Onderzoeksgids Bestuur en administratie van de Bataafs Franse tijd 1795-1813

 
English | Nederlands

Instelling

Direction-Générale de la Police en Hollande


Actief vanaf 01-01-1811 tot 20-11-1813

Aantekeningen:

De Directeur-Général de la Police en Hollande, zetelend te Amsterdam, diende de handhaving van orde en zekerheid, en hield zich met name ook met het vreemdelingenverkeer bezig. Van belang waren onder andere de "esprit public des habitans", de handel, de conscriptie. de douanelinies, de voedselvoorziening, de pers, het onderwijs en politieke en godsdienstige verenigingen. De directeur-général stond onder toezicht van de conseiller d' état aan wie het Premier Arrondissement de la Police Générale, waartoe Hollande behoorde, was toegewezen. De directeur-général viel echter wat zijn werkzaamheden betreft onder de directe verantwoorlijkheid van de Ministre de la Police Générale. Voor de uitoefening van zijn taken had de directeur-général ook de beschikking over de Garde Nationale en de Gendarmerie.

Op 18 oktober 1810 werd vastgesteld dat onder gezag van de Directeur-Général de la Police en Hollande vier commissaires-généraux werkzaam zouden zijn, een in Rotterdam voor het Département des Bouches-de-la Meuse, een in Emden voor het Département de l' Ems-Oriental, een op Texel voor het Département du Zuyderzée en een in Hardenberg voor het Département des Bouches-de-l' Issel (de laatste werd in maart 1811 vervangen door één commissaire-général in Münster, dus buiten Hollande). Omdat vervolgens Ems-Oriental eveneens aan Hollande werd onttrokken en in Den Helder een commissaire spécial kwam te zetelen, bleef uiteindelijk alleen de commissaire-général in Rotterdam over. Met decreten van 23 oktober 1811 en 23 januari 1812 kwam het totaal van de commissaires spéciaux, die onder andere zetelden in Den Helder, op Texel, in Den Haag, in Dokkum, in Delfzijl, in Hellevoetsluis en op Goeree, op negen. Zij hielden vooral toezicht op de kusten. Bovendien werden in steden en dorpen commissaires particuliers benoemd. Amsterdam was in twaalf districten verdeeld, elk met een commissaire de police.


Wetgeving:

1810/10/18 Keizerlijk decreet met algemeen reglement voor de organisatie van de Departementen van Holland. meer informatie
1811/01/25 Besluit van de Gouverneur-Général: alle documenten betreffende de politie in het archief van het voormalige Ministerie van Justitie en politie worden ter beschikking gesteld aan de Directeur-Generaal van politie [De Villiers du Terrage]. meer informatie
1811/03/25 Keizerlijk decreet: organisatie van de politie in delen van het keizerrijk, mede in Hollande. meer informatie

De voornaamste bij deze instelling betrokken personen (links naar Repertorium applicatie):



Literatuur:

Almanach impérial An Bissextil MDCCCXII. Parijs, 1812. Digitaal raadpleegbaar: http://gallica.bnf.fr
Almanach impérial pour l' année MDCCCX. Parijs, 1810. Digitaal raadpleegbaar: http://gallica.bnf.fr
Almanach impérial pour l' année MDCCCXI. Parijs, 1811. Digitaal raadpleegbaar: http://gallica.bnf.fr
Almanach impérial pour l' année MDCCCXIII. Parijs, 1813. Digitaal raadpleegbaar: http://gallica.bnf.fr
Fijnaut, C., Opdat de macht een toevlucht zij? Een historische studie van het politieapparaat als een politieke instelling. Antwerpen-Arnhem, 1979.
Gotteri, N., La police secrète du premier empire. Bulletins quotidiens adressés par Savary à l' empereur. 7 dln., Parijs, 1997-2004.
Joor, J., De adelaar en het lam. Onrust, opruiing en onwilligheid in Nederland ten tijde van het Koninkrijk Holland en de Inlijving bij het Franse Keizerrijk (1806-1813). Amsterdam, 2000.