Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 7695

Nummer 7695
Datum 28-9-1961
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Bentinck 483; Bentinck 490
Opschrift/Bijlage(n) opschrift: NNG
Verzender(s) Bentinck van Schoonheten, A.W.C. (info)
Ontvanger(s) Luns, J.M.A.H. (info)
Plaats van opmaak Londen
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, ingekomen codetel. Londen 1961
Dossiernummer
Trefwoorden Amerika, houding/positie van -
Australisch Nieuw-Guinea
Fry, Sir Lesley, Brits ambassadeur te Djakarta '59-'62
Home, Alexander Frederick Douglas, Brits minister van Commonwealth Relations '55-'60, van Buitenlandse Zaken '60-'63
NG, positie/houding Papoea's op -
NG-kwestie in de vergaderingen van de Verenigde Naties
NG-kwestie, bilaterale/informele/onderhandse Nederlands-Indonesische contacten over de -
NG-kwestie, onderhandelingen 1961, plan Luns
Peck, Sir Edward, UK Assistant Under Secretary of State for Foreign Affairs '60-'66
Verenigd Koninkrijk, houding/positie van -
Warner, hoofd South East Asia Department FO
zelfbeschikkingsrecht
Annotatie Telegram Bentinck 490 is gedateerd 29 sept. 1961. T.a.p.

noot bij Bentinck 483, tweede alinea, 'resolutie 1514': recordnummer 577 bijlage.

noot bij Bentinck 483, 'Schürmann 420': Onder dit nummer had Luns op 23 sept. als volgt verslag gedaan van een gesprek met Lord Home die dag: 'Ik heb uitvoerige uiteenzetting gegeven over onze plannen en gezegd op Britse actieve steun te rekenen. Home informeerde allereerst naar de juistheid van Indonesische beweringen dat Nederland thans bereid zou zijn middels een bilateraal "open" gesprek gebied over te dragen. Ik heb gezegd dat zulks onaanvaardbaar is voor regering en parlement. In het volstrekt hypothetische geval dat meerderheid kamer hierop zou aandringen zou regering onmiddellijk aftreden. Daarop zei Home dat Britse regering eigenlijk prefereert dat Nederland voortgaat met de dusver gevolgde voortreffelijke politiek zonder VN-inmenging die tot ongewenst resultaat zou kunnen leiden. Ik heb herhaald dat Nederland ook geen oplossing van VN zou aanvaarden die in strijd zou zijn met de beginselen onzer politiek. Na te hebben herinnerd aan de weinig bondgenootschappelijke houding van Amerika en Engeland bij onze moeilijkheden met Indonesië, waarbij ik als laatste voorbeeld de invitatie voor een bezoek aan Engeland van Sukarno aanhaalde, heb ik gewaarschuwd voor de repercussies in de Brits-Nederlandse relaties indien ons plan zou mislukken mede als gevolg van ontbreken van Britse steun. Onze houding tegenover Engeland in Europese vraagstukken zou daarvan ook de weerslag ondervinden. Home zei dit aspect in zijn gedachten te zullen houden. Nadat ik tenslotte verklaard had dat het besluit der regering genomen was en Engelands preferentie voor een andere politiek daarin geen verandering zou brengen zeide Home dat hij het Britse kabinet onmiddellijk zou benaderen. Hij merkte nog op dat behandeling onder het dekolonisatiepunt wellicht de minste risico's voor ons zou opleveren. Ik kreeg indruk dat Home geporteerd is voor steun aan ons initiatief.' Archief BZ, ingekomen codetel. New York 1961.

slotnoot:
Op 3 okt. seinde Luns onder no Schürmann 470 aan Den Haag: 'Naar aanleiding van Bentinck 490 moge ik vermelden dat ik op 27 september tijdens een diner bij Sir Patrick Dean ongeveer een uur over onze NNG-plannen heb zitten praten met Sir Hugh Foot. Ik heb hierover niet gerapporteerd omdat Foot niet met enige nieuwe mededeling kwam doch slechts zijn bezorgdheid uitsprak dat onze voorstellen een voor het Verenigd Koninkrijk gevaarlijk precedent zou kunnen opleveren, welke bezorgdheid ik mij heb beijverd weg te nemen.' Archief BZ, ingekomen codetel. New York 1961.
      Op 4 okt. seinde Bentinck onder no 502 aan Den Haag over een onderhoud tussen Heath en de Indonesische minister Sharuh Saleh onder meer: 'Beide ministers hadden gesproken over economische situatie in Indonesië, behoefte aan kapitaal en positie oliemaatschappijen. Volgens Saleh zouden deze weinig te vrezen hebben. Na terugkeer in Djakarta zou hij laatste hand aan regeling leggen. Gedurende lunch was Saleh over conferentie Belgrado begonnen en had uiteengezet dat daar zelfbeschikking centraal was gesteld. Dit was voor Heath mooie opening geweest om over Nieuw-Guinea te beginnen en te vragen waarom zelfbeschikking dan niet voor Papoea's zou weggelegd zijn. Lord Privy Seal had Saleh gewaarschuwd voor gevaarlijke acties tegenover Nederland. Ik heb nog eens hoop uitgesproken dat VK toch onze plannen en optreden in VN zou steunen. Wij waren het erover eens dat Britse houding thans tegemoetkomender was dan aanvankelijk maar m.i. niet voldoende. In dit verband zat echter Resolutie 1514 Britten wel erg dwars. Heath herinnerde eraan dat onze voorstem Britten indertijd zeer onaangenaam had getroffen.' - - -  T.a.p.
Zie ook 6279: Celer circulaire 81
6285: Schürmann 496
7887: Schürmann 476
PDF afbeelding (267 KB)