Dagboeken

 
English | Nederlands

dagboekcahier 7

29/11/1918

vrijdag 29 november 1918

Met de Duitsche keizer wordt de zaak moeilijker. Graaf Bentinck wil hem niet langer op Amerongen houden. De keizer heeft nu officieel zijn troonsafstand onderteekend; een schriftelijke bevestiging van wat hij mondeling deed vóór hij in ons land kwam. Er is een commissie benoemd: Loder, Struycken en Bles om te onderzoeken, hoe wij zouden moeten staan tegenover een eventueele eisch tot uitlevering.  Uit Amerika en Engeland komen goede berichten, dat men daar ons steunen zal tegen de territoriale eischen van [België].[7]

In Het Volk heeft Troelstra een dankbetuiging gepubliceerd voor hem betoonde aanhankelijkheid. Uit ’t stuk blijkt, dat hij de revolutie wel heeft uitgesteld, niet afbesteld. We moeten op ons qui-vive blijven.

Besloten werd in de Kamer bij de algemeene beschouwingen van de staatsbegrooting aan te kondigen dat wij een commissie willen benoemen voor grondwetsherziening. Aan Ruijs, Heemskerk, De Vries en mij werd opgedragen de punten te formuleeren, waarover de grondwetsherziening zou moeten loopen.

De koningin zal [den] koning van Engeland en Wilson uitnoodigen een bezoek aan ons land te brengen. Van België, Frankrijk en Amerika zijn protesten ingekomen tegen ’t doorlaten van – ontwapende – Duitsche troepen door Limburg. ’t Is ’n Belgische campagne gestuurd door ’t militaire Frankrijk. Doel is tegen ons land een sfeer van antipathie te scheppen om de annexatie van Zuid-Limburg en Zeeuwsch-Vlaanderen minder dégoutant te maken.

[7] In het manuscript abusievelijk: ‘Engeland’.

uit: Dagboek VII (12 november 1918 tot 20 november 1920)