Landdagen en andere landelijke bijeenkomsten van Staten en steden in Gelre en Zutphen 1423-1584

 
English | Nederlands

Details van document 813

Nummer 813
Datum tussen 06-07-1583 en 21-07-1583
Documenttype reces
Plaats Zutphen
Vergadering 05-07-1583
Archief
archief archieffonds vormcode inv. nr. folio druk pdf
Gelders archief Handschriftenverz. Afschrift 18e eeuw 54e 130v-135 geen afbeelding beschikbaar
Regionaal archief Nijmegen OA Nijmegen Afschrift 17e eeuw 3336 255-274v pdf
Incipit Copia.
Verbael van den lantdach gehalden binnen Zutphen van den 6 en julii wes totten 21 des selvigen maents inclusive anno 83.

Nae dem stadtholder, cantzler und raden des furstendoms Gelre und graeffschap Zutphen bij oere brieven van den 13 en junij 83 und in aenmerckinge op den jungst tho Nijmegen gehaldenen lantdach, voele saecken und sonderlinge het rapport soo joncker Diderich van Westrum van Antwerpen meede gebracht, niet gelesen, veel weijniger affgehandelt worde, hoochnodich achteden van die voors. lantschap spoedige resolution daerop tho hebben
Explicit Nae dem oick eijntlich und lestlich die lantdroste Dederick van Baer tot verscheiden reijsen als van die continuatie des Lantraets gecommuniciert worde, verclaerde jae protestierende? van den dienst als lantraet, sich voor deportiert und ontlastet tho holden, als heeft sijn l. begeert dit oock ad acta gebracht tho werden.
Aldus gecommuniciert, advisiert und geresolviert op eenen lantdach tho Zutphen, successivis diebus in julio LXXXIII stylo antiquo.
Regest Verslag van de landdag in het Predikerklooster te Zutphen, die oorspronkelijk voor 25 juni was gepland, maar moest worden uitgesteld naar 5 juli aangezien de gedeputeerden van de conventsdag te Utrecht pas later konden terugkeren om hun rapport te presenteren.
De opening werd een dag verschoven om de komst van nieuwe afgevaardigden af te wachten.
Op 8 juli dringt de kanselier aan op de noodzaak snel geld te leveren voor het veldleger van Brabant, zoals op de landdag te Arnhem in maart was goedgekeurd, mede doordat er een aanval op Gelderland wordt verwacht. Besluit om elke dag te vergaderen van 7-12 en 15-18 uur met een boete van 6 stuvers voor absentie.
Op 9 juli houdt stadhouder mondelinge prestatie, waarna de kwartieren apart vergaderen. Op 10 juli bericht dat de vijand Doetinchem bedreigt en dat oproep van Willem van Oranje is gekomen om afgevaardigden met volmacht op 26 juli in Middelburg te laten komen. Op 11 juli verzoekt Doesburg het lokale veer in erfpacht te krijgen als vergoeding voor de schade die Engels krijgsvolk er heeft aangericht. Komst afgevaardigden van de graaf van Stirum die zijn goederen wil gebruiken.
Op 12 juli overleg over delegatie naar Middelburg. De vergadering stelt een akte op voor hertog Karel van Schweden die vrijheid van tol op de stromen voor Arnhem en Zutphen krijgt. Op 13 juli krijgt Doesburg het veer toegewezen onder nader genoemde voorwaarden. De broeders en zusters Van Meeckeren krijgen geconfisceerde goederen van hun ouders toegewezen. Voorlezen van brief van Matthias over achterstallige gelden die hij in 1581 had toegewezen gekregen en brief van Rekenkamer over geestelijke en geconfisceerde goederen. Op 14 juli voorlezen van klacht van Doetinchem over problemen door wanbetaling van garnizoen aldaar.
Op 15 juli verzoekt Zutphen gelden uit de tol van de IJssel te krijgen om fortificatie te bekostigen, zoals op landdag te Arnhem in oktober 1581 was besproken.
Op 16 juli stuurt vergadering een brief naar de Landraad te Utrecht over de problemen rond het garnizoen van Doetinchem. Behandeling van geschil tussen jonkers van het kwt. Arnhem en de stedelijke afgevaardigden opgeschort. Op 17 juli verzoek aan de stadhouder om wangedrag van soldaten te bestraffen naar aanleiding van zijn memorie.
Op 18 juli behandeling geschil Zutphen en de Rekenkamer over de gelden uit de tol. Men wil een commissie hiervoor instellen die op 1 oktober verslag moet uitbrengen, maar Zutphen protesteert. Men constateert dat de landdag te Zutphen in juni 1581 6000 Karolusgulden aan Matthias had toegekend en besluit die te betalen om goede naam hoog te houden.
Op 19 juli opstellen van antwoord aan Willem van Oranje over zenden van delegatie naar Middelburg; discussie over omvang en bekosting van deze missie. Afhandeling van kwesties met betrekking tot de graaf van Stirum; Adriaan van Leeuwen; schadevergoeding voor Frederik van Marlhulsen; benoeming bij provisie van graaf Frederick van den Berch als gouverneur van Venlo; Hans Hinckel; onderhoud garnizoenen uit de 11000 gulden voor Brabants veldleger en landdrost Diederik van Baer.
Opmerking tekst De tekst bevat redacties van enige uitgaande brieven en resoluties.