12/02/1628

 
English | Nederlands

12 - 02 - 1628

Presentielijst:

Gelderland:
Holland:
Zeeland:
Utrecht:
Friesland:
Overijssel:
Groningen:

Resoluties:

1 Een brief van Languerack d.d. Parijs 30 jan. behoeft geen resolutie.

2 Schaffer bericht over enkele brieven aan hem van Ernst Casimir, de Staten van Groningen en anderen over de toestand in Oost-Friesland.
De brieven gaan met die van gisteren naar de RvS. De Raad moet deze onderzoeken en na bespreking met Z.Exc. adviseren wat er moet gebeuren.

31 De heren van Holland, die 2 feb. de stukken over hoofdconsul Witsen hebben meegenomen, adviseren geen veranderingen te maken in het consulaatschap te Aleppo. Het traktement van de hoofdconsul zou uit twee procent van het opgelegde consulaatsrecht moeten komen, terwijl de tanza en cottimo op twee procent blijven en niet verhoogd moeten worden tot drie procent. Evenmin moet de Generaliteit een ordinaris traktement betalen, hoewel het land betaald zou kunnen worden van het lastgeld of garanties kan krijgen. Eveneens hebben de heren de gevraagde terugbetaling afgewezen van de 6.000 realen van achten die hoofdconsul Witsen meer had uitgegeven dan ontvangen.
De andere provincies schorten een besluit hierover op.

4 Enkele afgevaardigden van de magistraat van Schiedam compareren met Dirck Adriaenssen Niesen en zijn broer. De Admiraliteit te Rotterdam heeft twee heren gecommitteerd om HHM te berichten over het verzoek van de broers Niesen hun ordonnanties om te zetten in obligaties. Aangezien deze gecommitteerden gisteren noch vandaag zijn gekomen, verzoeken de comparanten HHM ontvanger Van IJck te gelasten de conversie te doen.
HHM laten de binnengetreden gecommitteerden van de Admiraliteit met die van Schiedam de ordonnanties onderzoeken. Daarna moeten zij HHM berichten over deze kwestie.

5 HHM laten de gecommitteerden van de Rotterdamse Admiraliteit voor dinsdag aanstaande nog een oorlogsschip in het Goereese Gat leggen. Dat kan dan de aldaar gearriveerde Sommelsdyck naar Frankrijk vervoeren.

6 De binnengekomen secretaris Junius beveelt namens Z.Exc. het verzoek van kolonel Veer aan. Veer vraagt om zijn traktement als kapitein tijdens zijn verlof.
HHM kijken dit na in de retroacta.

7 De instructie die conform de resolutie van 30 jan. is opgesteld voor de commissaris naar Glückstadt is besproken met Z.Exc. Hij vindt deze goed, maar meent dat de instructie tevens moet vermelden dat de commissaris is gezonden op verzoek van de koning van Denemarken.
HHM voegen dit toe aan de instructie.

1 Deze resolutie is gedrukt: Heeringa, Bronnen tot de geschiedenis van de Levantschen handel , I ,1, 546.