Repertorium van Nederlandse zendings- en missie-archieven 1800-1960

 
English | Nederlands

Nederlandsche Zendingsvereeniging

Naam Nederlandsche Zendingsvereeniging
Naamsvarianten
  • NZV
  • Nederlandse Zendingsvereniging
  • N.Z.V.
Periode 1858-1946
Denominatie Nederlandse Hervormde Kerk
Org Zending

Korte geschiedenis

De organisatie

Het NZV ontstond uit onvrede met het Nederlandsch Zendeling Genootschap (NZG). De voornaamste oorzaak daarvan was de groeiende invloed van de moderne en de Groninger richting binnen het NZG. Dit resulteerde binnen enkele jaren in het ontstaan van vier nieuwe zendingsorganisaties: het Java-Comité (1855), de Nederlandsche Gereformeerde Zendingsvereeniging (NGZV, 1858), de NZV (1858) en de Utrechtsche Zendingsvereeniging (UZV, 1859). De stichters van de NZV waren vooral afkomstig uit de kringen van het Reveil. Van 1861 tot 1919 leidde de NZV haar zendelingen op in het Zendingshuis te Rotterdam. Van 1878 tot 1908 werd dit geleid door ds. S. Coolsma. In 1919 kocht men zich in bij de Zendingschool te Oegstgeest. De NZV organiseerde jaarlijks zendingsdagen en belegde maandelijks openbare bidstonden voor de zending.

 

Zendingsterreinen

West-Java

De eerste zendeling van de NZV begon in 1863 op West-Java te Bandoeng en vervolgens breidde het werk zich uit naar Tjiandjoer, waarvoor in 1865 bijzondere toelating werd ontvangen. In 1864 werden zendingsposten gesticht in Cheribon en Indramajoe (Chinese gemeenten), in 1886 in Meester Cornelis, in 1894 te Bantam en in 1903 werd de arbeid van het Java-Comité in Batavia overgenomen. Daarmee omvatte het terrein drie talen: Soendanees, Javaans en Maleis. Verder werkte men in Buitenzorg, Garoet, Poerwakarta, Soekaboemi en Tjideres. De zendelingen overlegden in de conferentie van zendelingen op West-Java. In Tjideres (oorspronkelijk gesticht als christendorp in 1880) had men een zendingsziekenhuis. Op verzoek van de islamitische bevolking van Tjideres werd er zelfs een pasalatan ingericht voor het verrichten van de het voorgeschreven gebed, de salat. Vanaf 1928 verzorgde de NZV twee Chinese gemeenten op West-Java die waren overgedragen door de Board of Foreign missions of the Methodist Episcopal Church, die wegens financiële problemen haar aandacht verlegde naar Sumatra. Bijzondere aandacht was er ook voor de gemeenten die voort waren gekomen uit het werk van de heer F.L. Anthing, gepensioneerd vice-president van het Hooggerechtshof van ned. Indië. Na zijn overlijden in 1887 werden de gemeenten met 750 christenen overgenomen door de NZV. Uit het werk onstond, na een aantal fusies, in 1988 de Gereja Kristen Indonesia, momenteel met zo'n 220.000 leden. Een ander initiatief was de dessa-huishoudsschool in Djoentikebon, geopend in 1937 door de NZV, met bestuur, directrice en een internaat (12 leerlingen).

 

Zuid-Oost Celebes

De NZV was vanaf 1915 actief op Zuid-Oost-Celebes (overgenomen van de Indische Kerk) De zending boekte hier slechts langzaam progressie door tegenwerking van het islamitische vorstendom Loewoek. Vanaf 1951 was er geen Nederlandse zending meer mogelijk, onder andere door Daroel Islam.  De activiteiten richtten zich op het zuidoostelijk deel van het eiland, met name in de plaatsen Kendari, Lamboeia, Mowewe, Poleang-Roembia en Sangona. In 1957 ontstond uit deze zending de Gereja Protestan Suluwasi Tenggara – Gepsultra. De kerk had in 2006 ongeveer 30.000 leden.

 

Films en ziekenhuizen

Een bijzonderheid is dat de NZV ook films liet maken en deze gebruikte voor de propaganda. De vereniging exploiteerde rond 1900 ook een theeplantage in Pangharepan.

Het ziekenhuiswezen op het zendingsterrein te Java was buiten de leiding van de NZV in 1910 ontstaan. In 1917 nam de NZV het ziekenhuis te Bandoeng over van de door zendeling Iken opgerichte Vereeniging tot oprichting en instandhouding van zendingshospitalen in Indië. Maar nog in 1925 werd het ziekenhuis te Poerwakarta niet door de NZV maar door het Comité voor medische zending op West-Java (een comite van NZV-zendelingen) overgenomen. In 1930 zou door een reorganisatie al het werk in een grote conferentie van zendingsarbeiders ondergebracht worden.

 

(Zie o.a. Van den End, De Nederlandse Zendingsvereniging, 3-58 en Van Randwijck, Handelen en denken, 643.)

Organisatie

Karakter, leden en afdelingen

In 1859 fuseerde de lokale Zendingsvereeniging te Rotterdam onder de naam van NZV met enkele andere lokale zendingsverenigingen. Verschillende fusiepogingen met de NGZV en de UZV waren toen al op niets uitgelopen. De andere zendingsverenigingen waren gevestigd in: Deventer, Enkhuizen, Delfshaven, Hillegersberg, Stadskanaal, Arnhem, Almelo en Leeuwarden.

De NZV was een democratisch georganiseerde vereniging. Het aandeel predikanten in het hoofdbestuur, dat vanaf 1861 negen leden telde, was in vergelijking met bijvoorbeeld de UZV gering. Het hoofdbestuur legde verantwoording af aan een voor- en najaarsvergadering, die werd samengesteld uit de wettige vertegenwoordigers der afdelingen. Vanaf 1878 had de NZV een director in dienst die de leiding had van de school en verantwoording schuldig was aan het hoofdbestuur dat wekelijks in het zendingshuis in Rotterdam vergaderde.

 

Er waren leden en contribuanten. Leden moesten de zeer strikte belijdenis uit artikel 1 van de statuten onderschrijven. Verder ontstond er een netwerk van plaatselijke afdelingen, die zich soms ook provinciaal organiseerden. Enkele aantallen: 1859 12 afdelingen, 1892 53 afdelingen, 1936 72 afdelingen). De meeste afdelingen waren gevestigd in Friesland en in Noord- en Zuid-Holland. Ook in Nederlands-Indie werden in 1914 en 1917 verenigingen te Bandoeng, Buitenzorg en Meester-Cornelis opgericht. Verdere ontving men geregeld steun van het Kinderzendelinggenootschap te Rotterdam (1851), het Jongelieden-Zendelinggenootschap te Rotterdam (1858) en de Vrouwen-vereeniging tot uitrusting onzer zendelingen te Rotterdam (1859). Ook bestonden er diverse cents- en stuiververenigingen en verbonden verschillende classes der Nederlandse Hervormde Kerk zich in de loop der tijd aan de NZV. In 1919 overschreden de inkomsten voor het eerst de grens van Fl. 100.000. Om fondsen te werven verspreidde men 'Soendaneesjes', blikken busjes met een afbeelding van een Soendanees waarin geld gedaan kon worden. 

Pas begin twintigste eeuw kwam er meer ruimte voor toenadering, zelfs weer tot het NZG. In 1923 sloot men zich aan bij de Samenwerkende Zendingscorporaties. In 1951 ging de NZV op in Vereenigde Nederlandse Zendingscorporaties.

De zendelingen hielden conferenties, vanaf 1901 jaarlijks en vanaf 1919 zelfs meerdere keren per jaar. In 1929 werd de conferentie opgesplitst in drie secties: eigenlijke zending, onderwijs en medische zending. De laatste conferentie vond plaats in 1948.

Vanaf 1880 bestond er een jongeliedenbond binnen de NZV. Deze werd opgericht om de zendingliefde onder de jeugd te bevorderen en om geld in te zamelen. De bond leidde jarenlang een sluimerend bestaan totdat de Zendings-jeugdbond der NZV in 1930 het werk opnieuw ter hand nam.

 

Directoren

Vanaf 1866 had de NZV directeuren die verantwoordelijk waren voor de dagelijkse leiding. Dit waren:

ds. H.V. Hogerzeil 1866-1868

geen directeur 1868-1878

ds. C.W. Coolsma 1878-1908

C.Chr.J. Schröder 1908-1916

ds. M. Lindenborn 1913-1923

ds. R. Meeuwenberg 1917-

ds. C.B. Rijnders 1923-

 

Afdelingen

In 1908 had de vereniging afdelingen in:

Groningen: geen

Friesland: Achlum, Bolsward, Ferwerd, Grouw, Makkum, Marrum, Menaldum, Molkwerum, Sexbierum, Sneek, Wommels en Woudsend

Drenthe: Assen en Emmen

Overijssel: Almelo, Den Ham en Zwolle

Gelderland: Keppel and Zutphen

Utrecht: Utrecht

Noord-Holland: Amsterdam, Bennebroek, Bussum, Haarlem, Heemstede, Heilo, Den Helder, Hoorn, Koog-Zaandijk, Marken, Monnikendam, Ouderkerk aan de Amstel, Wieringen en Zaandam

Zuid-Holland: Delft, Dordrecht, Feyenoord, Den Haag, Kralingen, Leerdam, Leiden, Loosduinen, Oudewater, Rotterdam, Rozenburg, Rijswijk, Scheveningen, Ter Aar en Zuid-Beierland

Zeeland: Bruinisse, Sint-Laurens, Middelburg, Schoondijke en Westkapelle

North-Brabant: Breda, Fijnaart en Klundert

Limburg: geen

 


 

Doelstelling

Doel: 'De NZV, gevestigd te Rotterdam, stelt zich ten doel Zendelingen op te leiden of aan te nemen, uit te zenden en te onderhouden ter verbreiding van den Christelyken Godsdienst, voornamelyk in de Nederlandsch Oost-Indische bezittingen. (artikel 1, statuten 1916).

 

Grondslag: 'De Vereeniging bestaat uit leden die erkennen, dat de Heere Jezus Christus hun volkomen Zaligmaker is; die dit in hunnen wandel betoonen, en verklaren niet te mogen samenwerken met degenen die Zijne waarachtige en eeuwige Godheid loochenen' (artikel 1, statuten 1858). In 1916 werd dit gewijzigd in: 'Leden kunnen slechts zijn die de waarachtige en eeuwige Godheid van Christus erkennen, Hem als den volkomen Zaligmaker belijden en daarom willen medewerken tot het bereiken van het in art. 1 genoemde doel' (artikel 2, statuten 1916).

 

Taken en activiteiten
  • Apostolaat door gebed
  • Bijbelvertaling
  • Onderwijs (hieronder ook kweekscholen)
  • Geldwerving
  • Gezondheidszorg
  • Informatievoorziening en propaganda
  • Zendingsstudie en missiologie
  • Pastoraal werk
  • Evangelieverkondiging en catechese
  • Bestudering en beschrijving van taal en cultuur
  • Christelijke lectuurvoorziening/colportage
  • Opleiding van zendingswerkers en missionarissen
  • Opleiding van (inheemse) werkkrachten (Te denken valt aan zendelingen, missionarissen, assistenten enz.)
  • Uitzending van zendingswerkers en missionarissen
  • Werk van en voor vrouwen en meisjes
Voorloper
  • Vereeniging tot bevordering der Zendingszaak te Rotterdam (1858-1859)
Continenten
  • Azië
Lokatie
  • Nederlands Indië
  • West-Java
  • Celebes
Selectie uit de literatuur
Titel
  • Na 75 jaar, 1858-1933
Paginering
  • 50 p
Uitgever
  • [S.l.] : Nederlandsche Zendingsvereeniging
Jaar van uitgave
  • 1933

Titel
  • De Nederlandsche zendingsvereeniging gedurende zestig jaren, 1858-1918 : rede
Auteur
  • M. Lindenborn
Paginering
  • 43 p
Uitgever
  • Rotterdam : Nederlandsche Zendingsvereeniging
Jaar van uitgave
  • 1918

Titel
  • Dagen van ouds : gedenkboek van de afdeeling 's-Gravenhage der Nederlandsche Zendingsvereeniging, uitgegeven bij gelegenheid van haar vijftigjarig bestaan in het jaar 1913Gedenkboek van de afdeeling 's-Gravenhage der Nederlandsche Zendingsvereeniging
Paginering
  • 90 p
Uitgever
  • Rotterdam : Van Sijn en Zonen
Jaar van uitgave
  • 1913

Titel
  • Na vijftig jaren : gedenkboek van de Nederlandsche Zendingsvereeniging / door H.J. Rooseboom
Auteur
  • Hendrik Jan Rooseboom (1866-1935)
Paginering
  • [IV], 176 p
Uitgever
  • [S.l. : s.n.]
Jaar van uitgave
  • [1908]

Titel
  • 1858-1883. Gedenkschriften bij gelegenheid van het Vijf-en-twintigjarig bestaan der NZV, door het Hoofdbestuur
Auteur
  • Nederlandse Zendingsvereniging
Paginering
  • 133
Uitgever
  • Rotterdam:
Jaar van uitgave
  • 1883


Bronnenpublicatie
Titel
  • Sumber-sumber zending tentang sejarah gereja di Jawa Barat 1858-1963 / Th. van den End ; [ed.: Flavianus P. Teo]
Auteur
  • Th. van den End ; Flavianus P. Teo
Reeks
  • Seri sumber-sumber sejarah gereja di Indonesia ; [no. 3]
Paginering
  • XIX, 834. [14] p
Uitgever
  • Jakarta : BPK Gunung Mulia
Jaar van uitgave
  • 2006

Titel
  • 'Geroepen, gezonden en gezegend' : memoires van een zendelingsvrouw in Zuidoost-Celebes / A.G. van der Klift-Snijder ; bew. door Chr.G.F. de Jong
Auteur
  • Anna G. van der Klift-Snijder (1883-1971) ; Christiaan George Frederik de Jong (1949-)
Reeks
  • Uitgaven van de Werkgroep voor de geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken. Kleine reeks, ISSN 1383-8695 ; 1
Paginering
  • XXXII, 170 p
Uitgever
  • Zoetermeer : BoekencentrumKampen : Stichting WZOK
Jaar van uitgave
  • cop. 1996

Titel
  • De Nederlandse Zendingsvereniging in West-Java, 1858-1963 : een bronnenpublicatie / bew. door Th. van den End
Auteur
  • Thomas van den End (1940-)
Reeks
  • Project kerkhistorische uitgaven Indonesië ; 3
Paginering
  • XIV, 736 p., [11] p. pl
Uitgever
  • [S.l.] : Raad voor de Zending der Ned. Herv. Kerk [etc.]
Jaar van uitgave
  • 1991


Periodieken
Titel
  • De heraut
Paginering
  • Nr. 1 (7 dec. 1877) - nr. 471 (2 jan. 1887)
Uitgever
  • Amsterdam : Kon. Ned. Stoomdrukkerij
Jaar van uitgave
  • 1877-1887

Titel
  • Orgaan der Nederlandsche Zendingsvereeniging
Paginering
  • Jrg. 1 (1860) - 65 (1925)
Uitgever
  • Rotterdam : De Koning [etc.]
Jaar van uitgave
  • 1860-1925

Titel
  • De Tjigelam-bode : orgaan van de afdeeling 's Gravenhage der Nederlandsche Zendingsvereeniging
Paginering
  • Jrg. 1 (1912) - jrg. 4 (1915)
Uitgever
  • 's Gravenhage : Nederlandsche Zendingsvereeniging, Afd. 's Gravenhage
Jaar van uitgave
  • 1912-1915

Titel
  • De zendingsbode voor Tjiandjoer en Tjigelam : orgaan van de Afdeeling 's Gravenhage en Scheveningen der Nederlandsche Zendingsvereeniging
Paginering
  • Jrg. 1 - ...
Uitgever
  • [S.l.]
Jaar van uitgave
  • [1916-...]

Titel
  • Zendingsblaadje : maandblad der stuiverscollecte van de Nederlandsche Zendingsvereeniging te Rotterdam, in verband met de Samenwerkende Zendingscorporaties te Oegstgeest
Uitgever
  • [S.l.]
Jaar van uitgave
  • [ca. 1867- ]

Titel
  • Kinderzendingstraktaatjes
Auteur
  • Nederlandsche Zendingsvereeniging
Uitgever
  • z.p.:
Jaar van uitgave
  • 1885-1915

Titel
  • Een stem uit Buitenzorg
Auteur
  • Nederlandsche Zendingsvereeniging, afdeeling Friesland
Uitgever
  • z.p.:
Jaar van uitgave
  • 1916-1921

Titel
  • Wiloedjeng : maandblad ten behoeve van den zendingsarbeid te Djoentikebon
Uitgever
  • Djoentikebon : [s.n.]
Jaar van uitgave
  • 193X-19XX

Titel
  • Indramajoe-bode
Auteur
  • Indramajoe-comité
Uitgever
  • z.p.:
Jaar van uitgave
  • 1916-1921

Titel
  • De Soendanees
Auteur
  • Tasikmalaja-comité
Jaar van uitgave
  • (1913) 1919-1941

Titel
  • Cheribon ; orgaan van de classicale zendingsvereeniging binnen de classis Franeker
Uitgever
  • Bolsward : A.J. Osinga
Jaar van uitgave
  • 19XX-...

Titel
  • Irine
Auteur
  • afdeeling 's-Gravenhage der Nederlandsche Zendingsvereeniging
Uitgever
  • Den Haag:
Jaar van uitgave
  • 1928

Titel
  • Tjideres
Auteur
  • Classis Maastricht der Nederlandse Hervormde Kerk
Uitgever
  • z.p.:
Jaar van uitgave
  • 1935-1940

Titel
  • Bataviaasch zendingsblad : Evangelisch-kerkelijk tijdschrift voor in- en uitwendige zending
Paginering
  • Jrg. 1, nr. 1 (feb. 1863) - ...
Uitgever
  • Batavia : Van Dorp
Jaar van uitgave
  • 1863-...

Titel
  • De Soendalanden
Auteur
  • L. Bergsma (red. 1918-1921)
Uitgever
  • Bandung:
Jaar van uitgave
  • 1918-1927

Titel
  • Berichten uit de West-Java Zending
Auteur
  • W.J.L. Dake (red.)
Uitgever
  • z.p.:
Jaar van uitgave
  • 1929-19xx

Titel
  • Zendingsblaadje Nederlandsche ZendingsvereenigingZendings-blaadje
Paginering
  • Nieuwe serie, nr. 1 (1867) - ...
Uitgever
  • Rotterdam : Van Sijn
Jaar van uitgave
  • 1867-...
Meer over het archief
Beschrijving archief

Het archief bestaat uit bestuursstukken (met complete notulen van het hoofdbestuur 1858-1925), correspondentie (ingekomen stukken en kopieboeken met afschriften van uitgegane brieven), jaarverslagen (1910-1941), stukken over afdelingen, manuscripten (inv. nrs. 1822-1837), taakuitvoering overzee, persoonsdossiers van zendelingen, de hulpdiensten onderwijs en gezondheidszorg, financiën en statistiek.

Bewaarplaats Het Utrechts Archief, Utrecht
Periode archief 1858-1946
Openbaarheid openbaar
Omvang 506 inv. nrs.
Toegang soort
  • Inventaris met inleiding
Opmerkingen toegang soort Toegangsnummer 1102-1
Toegang titel Raad voor de Zending Rechtsvoorgangers
Subarchief van

Raad voor de Zending

Bijzondere relevantie
Toon

Verberg

1765-1766.

Instructies aan de zendelingen en agenten, 1859 - 1944.

 

1811.

Vertrouwelijke rekesten aan de Minister van Koloniën, opgesteld door de gezamenlijke protestantse zendingscorporaties, inzake het beteugelen van de Rooms-Katholieke missie en de Islam in Nederlands-Indië, 1888 - 1907.

 

1827.

Opstellen en uittreksels uit wetenschappelijke artikelen van M. Lindenborn, onder meer inzake de zending onder moslims, animisme, de zending in Indië en wetenswaardigheden over de Nederlandse Zendingsvereeniging, circa 1916 - 1922.

7 delen

 

1836.

Soedanese teksten in Arabische karakters, onder andere het Evangelie van Johannes, Nederlands-Soedanese woordenlijst, moraliserend verhaal en lessen van Mohammed aan dochter Fatima, z.j.
N.B. Was eigendom van de bibliotheek van de NZV.

 

1837.

Aantekeningen en geschriften van vermoedelijk C. Albers, houdende een Maleise tekst bij de Hikajat Isma Jatim, Stukken in Soedanees, Javaans en Maleis, aantekeningen over Arabische grammatica en lijsten met Arabische woorden en hun Latijnse vertaling, alsmede aantekeningen en excerpten van artikelen op het gebied van ethnologie, mythologie en letterkunde, z.j.
N.B. De geschriften bevonden zich in de bibliotheek van de NZV.

 

1860.

Pandita Soenda, Polygamie en Zending, Prediking, 1915 - 1919.

 

1877.

Dossier afkomstig van C. Albers met Maleis verhaal, alsmede schriftjes met onder meer zijn eerste Soendanese preek te Bandoeng d.d. 18-2-1894, 1863 - 1894.
N.B. Het Maleis verhaal is handgeschreven en dateert uit 1863. Verder nog een plattegrond van vermoedelijk het werkgebied van C. Albers.

 

1907.

Brieven in Soendanees schrift, onder meer van Ismael, de eerste Soendanese Moslim die werd gedoopt, 1869-1913.

 

2107.

Correspondentie inzake bemiddeling bij conflicten tussen zendelingen, ambtenaren en de plaatselijke bevolking, 1928 - 1948, met hiaten.

 

Audio-visueel materiaal

In 1929 beschikte het NZV over een film met als titel 'Melawan gelap' (Strijden tegen de duisternis) en in 1932 maakte H. van Alsem een film over opiumverslaving en -bestrijding. Deze films bevinden zich op het LPD. Het is nog niet duidelijk waar ze op termijn worden geponeerd, hoewel Het Utrechts Archief voor de hand ligt. Overige films, dia's, foto's e.d. bevinden ook zich op het Landelijk Protestants Dienstencentrum van de PKN te Utrecht. Deze bestanden zullen op termijn worden geïnventariseerd. In het archief van de Raad voor de Zending (Het Utrechts Archief) bevinden zich diverse (verouderde) inventarisaties van het audiovisuele materiaal. Toegangsnummer 1102-2. Inventarisnummers 2060-2062

Bronnen met verslaglegging

Conferenties van zendelingen

 

1843-1859.

West-Java, notulen, 1902-1940 en 1946-1949.

 

1864.

West-Java, gedrukte verkorte notulen (niet volledig), 1921-1924.

 

1866-1867.

West-Java, z.g. kleine conferentie, notulen, 1932-1940.

 

2015-2016.

Zuid-OOost Celebes, notulen, 1923-1940.

 

 

 

Conferenties van goeroes

 

1868-1869.

West-Java, notulen, 1923, 1928 en 1932-1933.

 

Dagboeken

 

2108.

Dagboek van M. Lindenborn wegens zijn reis naar Ned.-Indië, 1920-1921 .

 

 

Rapporten en inspectieverslagen

 

2109.

Verslag van de dienstreis door M. Lindenborn, 1920-1921.

 

 

Jaar- en andere periodieke verslagen en statistiek

 

2112-2114.

Overzichten van posten op West-Java, 1894-1920.

 

1729-1731.

Jaarverslagen en statistieken, 1901-1941.

 

2132-2135.

Jaarverslagen en statistieken, 1928 - 1941.

 

1977.

Verslagen van de kweekschool in Bandoeng, 1914-1917.

 

2110.

Verslagen over de zendingsposten op West-Java en in Zuid-Oost celebes, 1930-1939.

 

2130.

Jaarverslagen van de resoorten, 1913-1914.

 

 

Statistiek

 

2111.

Jaaroverzichten van het ledental per gemeente, 1883-1900.

 

2012.

Statistieken van hulpziekenhuizen op West-Java, 1927-1929

 

2115-2129.

Statistische overzichten per zendingsgemeente op Zuid-Oost Celebes en West-Java, 1911-1938

 

Archivalie elders

Vrouwen-vereeniging tot uitrusting onzer Zendelingen

Verwijzing naar andere archiefvormers
Informatiewaarde Groot

Geschiedenis

Korte geschiedenis

De organisatie

Het NZV ontstond uit onvrede met het Nederlandsch Zendeling Genootschap (NZG). De voornaamste oorzaak daarvan was de groeiende invloed van de moderne en de Groninger richting binnen het NZG. Dit resulteerde binnen enkele jaren in het ontstaan van vier nieuwe zendingsorganisaties: het Java-Comité (1855), de Nederlandsche Gereformeerde Zendingsvereeniging (NGZV, 1858), de NZV (1858) en de Utrechtsche Zendingsvereeniging (UZV, 1859). De stichters van de NZV waren vooral afkomstig uit de kringen van het Reveil. Van 1861 tot 1919 leidde de NZV haar zendelingen op in het Zendingshuis te Rotterdam. Van 1878 tot 1908 werd dit geleid door ds. S. Coolsma. In 1919 kocht men zich in bij de Zendingschool te Oegstgeest. De NZV organiseerde jaarlijks zendingsdagen en belegde maandelijks openbare bidstonden voor de zending.

 

Zendingsterreinen

West-Java

De eerste zendeling van de NZV begon in 1863 op West-Java te Bandoeng en vervolgens breidde het werk zich uit naar Tjiandjoer, waarvoor in 1865 bijzondere toelating werd ontvangen. In 1864 werden zendingsposten gesticht in Cheribon en Indramajoe (Chinese gemeenten), in 1886 in Meester Cornelis, in 1894 te Bantam en in 1903 werd de arbeid van het Java-Comité in Batavia overgenomen. Daarmee omvatte het terrein drie talen: Soendanees, Javaans en Maleis. Verder werkte men in Buitenzorg, Garoet, Poerwakarta, Soekaboemi en Tjideres. De zendelingen overlegden in de conferentie van zendelingen op West-Java. In Tjideres (oorspronkelijk gesticht als christendorp in 1880) had men een zendingsziekenhuis. Op verzoek van de islamitische bevolking van Tjideres werd er zelfs een pasalatan ingericht voor het verrichten van de het voorgeschreven gebed, de salat. Vanaf 1928 verzorgde de NZV twee Chinese gemeenten op West-Java die waren overgedragen door de Board of Foreign missions of the Methodist Episcopal Church, die wegens financiële problemen haar aandacht verlegde naar Sumatra. Bijzondere aandacht was er ook voor de gemeenten die voort waren gekomen uit het werk van de heer F.L. Anthing, gepensioneerd vice-president van het Hooggerechtshof van ned. Indië. Na zijn overlijden in 1887 werden de gemeenten met 750 christenen overgenomen door de NZV. Uit het werk onstond, na een aantal fusies, in 1988 de Gereja Kristen Indonesia, momenteel met zo'n 220.000 leden. Een ander initiatief was de dessa-huishoudsschool in Djoentikebon, geopend in 1937 door de NZV, met bestuur, directrice en een internaat (12 leerlingen).

 

Zuid-Oost Celebes

De NZV was vanaf 1915 actief op Zuid-Oost-Celebes (overgenomen van de Indische Kerk) De zending boekte hier slechts langzaam progressie door tegenwerking van het islamitische vorstendom Loewoek. Vanaf 1951 was er geen Nederlandse zending meer mogelijk, onder andere door Daroel Islam.  De activiteiten richtten zich op het zuidoostelijk deel van het eiland, met name in de plaatsen Kendari, Lamboeia, Mowewe, Poleang-Roembia en Sangona. In 1957 ontstond uit deze zending de Gereja Protestan Suluwasi Tenggara – Gepsultra. De kerk had in 2006 ongeveer 30.000 leden.

 

Films en ziekenhuizen

Een bijzonderheid is dat de NZV ook films liet maken en deze gebruikte voor de propaganda. De vereniging exploiteerde rond 1900 ook een theeplantage in Pangharepan.

Het ziekenhuiswezen op het zendingsterrein te Java was buiten de leiding van de NZV in 1910 ontstaan. In 1917 nam de NZV het ziekenhuis te Bandoeng over van de door zendeling Iken opgerichte Vereeniging tot oprichting en instandhouding van zendingshospitalen in Indië. Maar nog in 1925 werd het ziekenhuis te Poerwakarta niet door de NZV maar door het Comité voor medische zending op West-Java (een comite van NZV-zendelingen) overgenomen. In 1930 zou door een reorganisatie al het werk in een grote conferentie van zendingsarbeiders ondergebracht worden.

 

(Zie o.a. Van den End, De Nederlandse Zendingsvereniging, 3-58 en Van Randwijck, Handelen en denken, 643.)

Organisatie

Karakter, leden en afdelingen

In 1859 fuseerde de lokale Zendingsvereeniging te Rotterdam onder de naam van NZV met enkele andere lokale zendingsverenigingen. Verschillende fusiepogingen met de NGZV en de UZV waren toen al op niets uitgelopen. De andere zendingsverenigingen waren gevestigd in: Deventer, Enkhuizen, Delfshaven, Hillegersberg, Stadskanaal, Arnhem, Almelo en Leeuwarden.

De NZV was een democratisch georganiseerde vereniging. Het aandeel predikanten in het hoofdbestuur, dat vanaf 1861 negen leden telde, was in vergelijking met bijvoorbeeld de UZV gering. Het hoofdbestuur legde verantwoording af aan een voor- en najaarsvergadering, die werd samengesteld uit de wettige vertegenwoordigers der afdelingen. Vanaf 1878 had de NZV een director in dienst die de leiding had van de school en verantwoording schuldig was aan het hoofdbestuur dat wekelijks in het zendingshuis in Rotterdam vergaderde.

 

Er waren leden en contribuanten. Leden moesten de zeer strikte belijdenis uit artikel 1 van de statuten onderschrijven. Verder ontstond er een netwerk van plaatselijke afdelingen, die zich soms ook provinciaal organiseerden. Enkele aantallen: 1859 12 afdelingen, 1892 53 afdelingen, 1936 72 afdelingen). De meeste afdelingen waren gevestigd in Friesland en in Noord- en Zuid-Holland. Ook in Nederlands-Indie werden in 1914 en 1917 verenigingen te Bandoeng, Buitenzorg en Meester-Cornelis opgericht. Verdere ontving men geregeld steun van het Kinderzendelinggenootschap te Rotterdam (1851), het Jongelieden-Zendelinggenootschap te Rotterdam (1858) en de Vrouwen-vereeniging tot uitrusting onzer zendelingen te Rotterdam (1859). Ook bestonden er diverse cents- en stuiververenigingen en verbonden verschillende classes der Nederlandse Hervormde Kerk zich in de loop der tijd aan de NZV. In 1919 overschreden de inkomsten voor het eerst de grens van Fl. 100.000. Om fondsen te werven verspreidde men 'Soendaneesjes', blikken busjes met een afbeelding van een Soendanees waarin geld gedaan kon worden. 

Pas begin twintigste eeuw kwam er meer ruimte voor toenadering, zelfs weer tot het NZG. In 1923 sloot men zich aan bij de Samenwerkende Zendingscorporaties. In 1951 ging de NZV op in Vereenigde Nederlandse Zendingscorporaties.

De zendelingen hielden conferenties, vanaf 1901 jaarlijks en vanaf 1919 zelfs meerdere keren per jaar. In 1929 werd de conferentie opgesplitst in drie secties: eigenlijke zending, onderwijs en medische zending. De laatste conferentie vond plaats in 1948.

Vanaf 1880 bestond er een jongeliedenbond binnen de NZV. Deze werd opgericht om de zendingliefde onder de jeugd te bevorderen en om geld in te zamelen. De bond leidde jarenlang een sluimerend bestaan totdat de Zendings-jeugdbond der NZV in 1930 het werk opnieuw ter hand nam.

 

Directoren

Vanaf 1866 had de NZV directeuren die verantwoordelijk waren voor de dagelijkse leiding. Dit waren:

ds. H.V. Hogerzeil 1866-1868

geen directeur 1868-1878

ds. C.W. Coolsma 1878-1908

C.Chr.J. Schröder 1908-1916

ds. M. Lindenborn 1913-1923

ds. R. Meeuwenberg 1917-

ds. C.B. Rijnders 1923-

 

Afdelingen

In 1908 had de vereniging afdelingen in:

Groningen: geen

Friesland: Achlum, Bolsward, Ferwerd, Grouw, Makkum, Marrum, Menaldum, Molkwerum, Sexbierum, Sneek, Wommels en Woudsend

Drenthe: Assen en Emmen

Overijssel: Almelo, Den Ham en Zwolle

Gelderland: Keppel and Zutphen

Utrecht: Utrecht

Noord-Holland: Amsterdam, Bennebroek, Bussum, Haarlem, Heemstede, Heilo, Den Helder, Hoorn, Koog-Zaandijk, Marken, Monnikendam, Ouderkerk aan de Amstel, Wieringen en Zaandam

Zuid-Holland: Delft, Dordrecht, Feyenoord, Den Haag, Kralingen, Leerdam, Leiden, Loosduinen, Oudewater, Rotterdam, Rozenburg, Rijswijk, Scheveningen, Ter Aar en Zuid-Beierland

Zeeland: Bruinisse, Sint-Laurens, Middelburg, Schoondijke en Westkapelle

North-Brabant: Breda, Fijnaart en Klundert

Limburg: geen

 


 

Doelstelling

Doel: 'De NZV, gevestigd te Rotterdam, stelt zich ten doel Zendelingen op te leiden of aan te nemen, uit te zenden en te onderhouden ter verbreiding van den Christelyken Godsdienst, voornamelyk in de Nederlandsch Oost-Indische bezittingen. (artikel 1, statuten 1916).

 

Grondslag: 'De Vereeniging bestaat uit leden die erkennen, dat de Heere Jezus Christus hun volkomen Zaligmaker is; die dit in hunnen wandel betoonen, en verklaren niet te mogen samenwerken met degenen die Zijne waarachtige en eeuwige Godheid loochenen' (artikel 1, statuten 1858). In 1916 werd dit gewijzigd in: 'Leden kunnen slechts zijn die de waarachtige en eeuwige Godheid van Christus erkennen, Hem als den volkomen Zaligmaker belijden en daarom willen medewerken tot het bereiken van het in art. 1 genoemde doel' (artikel 2, statuten 1916).

 

Taken en activiteiten
  • Apostolaat door gebed
  • Bijbelvertaling
  • Onderwijs (hieronder ook kweekscholen)
  • Geldwerving
  • Gezondheidszorg
  • Informatievoorziening en propaganda
  • Zendingsstudie en missiologie
  • Pastoraal werk
  • Evangelieverkondiging en catechese
  • Bestudering en beschrijving van taal en cultuur
  • Christelijke lectuurvoorziening/colportage
  • Opleiding van zendingswerkers en missionarissen
  • Opleiding van (inheemse) werkkrachten (Te denken valt aan zendelingen, missionarissen, assistenten enz.)
  • Uitzending van zendingswerkers en missionarissen
  • Werk van en voor vrouwen en meisjes
Voorloper
  • Vereeniging tot bevordering der Zendingszaak te Rotterdam (1858-1859)

Geografie

Continenten
  • Azië
Lokatie
  • Nederlands Indië
  • West-Java
  • Celebes

Niet-archivalische bronnen

Selectie uit de literatuur
Titel
  • Na 75 jaar, 1858-1933
Paginering
  • 50 p
Uitgever
  • [S.l.] : Nederlandsche Zendingsvereeniging
Jaar van uitgave
  • 1933

Titel
  • De Nederlandsche zendingsvereeniging gedurende zestig jaren, 1858-1918 : rede
Auteur
  • M. Lindenborn
Paginering
  • 43 p
Uitgever
  • Rotterdam : Nederlandsche Zendingsvereeniging
Jaar van uitgave
  • 1918

Titel
  • Dagen van ouds : gedenkboek van de afdeeling 's-Gravenhage der Nederlandsche Zendingsvereeniging, uitgegeven bij gelegenheid van haar vijftigjarig bestaan in het jaar 1913Gedenkboek van de afdeeling 's-Gravenhage der Nederlandsche Zendingsvereeniging
Paginering
  • 90 p
Uitgever
  • Rotterdam : Van Sijn en Zonen
Jaar van uitgave
  • 1913

Titel
  • Na vijftig jaren : gedenkboek van de Nederlandsche Zendingsvereeniging / door H.J. Rooseboom
Auteur
  • Hendrik Jan Rooseboom (1866-1935)
Paginering
  • [IV], 176 p
Uitgever
  • [S.l. : s.n.]
Jaar van uitgave
  • [1908]

Titel
  • 1858-1883. Gedenkschriften bij gelegenheid van het Vijf-en-twintigjarig bestaan der NZV, door het Hoofdbestuur
Auteur
  • Nederlandse Zendingsvereniging
Paginering
  • 133
Uitgever
  • Rotterdam:
Jaar van uitgave
  • 1883


Bronnenpublicatie
Titel
  • Sumber-sumber zending tentang sejarah gereja di Jawa Barat 1858-1963 / Th. van den End ; [ed.: Flavianus P. Teo]
Auteur
  • Th. van den End ; Flavianus P. Teo
Reeks
  • Seri sumber-sumber sejarah gereja di Indonesia ; [no. 3]
Paginering
  • XIX, 834. [14] p
Uitgever
  • Jakarta : BPK Gunung Mulia
Jaar van uitgave
  • 2006

Titel
  • 'Geroepen, gezonden en gezegend' : memoires van een zendelingsvrouw in Zuidoost-Celebes / A.G. van der Klift-Snijder ; bew. door Chr.G.F. de Jong
Auteur
  • Anna G. van der Klift-Snijder (1883-1971) ; Christiaan George Frederik de Jong (1949-)
Reeks
  • Uitgaven van de Werkgroep voor de geschiedenis van de Nederlandse Zending en Overzeese Kerken. Kleine reeks, ISSN 1383-8695 ; 1
Paginering
  • XXXII, 170 p
Uitgever
  • Zoetermeer : BoekencentrumKampen : Stichting WZOK
Jaar van uitgave
  • cop. 1996

Titel
  • De Nederlandse Zendingsvereniging in West-Java, 1858-1963 : een bronnenpublicatie / bew. door Th. van den End
Auteur
  • Thomas van den End (1940-)
Reeks
  • Project kerkhistorische uitgaven Indonesië ; 3
Paginering
  • XIV, 736 p., [11] p. pl
Uitgever
  • [S.l.] : Raad voor de Zending der Ned. Herv. Kerk [etc.]
Jaar van uitgave
  • 1991


Periodieken
Titel
  • De heraut
Paginering
  • Nr. 1 (7 dec. 1877) - nr. 471 (2 jan. 1887)
Uitgever
  • Amsterdam : Kon. Ned. Stoomdrukkerij
Jaar van uitgave
  • 1877-1887

Titel
  • Orgaan der Nederlandsche Zendingsvereeniging
Paginering
  • Jrg. 1 (1860) - 65 (1925)
Uitgever
  • Rotterdam : De Koning [etc.]
Jaar van uitgave
  • 1860-1925

Titel
  • De Tjigelam-bode : orgaan van de afdeeling 's Gravenhage der Nederlandsche Zendingsvereeniging
Paginering
  • Jrg. 1 (1912) - jrg. 4 (1915)
Uitgever
  • 's Gravenhage : Nederlandsche Zendingsvereeniging, Afd. 's Gravenhage
Jaar van uitgave
  • 1912-1915

Titel
  • De zendingsbode voor Tjiandjoer en Tjigelam : orgaan van de Afdeeling 's Gravenhage en Scheveningen der Nederlandsche Zendingsvereeniging
Paginering
  • Jrg. 1 - ...
Uitgever
  • [S.l.]
Jaar van uitgave
  • [1916-...]

Titel
  • Zendingsblaadje : maandblad der stuiverscollecte van de Nederlandsche Zendingsvereeniging te Rotterdam, in verband met de Samenwerkende Zendingscorporaties te Oegstgeest
Uitgever
  • [S.l.]
Jaar van uitgave
  • [ca. 1867- ]

Titel
  • Kinderzendingstraktaatjes
Auteur
  • Nederlandsche Zendingsvereeniging
Uitgever
  • z.p.:
Jaar van uitgave
  • 1885-1915

Titel
  • Een stem uit Buitenzorg
Auteur
  • Nederlandsche Zendingsvereeniging, afdeeling Friesland
Uitgever
  • z.p.:
Jaar van uitgave
  • 1916-1921

Titel
  • Wiloedjeng : maandblad ten behoeve van den zendingsarbeid te Djoentikebon
Uitgever
  • Djoentikebon : [s.n.]
Jaar van uitgave
  • 193X-19XX

Titel
  • Indramajoe-bode
Auteur
  • Indramajoe-comité
Uitgever
  • z.p.:
Jaar van uitgave
  • 1916-1921

Titel
  • De Soendanees
Auteur
  • Tasikmalaja-comité
Jaar van uitgave
  • (1913) 1919-1941

Titel
  • Cheribon ; orgaan van de classicale zendingsvereeniging binnen de classis Franeker
Uitgever
  • Bolsward : A.J. Osinga
Jaar van uitgave
  • 19XX-...

Titel
  • Irine
Auteur
  • afdeeling 's-Gravenhage der Nederlandsche Zendingsvereeniging
Uitgever
  • Den Haag:
Jaar van uitgave
  • 1928

Titel
  • Tjideres
Auteur
  • Classis Maastricht der Nederlandse Hervormde Kerk
Uitgever
  • z.p.:
Jaar van uitgave
  • 1935-1940

Titel
  • Bataviaasch zendingsblad : Evangelisch-kerkelijk tijdschrift voor in- en uitwendige zending
Paginering
  • Jrg. 1, nr. 1 (feb. 1863) - ...
Uitgever
  • Batavia : Van Dorp
Jaar van uitgave
  • 1863-...

Titel
  • De Soendalanden
Auteur
  • L. Bergsma (red. 1918-1921)
Uitgever
  • Bandung:
Jaar van uitgave
  • 1918-1927

Titel
  • Berichten uit de West-Java Zending
Auteur
  • W.J.L. Dake (red.)
Uitgever
  • z.p.:
Jaar van uitgave
  • 1929-19xx

Titel
  • Zendingsblaadje Nederlandsche ZendingsvereenigingZendings-blaadje
Paginering
  • Nieuwe serie, nr. 1 (1867) - ...
Uitgever
  • Rotterdam : Van Sijn
Jaar van uitgave
  • 1867-...

Het archief

Meer over het archief
Beschrijving archief

Het archief bestaat uit bestuursstukken (met complete notulen van het hoofdbestuur 1858-1925), correspondentie (ingekomen stukken en kopieboeken met afschriften van uitgegane brieven), jaarverslagen (1910-1941), stukken over afdelingen, manuscripten (inv. nrs. 1822-1837), taakuitvoering overzee, persoonsdossiers van zendelingen, de hulpdiensten onderwijs en gezondheidszorg, financiën en statistiek.

Bewaarplaats Het Utrechts Archief, Utrecht
Periode archief 1858-1946
Openbaarheid openbaar
Omvang 506 inv. nrs.
Toegang soort
  • Inventaris met inleiding
Opmerkingen toegang soort Toegangsnummer 1102-1
Toegang titel Raad voor de Zending Rechtsvoorgangers
Subarchief van

Raad voor de Zending

Bijzondere relevantie

1765-1766.

Instructies aan de zendelingen en agenten, 1859 - 1944.

 

1811.

Vertrouwelijke rekesten aan de Minister van Koloniën, opgesteld door de gezamenlijke protestantse zendingscorporaties, inzake het beteugelen van de Rooms-Katholieke missie en de Islam in Nederlands-Indië, 1888 - 1907.

 

1827.

Opstellen en uittreksels uit wetenschappelijke artikelen van M. Lindenborn, onder meer inzake de zending onder moslims, animisme, de zending in Indië en wetenswaardigheden over de Nederlandse Zendingsvereeniging, circa 1916 - 1922.

7 delen

 

1836.

Soedanese teksten in Arabische karakters, onder andere het Evangelie van Johannes, Nederlands-Soedanese woordenlijst, moraliserend verhaal en lessen van Mohammed aan dochter Fatima, z.j.
N.B. Was eigendom van de bibliotheek van de NZV.

 

1837.

Aantekeningen en geschriften van vermoedelijk C. Albers, houdende een Maleise tekst bij de Hikajat Isma Jatim, Stukken in Soedanees, Javaans en Maleis, aantekeningen over Arabische grammatica en lijsten met Arabische woorden en hun Latijnse vertaling, alsmede aantekeningen en excerpten van artikelen op het gebied van ethnologie, mythologie en letterkunde, z.j.
N.B. De geschriften bevonden zich in de bibliotheek van de NZV.

 

1860.

Pandita Soenda, Polygamie en Zending, Prediking, 1915 - 1919.

 

1877.

Dossier afkomstig van C. Albers met Maleis verhaal, alsmede schriftjes met onder meer zijn eerste Soendanese preek te Bandoeng d.d. 18-2-1894, 1863 - 1894.
N.B. Het Maleis verhaal is handgeschreven en dateert uit 1863. Verder nog een plattegrond van vermoedelijk het werkgebied van C. Albers.

 

1907.

Brieven in Soendanees schrift, onder meer van Ismael, de eerste Soendanese Moslim die werd gedoopt, 1869-1913.

 

2107.

Correspondentie inzake bemiddeling bij conflicten tussen zendelingen, ambtenaren en de plaatselijke bevolking, 1928 - 1948, met hiaten.

 

Audio-visueel materiaal

In 1929 beschikte het NZV over een film met als titel 'Melawan gelap' (Strijden tegen de duisternis) en in 1932 maakte H. van Alsem een film over opiumverslaving en -bestrijding. Deze films bevinden zich op het LPD. Het is nog niet duidelijk waar ze op termijn worden geponeerd, hoewel Het Utrechts Archief voor de hand ligt. Overige films, dia's, foto's e.d. bevinden ook zich op het Landelijk Protestants Dienstencentrum van de PKN te Utrecht. Deze bestanden zullen op termijn worden geïnventariseerd. In het archief van de Raad voor de Zending (Het Utrechts Archief) bevinden zich diverse (verouderde) inventarisaties van het audiovisuele materiaal. Toegangsnummer 1102-2. Inventarisnummers 2060-2062

Bronnen met verslaglegging

Conferenties van zendelingen

 

1843-1859.

West-Java, notulen, 1902-1940 en 1946-1949.

 

1864.

West-Java, gedrukte verkorte notulen (niet volledig), 1921-1924.

 

1866-1867.

West-Java, z.g. kleine conferentie, notulen, 1932-1940.

 

2015-2016.

Zuid-OOost Celebes, notulen, 1923-1940.

 

 

 

Conferenties van goeroes

 

1868-1869.

West-Java, notulen, 1923, 1928 en 1932-1933.

 

Dagboeken

 

2108.

Dagboek van M. Lindenborn wegens zijn reis naar Ned.-Indië, 1920-1921 .

 

 

Rapporten en inspectieverslagen

 

2109.

Verslag van de dienstreis door M. Lindenborn, 1920-1921.

 

 

Jaar- en andere periodieke verslagen en statistiek

 

2112-2114.

Overzichten van posten op West-Java, 1894-1920.

 

1729-1731.

Jaarverslagen en statistieken, 1901-1941.

 

2132-2135.

Jaarverslagen en statistieken, 1928 - 1941.

 

1977.

Verslagen van de kweekschool in Bandoeng, 1914-1917.

 

2110.

Verslagen over de zendingsposten op West-Java en in Zuid-Oost celebes, 1930-1939.

 

2130.

Jaarverslagen van de resoorten, 1913-1914.

 

 

Statistiek

 

2111.

Jaaroverzichten van het ledental per gemeente, 1883-1900.

 

2012.

Statistieken van hulpziekenhuizen op West-Java, 1927-1929

 

2115-2129.

Statistische overzichten per zendingsgemeente op Zuid-Oost Celebes en West-Java, 1911-1938

 

Archivalie elders

Vrouwen-vereeniging tot uitrusting onzer Zendelingen

Verwijzing naar andere archiefvormers
Informatiewaarde Groot