Landdagen en andere landelijke bijeenkomsten van Staten en steden in Gelre en Zutphen 1423-1584

 
English | Nederlands

Details van document 372

Nummer 372
Datum tussen 23-05-1579 en 01-06-1579
Documenttype reces
Plaats Arnhem
Vergadering 21-05-1579
Archief
archief archieffonds vormcode inv. nr. folio druk pdf
Utrechts archief Verzameling Van Musschenbroek Afschrift 18e eeuw 32 geen afbeelding beschikbaar
Gelders archief Hof van Gelre Afschrift 1559 108-114 pdf
Gelders archief OA Arnhem Afschrift 4733 13/1-13/9v incompleet pdf
Gelders archief OA Arnhem Afschrift 4691 349-356v pdf
Streekarch. Noordwest-Veluwe OA Harderwijk Afschrift 1173 429-436v pdf
Incipit Den XXIII en maij 1579 sint op verschrievongh des wolgeboeren heeren Johan graven tot Nassouw, stattholder ende capitein generaell dess furstendombs Gelre ende graeffschaps Zutphen ten lantdage bijnnen die hoeffstadt Arnhem int cloester erschenen:
Irstlich van weghen der gravinne van Bronckhorst is deputirt heer Frederick van Boeijmer doctor dan kranck wesende niet erschenen bij de lantschap.
Die erentfeste ende frome Derick Rijperbant ende mr. Abraham Gier licentiaten, gesanten des graven van den Bergh.
Johan van Lienen amptman van wegen des heeren van Batenborch als bannerheren.
Henrick Bentinck gesante des graven van Culenborch als heer van Lienden, Oudenwerdt ende Leede.
Die ritterschappen der vier quartieren (uitvoerige presentielijst)
[...]
Und heefft die waelgeboren heer Johan grave toe Nassouwe, Catzenelnbogen etc. onsen genedige heer statholder intt Minnerbroeder cloester voor die lantschap den 23 maij anno 79 proponirt, aengecoemen toe zijn brieven van den ertzherttoch Mathia aen de lantschap, aengaende pennongen tot XXVIIm gulden, om Maestricht toe ontsetten, ende die ruijtteren up Veluwen lijggende willich toe maecken omb op te rucken, daertoe sijn g. bereet hadde
Explicit Omb die stromen toe aepenen sullen die steden Nijmmegen ende Arnhem, hebbende verstaen die goede meynunge der gedeputeerden van de Naerdere geunijeerde Provintien, bij communicatie ende bewijlligungh ons gen. heeren statholders ende cantzeler und raeden, gebuerlicken ende lijdelicken licenten in to stellen.
Aen den ertzherttogen Mathiam is antwortt geschreven belangende Herman van Lijnden in Overbetuwe versochte pandtschap, geteickent N.
Aen de Generale Staten is antwortt geschreven aenlangende twee hondert Carolus gulden, soe Peter Sanderss commissarius van de monsteringh, heefft versochtt alhier tho moegen lichtten, geteickentt O.
Voer deputierden op Antwerpen is een instruction ingestalt, geteickentt P. Und dwiell die landtschap boven tversueck onses gen. heeren stadtholders voer tmeerendeell vertoegen is dit recess onerlesen ende ongeslaetten gebleven.
Aldus gedaen bijnnen Arnhem den irsten junii 1579.
Regest Verslag van de vergadering met grote presentielijst:
- de stadhouder presenteert brieven van Matthias inzake gelden voor het ontzet van Maastricht en de aftocht van ruiters op de Veluwe; de betaling van de generale middelen; de 100ste penning; een deputatie naar Antwerpen te zenden en particuliere supplicaties.
- er ontstaat een geschil over de rangorde bij de bannerheren tussen Berg en Batenborch.
- men leest het verslag van de missie naar Matthias en de Staten Generaal voor, met letter A.
- men stelt een memorie op voor levering van 25.000 Karolus gulden aan de stadhouder, met letter B. De bannerheren willen geen bijdrage leveren en men overweegt het kwartier Roermond minder te belasten vanwege de vijandelijke activiteiten aldaar.
- men leest voor brieven uit Antwerpen en Keulen met betrekking tot de vredesbesprekingen, met letter C en het protest van de ambtman van Batenborch van 23 mei, met letter D.
- op 25/27 mei overleg met de afgevaardigden van de Staten van Utrecht over de Unie en de elf artikelen van Matthias, verwerkt in stuk met letter E.
- men besluit naar aanleiding van zes artikelen van de stadhouder over convooi van ruiters naar het Overkwartier te reizen.
- men wijst afgevaardigden aan om naar de Staten Generaal in Antwerpen te gaan met mr. Otto die Hand omdat deze het Frans machtig is; er zal met name gelet worden op de vredesonderhandelingen en Maastricht.
- men stelt een commissie in voor het vaststellen van de onkosten gemaakt voor Deventer en voor hopman Smijtt, die op korte termijn bijeen zal komen in Zutphen.
- men stelt een concept op om 100.000 daler op te brengen om voorgelegd te worden aan de kwartieren, met letter F.
- men benoemt Jacob Jansz. die jonge aan tot muntmeester onder voorbehoud van Nijmegen vanwege haar muntrecht, met letter G.
- men bespreekt documenten van de stadhouder, met letter H en HH.
- men besluit stukken over de kanselarij en de Rekenkamer met het verzoek om 100.000 daler aan de kwartieren voor te leggen, met letter I.
- men besluit op 31 mei naar aanleiding van protest van Reyner van Stepraide tegen de uitspraak van het Hof in zijn geschil met Willem van Boeckholt drost van Wageningen dit proces nader te onderzoeken.
- men zal de stadhouder verzoeken om een autochtone nieuwe landrentmeester en kanselier aan te stellen, om met de kanselier en raden de rekeningen van de domeinen en de geconfisceerde goederen af te gaan horen en om met het bestuur zoveel mogelijk in Arnhem te resideren.
- Johan van den Have zal reces van deze landdag aan het stadhouderlijk bestuur overhandigen om de naleving van de besluiten te bevorderen, zoals eerder al met de recessen van 1577-1579 was gedaan. Men zal de stadhouder verzoeken een procurator of mombaar aan te stellen om toezicht te houden op die naleving.
- resoluties op particuliere personen zijn apart opgetekend, met letter K; resolutie op de memorie van de stadhouder over krijgszaken, met letter L.
- landschap verzoekt stadhouder troepen voor Maastricht snel uit Gelderland weg te voeren en wil proviand voor hen beschikbaar stellen.
- men zal de bannerheren verzoeken om onderling eensgezind te blijven en alle land- en kwartiersdagen bij te wonen in persoon of via afgezanten, met letter M.
- brief aan Matthias over pandschap Herman van Lijnden in Overbetuwe, met letter N; brief aan Staten Generaal over 2000 Karolusgulden, met letter O en instructie voor delegatie naar Antwerpen, met letter P.
Opmerking tekst