Briefwisselingen van de Hollandse en Friese Stadhoudersvrouwen, 1552-1820

 
English | Nederlands

Deze website is gewijd aan de brieven van de echtgenotes van de stadhouders uit de Republiek der Verenigde Nederlanden: die van de Oranje en Stuart hoven in Den Haag en die van het Friese Hof in Leeuwarden. De meeste brieven van deze vorstinnen waren tot nu toen niet ontsloten, noch gedigitaliseerd. Deze digitale editie maakt het mogelijk om nieuw wetenschappelijk onderzoek te verrichten naar de invloed die deze vrouwen hadden op de politieke, culturele en sociale processen, zowel binnen als buiten de zeventiende eeuwse Republiek der Verenigde Nederlanden.

In samenwerking met Koninklijke Verzamelingen Den Haag en Oxford University’s (Women) Early Modern Letters Online, (W)EMLO, heeft het Huygens ING op dit moment ruim 4.000 brieven bewerkt en beschikbaar gesteld via de portal van EMLO. Hierin is de metadata van het volledige corpus niet alleen integraal doorzoekbaar, maar iedere stadhoudersvrouw heeft ook een eigen catalogus waarin de correspondentie ook afzonderlijk te raadplegen is.

  1. Overkoepelende pagina met brieven van alle zes vrouwen: 3.950 brieven
  2. Sophia Hedwig von Braunschweig Wolffenbüttel, echtgenote van Ernst Casimir van Nassau-Dietz: 169 brieven.
  3. Amalia van Solms-Braunfels, echtgenote van Frederik Hendrik van Oranje-Nassau: 1,177 brieven.
  4. Mary Stuart, echtgenote van Willem II van Oranje-Nassau: 352 brieven.
  5. Albertine Agnes van Oranje-Nassau, echtgenote van Willem Frederik van Nassau-Dietz: 782 brieven.
  6. Mary (II) Stuart, echtgenote van Willem III van Oranje-Nassau: 119 brieven.
  7. Henriette Amalia von Anhalt-Dessau, echtgenote van Hendrik Casimir II van Nassau-Dietz: 1,352 brieven.

De website biedt tevens toegang tot een digitale tentoonstelling, waarin korte biografieën van de echtgenotes van de stadhouders en enkele voorbeeldbrieven zijn opgenomen. Een inzoombare kaart toont daarnaast de voornaamste verblijfplaatsen van de Hollandse en Friese stadhouders en hun echtgenotes. Binnenkort zal deze tentoonstelling ook het correspondentienetwerk van de stadshoudersvrouwen met behulp van visualisaties zichtbaar maken.

Momenteel wordt gewerkt aan de invoer van de brieven van de vier vrouwen van Willem van Oranje: Anna van Egmond, Anna van Saksen, Charlotte de Bourbon en Louise de Coligny. Deze zullen in 2021 beschikbaar komen. Hierna volgen de correspondenties van Marie Louise van Hessen-Kassel, Anna van Hannover en Wilhelmina van Pruisen.