Persoonlijkheden in het Koninkrijk der Nederlanden in woord en beeld

 
English | Nederlands

Bewerkt door N. Japikse en H.P. van den Aardweg

Persoonlijkheden in het Koninkrijk der Nederlanden in woord en beeld (ook wel oneerbiedig 'het smoelenboek' genoemd) is een Nederlands naslagwerk waarin korte biografieën van bekende en minder bekende Nederlanders zijn opgenomen. Het werd samengesteld door N. Japikse, geredigeerd door de biograaf en letterkundige H.P. van den Aardweg en ingeleid door de historicus Hajo Brugmans. 'Persoonlijkheden' verscheen in 1938 bij uitgeverij Van Holkema en Warendorf.

Het boek, dat vijf kilo weegt, bevat 1.770 pagina's (inclusief het los bijliggende supplement) met ruim 6.000 biografieën van levende Nederlanders (ook voor een deel woonachtig in Nederlands-Indië), de meeste voorzien van een foto. Vooraan het boek vindt men de biografieën van de leden van het Koninklijk Huis. Het boek is te vergelijken met de populaire Britse en Amerikaanse Who is who. Opmerkelijk is dat van veel personen het complete huisadres wordt gegeven, en ook hobby's, namen van echtgenotes en kinderen worden genoemd, waardoor het boek tegenwoordig een belangrijke historische en genealogische bron is geworden.

Samen met de vergelijkbare boekwerken waarin de dragers van Nederlandse ridderorden werden opgesomd werd het boek door de Duitse bezetter gebruikt om de Nederlandse elite in kaart te brengen en gijzelaars te selecteren.

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis zette de vele ondernemers die in het boek voorkomen bij wijze van documentatie online en stelde de gedigitaliseerde bestanden aan het Huygens ING beschikbaar om ze eveneens digitaal te kunnen ontsluiten.