Instelling
Commissie tot Verevening en Betaling van de Achterstand van 1807 en vroegere jaren
Actief vanaf 01-01-1808 tot -03-1810
De Commissie tot Verevening en Betaling van de Achterstand was een staatscommissie onder leiding van staatsraad Van de Kasteele met als leden vier andere staatsraden. De commissie had een secretaris.
In het kader van de reorganisatie van de financiën werd besloten dat in algemene dienstrekeningen vanaf 1808 de achterstallen van vorige jaren niet meer konden worden geadministreerd tegen inkomsten van het nieuwe jaar. Alleen de achterstallen van de publieke schuld waren van deze regel uitgezonderd. De commissie moest daarom de overige achterstallen per 31 december 1807 in restantenlijsten onderbrengen en de rekeningen laten vereffenen. Daartoe werd samengewerkt met de Directeur-Generaal van de Publieke Schatkist, die de uitbetalingen zou doen. Als de inkomsten niet toereikend waren, zou de Commissie advies uitbrengen over een oplossing.
De commissie bracht in 1808 rapport uit. De Koning besloot echter de betalingen op te schorten in afwachting van andere adviezen. Nadere besluiten werden niet genomen. Keizer Napoleon liet de zaken later verder afhandelen door een Conseil de Liquidation (zie aldaar).