Informatie over de bronnen

 
English | Nederlands

Ga naar het overzicht van de partijen| Ga naar het overzicht van de personen| Zoek

Informatie over de bronnen bij Liberale Partij

Naam partij Liberale Partij
Bronnen In de biografische studies over Van Houten (o.a. G.M. Bos) is nauwelijks aandacht besteed aan de Liberale Partij. In zijn scriptie behandelt Brunt wel de geschiedenis van de Liberale Partij.
 
Voornaamste bron betreffende de Liberale Partij zijn de Staatkundige Brieven van Van Houten. Voorts is in de media vrij veel aandacht besteed aan de campagne van de partij. Het archiefmateriaal over de partij heeft weinig om het lijf.
Programma Partijprogramma, 1922, Parlement en Kiezer 1922/1923, zie NCC
Boeken J.W. Brunt, De Liberale Partij (1922-1925). Profiel van een persoonlijke ambitie [doctoraalscriptie Utrecht] (1981)
G.H. Spanhaak, Elisabeth Caroline van Dorp [doctoraalscriptie Leiden] (1978)
G.M. Bos, Mr. S. van Houten. Analyse van zijn denkbeelden, voorafgegaan door een schets van zijn leven (Purmerend 1952)
Periodiek Staatkundige Brieven [1883-1929]
Relevante jaren: 1921-1925.
Brochures Program
In Parlement en Kiezer 1922/1923.
Evenredige vertegenwoordiging der kiezers. Ontwerp van wet tot betere regeling der verkiezing van leden van de Tweede Kamer .. met memorie van toelichting van het Comité der Liberale Partij .. (Haarlem 1923)
E.C. van Dorp, Het bankroet der tegenwoordigen sociale politiek (Leiden 1922)
S. van Houten, De Liberale Lijst. Liberale mannen en vrouwen doet uw keuze uit de Lijst - Van Houten. Wat gij daardoor helpt bereiken! (Haarlem 1922)
S. van Houten, Waar het om gaat bij de verkiezing van leden der Provinciale Staten van Zuid-Holland op 11 April 1923 (Haarlem 1923)
Archieven Archief S. van Houten, Algemeen Rijksarchief
Voor wat de Liberale Partij betreft is alleen relevant de brochure Evenredige vertegenwoordiging der kiezers. Ontwerp wet tot betere regeling der verkiezingen van leden van de Tweede Kamer.. met memorie van toelichting van het Comité der Liberale Partij (Van Houten) (Haarlem 1923). [* *]
 
Familie-archief Dutilh, Gemeentearchief Rotterdam
Stukken betreffende C.C. Dutilh. In het ongeinventariseerde deel o.a. stukken betreffende S. van Houten. Niet openbaar. Inventaris op CRPA. [?]