Landdagen en andere landelijke bijeenkomsten van Staten en steden in Gelre en Zutphen 1423-1584

 
English | Nederlands

Details van document 770

Nummer 770
Datum tussen 24-11-1581 en 08-12-1581
Documenttype reces
Plaats Arnhem
Vergadering 24-11-1581
Archief
archief archieffonds vormcode inv. nr. folio druk pdf
Streekarch. Regio Achterhoek OA Doetinchem Afschrift 17e eeuw 512 geen afbeelding beschikbaar
Streekarchief Bommelerwaard Archief Bommelerwaard Afschrift 18e eeuw 16 1-29 pdf
Regionaal archief Nijmegen OA Nijmegen Afschrift 17e eeuw 3336 126-147 geen afbeelding beschikbaar
Gelders archief OA Arnhem Afschrift 4693 421-446 pdf
Incipit Nae dem fuergaende beschrijvingh die van den furstendomb Gelre und graeffschap Zutphen binnen Arnhem compariert und den 24 novembris 81 opt Hoff aldaer vergadert zijnde, heeft der heer cantzler doctor Elbertus Leoninus gedaen die proposition und fuergedraeghen den hooghen noet und soberen staet, daerinne dese landtschappen sich zijn vindende vermitz den overvall die deselve van den vijanden sijn lijdende, welcken vijandt
Explicit Die here van Loenen und die heer van Ubburgen in affwesene Stapraij und Doerninck van die stadt Nijmegen.
Uuijten Overquartier Westerum.
Uthten Zutphenschen quartier Munster raidt soe ferre hij authorisiert werdt van den ritterschappen und stadt Zutphen.
Die van den Arnhemsche quartiere hebben oire gedeputierden in loco.
Aldus gedaen, verlesen und geaccordiert den 8 en decembris 1581.
Regest Op 24 nov. houdt de kanselier een redevoering over noodzaak om geld te leveren voor onderhoud van troepen en over de aanstelling van de graaf van den Bergh tot stadhouder. Deze wordt de volgende dag officieel als stadhouder aangenomen.(3v)
De stadhouder verzoekt via de heer van Loenen om de aanstelling van krijgsraden en om militaire steun, aangezien de vijand het huis en het stadje Bronckhorst heeft ingenomen. De landschap verklaart dat dit met instemming van de vrouwe van Stirum en Bronckhorst is geschied en besluit beslag op haar goederen te leggen.(4)
De landschap besluit om de convooien die te Nijmegen, Arnhem en Venlo geheven worden te verhogen om geld voor troepen te krijgen, dit onder protest van de afgevaardigden van Nijmegen die hiertoe geen last hadden gekregen. (5-5v)
26 nov. worden diverse jonkers en stedelijke afgevaardigden uit de kwartieren Nijmegen, Zutphen en Arnhem in de eed genomen.
27 nov. ontvangst rekwest van dijkgenoten van Bommel inzake het onderhoud van de schaardijken. Graaf Herman van den Bergh, oudste zoon van de stadhouder, krijgt toestemming om namens zijn vader in de vergadering zitting te nemen. (6v)
De landschap besluit dat afwezige leden van de ridderschap in de kwartieren Nijmegen, Zutphen en Arnhem vier dagen krijgen om hun eed af te (laten) leggen bij het Hof te Arnhem op straffe uit het Ridderboek geschrapt te worden en niet uitgenodigd te worden. Ook zullen alle ambtenaren en stedelijke regeerders gelast worden de eed te zweren; er zal bijgehouden worden wie de eed niet had willen zweren. (7-8v)
De landschap besluit 200 daler beschikbaar te stellen voor ritmeester Schenck van der Cuylenburg om weerstand te bieden aan Verdugo, die hem had bevolen om binnen twaalf uur het huis Schuilenburg aan hem over te leveren. (9)
28 nov. stemmen de afgevaardigden van Nijmegen in met de generale middelen van consumptie; het Hof zal commissarissen voor de inning aanstellen. Deze zal ingaan op 1 nov. j.l. en voor tenminste zes maanden van kracht blijven, tenzij de landschap anders besluit. (9v)
Graaf Herman van den Bergh stemt namens zijn vader in met de inning van de generale middelen van consumptie in diens graafschap, evenals de afgevaardigden van het Overkwartier. De kwartieren Zutphen en Arnhem willen vasthouden aan de regelingen die zij in deze zaak hadden getroffen met de Staten van Overijssel. (12-12v)
29 nov. besluit de landschap de aanname van de hertog van Alençon aan te houden voor nader beraad met de hertog; besluit om vier mannen en een secretaris naar de Staten Generaal te zenden en afhandeling zaak van de dijkgenoten van Bommel. (13)
Puntsgewijze afhandeling van het concept van de ordonnantie tot de administratie van geestelijke goederen. (15-20)
Verzoek van graaf Jan van Nassau om zijn schulden af te betalen en waarschuwing aan Deventer de vijand niet langer te bevoorraden. (20-20v)
3 dec. geeft de landschap toestemming aan stadhouder, kanselier en raden om hulp te vragen bij naburige provincies en steden vanwege dreigende aanval van Verdugo. (21)
Regeling voor betaling leden van de Landraad; aanstelling van commissie in het geschil tussen Johan van Wijk e.a. en de buren van Rijswijk over riddermatigheid. (21v)
Kanselier Leoninius wijst op de noodzaak snel contant geld te hebben voor troepen en op de vrijwillige bijdrage van 14000 gulden door het kwartier Arnhem; de overige kwartieren zullen zo’n bijdrage in beraad nemen. (23)
4 dec. aanstelling van krijgsraden (23v); aanwijzing commissie om met Overijssel overeenkomst te sluiten voor gezamenlijke weerstand tegen de vijand. (24)
Aanname van de hertog van Alençon wordt aangehouden totdat het kwartier Nijmegen eindelijk zijn standpunt in deze zaak kenbaar maakt; Bommeler- en Tielerwaard, Beesd en Renoij wijzen elke betrokkenheid af en willen eerst de prins van Oranje consulteren. (25)
5 dec. keurt de landschap de commissie van Leoninus als kanselier van de Staten Generaal te Amsterdam van 6 juni 1581 goed, evenals die van andere raden. (25v)
Besluit dat elk kwartier zijn afgevaardigde zal betalen na verzoek van de heer van Dorth om betaling voor zijn werk als landraad. (26)
Geschil met de vrouw van Batenburg "belangende die sestien" wordt naar de volgende landdag geschoven, evenals verzoek van Frans van Leeuwen om in het Ridderboek te worden ingeschreven. (26-26v)
8 dec. melding dat Engels krijgsvolk in de Veluwe is aangekomen en dat kwartier Nijmegen en Overkwartier instemmen met overleg voor het aannemen van de hertog van Alençon. (27)
Aanstelling van doctor Voet, de heer van Loenen, Vilsen, Westrum, Munster, Bentinck, Gelder en Van der Burcht als afgevaardigden naar de Staten Generaal. (28)
Opmerking tekst