook recordnummer 7381.
Zie ook 7376: Schürmann 150
7378: Van Roijen 167; Van Roijen 172
7381: Celer 37
PDF afbeelding (259 KB)