06/04/1629, 1

 
English | Nederlands

06/04/1629, 1

1 Gehoord is het rapport van de gedeputeerden van HHM die het nadere verzoek van de gecommitteerden van de stad Emden en de Staten van Oost-Friesland behandeld hebben. Tevens is de resolutie die op een soortgelijk verzoek genomen is, nagelezen en alles is in overweging genomen.
De gedeputeerden van HHM krijgen de opdracht de genoemde gecommitteerden te ontbieden en hen namens HHM te verzekeren dat hun welvaart, veiligheid en voortbestaan hun even nauw aan het hart liggen als die van enige andere stad of streek van de Republiek. HHM willen dan ook graag helpen om de in het verzoek vermelde zaak tot een goed einde te brengen. Het is nu echter het begin van de zomer en men is bezig met het voorbereiden van een veldtocht, die ook bedoeld is om de last van de stad en de staten te verlichten. Onrechtstreeks en zonder enige bijkomende kosten voor de Republiek kan op die manier aan het verzoek tegemoetgekomen worden. De gecommitteerden moeten wel beseffen dat de huidige staat van het land nog niet toelaat dat er een definitief besluit genomen wordt op hun verzoek. Zij moeten het bijgevolg nog even opschorten en afwachten of zij door bovengenoemde middelen hun doel zullen bereiken. Indien een betere situatie ontstaat, kunnen HHM hun verzoek opnieuw bespreken.
Wat de twee particuliere verzoeken aangaat en rekening houdend met de berichten over de situatie daar, achten HHM het nodig hun gedeputeerden in allerijl naar Oost-Friesland te sturen. HHM zullen een instructie opstellen aangaande de verzoeken en andere eventuele voorvallen.
HHM verwachten dat de gecommitteerden en hun committenten tevreden zullen zijn met de genomen beslissingen.