Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 7392

Nummer 7392
Datum 6-3-1962
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Van Roijen 210
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Roijen, J.H. van (info)
Ontvanger(s) ministerie van Buitenlandse zaken (info)
Plaats van opmaak Washington
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, GS 1955-1964
Dossiernummer 1586
Trefwoorden Amerika, houding/positie van -
Black, Eugene, president International Bank/Wereldbank
Bowles, Chester B., US Under Secretary of State
Bunker, Ellsworth, Amerikaans diplomaat
Gross, Ernest A., wnd. PV van de VS bij de VN
Kennedy, R. F., US Attorney General
NG-kwestie, (preliminaire) onderhandelingen over - tussen Nederland en Indonesië onder auspiciën van (de Secretaris-Generaal van) de VN
Rostow, Walt W., adviseur van president Kennedy
Subandrio*
Sukarno, bezoek - aan de Verenigde Staten
U Thant*
voorlichting/propaganda/publicatie/verklaring/communiqué, algemeen
voorlichting/propaganda/publicatie/verklaring/communiqué, Amerikaanse
voorlichting/propaganda/publicatie/verklaring/communiqué, Indonesische
Annotatie noot bij 'ruc 121': in annotatie van recordnummer 7390.

slotnoot:
Op 8 maart seinde Buitenlandse Zaken onder Celer 126 'voor wat betreft de u door Rusk vermelde namen voor persoon die als 'derde' zou kunnen optreden' o.m.:
'1. Boland: regering heeft keuze van een derde nimmer speciaal gebonden aan Amerikaanse nationaliteit en acht het geen bezwaar deze Ier aan te zoeken, zo hij althans bereid zou zijn. Zijn record in de VN en zijn persoonlijke instelling maken hem voor ons alleszins acceptabel.
2. Wat de genoemde Amerikaanse personen betreft deelt de regering uw voorkeur voor Black. Tweede voorkeur Gross. Wat uw tweede voorkeur Bunker betreft: wij hebben omtrent hem weinig inlichtingen. Zijn ervaring als zakenman vóór 1951 was eenzijdig (National Sugar Refining Company) en voor zover bekend was zijn diplomatiek optreden niet spectaculair. Hij is thans o.m. trustee van New School for Social Research, die wel "hotbed of reds" is genoemd. Wij vragen ons bovendien af of hij niet zeer geneigd zou zijn zijn optreden ondergeschikt te maken aan de wensen van het State Department.
3. Ook McCloy derzerzijds geen bezwaar. Hij lijkt bepaald een figuur van groter statuur dan Bunker. Wellicht geldt voor hem min of meer zelfde bezwaar van mogelijk ondergeschikt maken van zijn optreden aan wensen State.' - - - T.a.p.
    Onder no 222 seinde Van Roijen daarop eveneens op 8 maart aan Den Haag dat hij de reactie van de Nederlandse regering had besproken met Tyler, o.a. dat van de genoemde Amerikaanse persoonlijkheden de voorkeur achtereenvolgens ging naar Black, Gross en McCloy. Ik heb hieraan toegevoegd dat dit niet betekende dat Nederland de overige genoemde heren onder geen enkele voorwaarde zou aanvaarden, doch dat ons over hen erg weinig bekend was. Tyler wees met enige nadruk op de zijns inziens bijzonder verdienstelijke persoonlijkheid van Bunker die weliswaar bij het grote publiek niet bekend was doch die bij al wie hem kende in zeer groot aanzien zou staan. Speciaal Bunker, aldus Tyler, zou meteen beschikbaar zijn.' - - - T.a.p.
   In reactie hierop seinde Buitenlandse Zaken op 11 maart onder no 132 o.m. dat 'uit goed ingelichte Nederlandse bron [vernomen was] dat Bunker weliswaar fatsoenlijk en betrouwbaar [was] doch niet wordt gezien als een figuur van grote allure en gedegen inzicht'. T.a.p.
Zie ook 168: Ministerraad
7390: Van Roijen 205; Van Roijen 208
7397: Van Roijen 225
7511: MP 123
PDF afbeelding (285 KB)