Nederlands-Indonesische betrekkingen 1950-1963

 
English | Nederlands

Gegevens van record 7887

Nummer 7887
Datum 4-10-1961
Soort codetelegram(men)
Kenmerk Schürmann 476
Opschrift/Bijlage(n)
Verzender(s) Luns, J.M.A.H. (info)
Ontvanger(s) ministerie van Buitenlandse zaken (info)
Plaats van opmaak New York
Plaats van bestemming Den Haag
Bewaarplaats Archief ministerie van Buitenlandse Zaken
Bestand archief BZ, ingekomen codetel. New York 1961
Dossiernummer
Trefwoorden Amerika, houding/positie van -
Australië, houding/positie van -
India, houding/positie van -
Japan, houding/positie van -
NG-kwestie in de vergaderingen van de Verenigde Naties
NG-kwestie, onderhandelingen 1961, plan Luns
Philippijnen, houding/positie van -
Plimsoll, J., Assistent Secretary for Pacific, American, South - and Southeast Asian Affairs van het ministerie van Buitenlandse Zaken van Australië; vertegenwoordiger in de VN
Stevenson, Adlai E., PV van VS in de VN vanaf 1/'61
Verenigd Koninkrijk, houding/positie van -
zelfbeschikkingsrecht
Annotatie inleidende noot:
Op 2 okt. had Luns met betrekking tot de houding van Japan tegenover zijn internationalisatieplan onder no Schürmann 465 vanuit New York geseind: 'Heb heden Japanse ambassadeur Den Haag bij mij laten komen en hem duidelijk toegesproken. Heb verklaard dat Nederlandse regering zeer teleurgesteld is over de wijziging ten ongunste van Japanse houding t.a.v. onze NG-plannen. Indien Japan ook in gevallen waar alle recht aan onze zijde is steeds Indonesië steunt zal Nederland daaruit de consequenties moeten trekken en geen begrip hebben voor Japanse belangen waarbij ik wees op eventuele beslissingen in gemeenschappelijke markt. Speciaal na schandalig optreden Japanse regering in de "Doorman" kwestie had Nederland betere houding verwacht van een land dat notabene geallieerde van Amerika is. Ik verzocht ambassadeur Tokio in kennis te stellen van mijn demarche met mijn verzoek alsnog Nederland te steunen. Miyazaki zegde toe "strong worded" telegram te zenden. Hij beaamde dat voor hem onbegrijpelijke wijziging in Japanse houding is ingetreden. Hij sprak strikt persoonlijk en vertrouwelijk vermoeden uit dat machtige economische belangen achter de schermen Japanse regering bewerken en wellicht bij politieke partijen middels "klinkende" argumenten steun verwerven. Hij trok parallel met activiteiten "Rijkens groep".' Archief BZ, ingekomen codetel. New York 1961.
       Over de houding van de Philippijnse regering had Luns op 19 sept. aan Schürmann het bericht van de ambassadeur te Manilla, Van der Zwaal, doorgeseind 'dat de regering van de Philippijnen niet bereid [wa]s om in de vergadering van de Verenigde Naties enig initiatief te nemen met betrekking tot Nederlands Nieuw-Guinea' en dat zij 'van mening was dat dergelijke initiatieven beter door de grote mogendheden genomen konden worden'. Bovendien zouden de Philippijnen 'verplichtingen hebben in het verband van de AA-landen'. - - - Uit  Celer 164, archief BZ, ingekomen codetel. New York 1961.
      Op 4 okt. had Luns onder Schürmann 477 vanuit New York over de houding van de Philippijnse regering ten aanzien van het plan Luns aan Den Haag geseind: 'Heb heden met lid Philippijnse delegatie ambassadeur Lopez, oud-ambassadeur in Den Haag gesprek gehad over Nieuw Guinea. Hij zeide dat sympathie Philippijnen uiteraard naar Nederland ging aangezien Indonesische imperialisme te zijner tijd zich zouden kunnen uitstrekken tot sommige Philippijnse gebieden. Hij hoopte dat Manila hem zou machtigen ons te steunen en achtte het een uitstekend denkbeeld zich tijdens deze Assemblée te beperken tot uitzenden van missie. Veel zou voor zijn land afhangen van houding Amerika en hij nam aan dat zijn regering ondershands nog contact met Washington zou opnemen.'  T.a.p.

slotnoot:
Op 5 okt. seinde chef DIO Meijer vanuit Den Haag de tekst van Schürmann 476 onder no Celer 136 door aan De Beus in Canberra met het verzoek 'gevolg te geven aan het hierin vervatte verzoek'. Onder verwijzing naar telegram Beelaerts 34 [recordnummer 6281] verzocht Meijer De Beus bovendien om een Australische interventie in New Delhi te bepleiten, gezien het grote belang van India's houding voor het welslagen van de plannen. Archief BZ, uitgaande codetel. Canberra 1961.
Zie ook 7695: Bentinck 483; Bentinck 490
7873: Schürmann 396
PDF afbeelding (96 KB)