Specificatie van de brieven van priesters in de koloniën aan de apostolisch vicaris/bisschop
Het betreft brieven gericht aan de apostolisch vicaris/bisschop van 's-Hertogenbosch of aan een van de professoren aan het groot seminarie. Antwoordbrieven of andere uitgaande brieven ontbreken. Een klein deel van de brieven is in het Latijn. De brieven bevatten verslagen over wat de geestelijken gedaan hebben met bijzonderheden over het geloofsleven van Europeanen en Indonesische volkeren.
mappen II A1, II A 2, II A 3 en een map zonder nummer:
brieven over de werving van priesters voor Ned. Indië, 1838-1847
petities aan de koning en andere stukken over de zaak-Grooff, 1846
brieven over het vertrek van de priesters Sanders, Van der Grinten en Moonen naar Java en over de benoeming van mgr. Vrancken tot coadjutor in Batavia, 1847
brieven van mgr. Vrancken, van den Brand en Van den Elzen sj, 1847
brieven van en over de missionarissen Van der Grinten, Moonen en Den Ouden, 1847
brieven van en over priesters/missionarissen werkzaam in Ned. Indië, Suriname en op Curacao, onder andere van pater A. Eijsvogels sj, pater M. Sanders sj, pater C. Smarius sj, 1821-1880.
rondzendbrief van P.A. Wennekes apostolisch prefect van Suriname aan alle geestelijken in het koninkrijk der Nederlanden met een oproep om hulp, 1821
NB: gedrukt.
rondzendbrief van L. van der Horst apostolisch missionaris in Paramaribo bestemd voor de andere geestelijke en weldoeners/weldoenster van de Surinaamse kerk en zending over onder andere het overlijden van collega P.A. Wennekes, 1823
NB: gedrukt
rondzendbrief van mgr. Niewindt apostolisch prefect van Curacao aan alle katholieken in Nederland om geld, 1827.
NB: gedrukt
brieven van missionarissen onder andere pater P.J. de Smet sj in St. Louis, 1832-1872
Vermeldenswaard zijn verder nog:
Lesprogramma's van een cursus in Nijmegen voor aankomende missionarissen, cursusjaren 1941-1942 en 1942-1943, en enige andere stukken.
NB:
Er werd onderwijs gegeven in: ascese, missiedogmatiek, missiemoraal, misserecht, missiemethodiek, missiegeschiedenis, catechetiek en paedagogiek, land- en volkenkunde, godsdienstwetenschap (met de Islam en andere godsdienst), taalkunde, medische hygiëne, boekhouden en economie, land- en tuinbouwkunde en bouwkunde en techniek. Er was een bestuur 'curatorium' genaamd, met dr. F. Feron als voorzitter en een driehoofdige directie met dr. H. Ahaus ssj als directeur. Onder de docenten treft men veel jezuieten en andere regulieren aan, verder prof. A. Mulders.
Nota door NN over de bestaande regeling over de verhouding tussen de katholieke kerkk en de Nederlandse c.q. Nederlandsch-Indische regering met een vorostel tot een betere regeling, [ca. 1932-1933]
NB: betiteld als vertrouwelijk.
Dossier over de Priester Missie Bond en de afdeling 's-Hertogenbosch.
Stukken over bezwaren aangevoerd door de Senaat tegen de instelling van een bijzondere leerstoel voor missiologie aan de Kath. Universiteit van Nijmegen, 1929.
Dossiers over de Pauselijke Missiegenootschappen in het bisdom 's-Hertogenbosch, met financiële jaarverslagen 1940-1960.