Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 30 maart 1637

ZITTING B

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 10 maart tot 10 april 1637.

Maandag 30 maart 1637

154. Is gelesen een missive van de gedeputeerden Staten van Utrecht in date den 18/28 dito antwoordende opte brieff van Haaer Ed. Groot Mo. dat om de absentie ende indispositie van eenige van de haere niet en connen comen op de saecke van de sluys in de Ooster Vechtdijck. Versoecken uytstel tot nae de aenstaende hoochtijt. Sullen alsdan oock op de beswaernisse van de bieren bericht doen, off soo niet, can uytstel lijden; bericht bij desen te willen doen.

Is goedtgevonden dat se alsnoch sullen werden versocht omme dese weeck hier te willen comen ten fijne voornoempt, opdat de saecke mach werden affgedaen.

155. De heer Glarges cum sociis doende rapport van 't proces communicatoir tusschen die van Saerdam cum sociis, gerequireerdens, contra die van Rijp, Graft cum sociis nopende het schutgelt door de cleyne sluys op Saerdam, requiranten ter andere sijde, dat de gerequireerdens wel eenichsints 2 sts. voor schutgelt hebben genooten, maer weeten hoe, bij wien ende wanneer hetselve opgestelt is. Commissarisen verstaen dat haer geproponeerde exceptie voor de justitie is ongefondeert, daerom 'tselve affslaen, ende 'tgene sij genoten hebben bij attentaten, om meerder moeyten voor te comen, over hooft sien. Ten principalen verclaren dat de gerequireerdens geen recht hebben[de] tot schutgelt, het penael tegen haer te continueeren, oock tegen sluyswachter interdict diergelijcke meer te doen, ende haer gecondemneert in de costen van de processe, met welck advijs de heeren Eedelen ende de andere leeden haer hebben geconformeert, mits dat d'extensie sal werden gedaen op 't peyl- ende schutgelt, ten eynde daerop niet weder exceptie en werde gemoveert.

156. Burgemeesteren ende regierders van Goederede versoeckende continuatie van subsidie tot 1.200 's jaers voor den tijt van 7 jaren omme haer haven ende andere wercken te mogen onderhouden, dat haer anders onmogelijcken sal sijn, is goedtgevonden hierop te hooren 't advijs van de heeren van de Reeckeninge.

157. Tonis Jansz. Goren, gewesene pachter van de haring ende vis, versoeckt ten aensien van sijn schade anno 1634 door slechte vanck ende swaricheyt onder de buysen sijn restant van 1.314 gulden te mogen betalen 1/3 gereet ende de rest op 2 halff jaren. Is als ongefondeert ende oock om de consequentie affgeslagen.

158. Jacus Braem van Dort, pachter geweest van verscheyden pachten, daeraen schade geleden, versoeckt sijn restant van 2.000 £ op ses halff jaren te mogen betalen. Is affgeslagen als vooren.

159. De keersemaeckers van de Briel versoecken d'selve pacht 147-12-0 te werden gemodereert, gemerckt d'selve impost de laetste reys sooveel te hooch is opgejaecht, ende nu om de vexatie te ontgaen bij haer op 't vertrouwen van moderatie als vooren is aengeslaen.

Is goedtgevonden haer te tracteeren sulcx de pacht 7 jaeren 't leste jaer daeronder door den anderen gegolden heeft.

160. Tijmon Thijsz., burgemeester tot Monickendam heeft als nieuwe commparant de gewoonlijcke eedt gedaen aen handen van de heer van Duvenvoorde omme sich daernae te reguleren.

161. Burgemeesteren van Oudewater versoecken ten aensien van haer groote sieckte ende sterft[e], die lang heeft geduert, daerdoor geen quoyeren sijn gemaeckt van 't haertsteedgelt, noch van de 5e noch van de IIe penning van 't jaer 1627, noch van 't jaer 1635 toe, versoecken daervan remissie, mits dat sij tresoir van 't jaer 1626 sullen betalen, 'twelck is geacht van seer schadelijcke sequele ende mitsdien geëxcuseert.

162. Gerrit Fockesteert, rentmeester over de domeynen tot Heusden, te kennen gegeven hebbende dat verscheyden cleyne rentges staen op sijn comptoir, die door wanbetalinge de moeyte qualick waert sijn bij executie te vorderen, versoeck daerom deselve te mogen oplossen tegen den penning XX, gelijck ten regarde van de ontfanger Coolwijck is geschiet, 'twelck is geackordeert ende toegestaen.

163. Dirck Kenck van Amsterdam versoeckende seureté du corps voor 6 maenden. Joost Willemsz. Nieukercken versoeckende prolongatie mede voor 6 maenden, 'twelck beyde is geaccordeert. Ende Jan Jacob, coopman van Middelburg, is mede vergunt seureté du corps voor 6 maenden, mits dat het niet en strijde tegen de crediteuren, die hij hier te lande soude mogen hebben.

164. De Staten-Generael versoeckende bij haer brieff van de 19en deser dat het placcaet tegen den uytvoer van de paerden daerbij gaende, alomme mach werden gepubliceert ende geëxecuteert, 'twelck is goedtgevonden alsoo te sullen geschieden.

165. Sijn voorts gelesen resteerende stucken noopende den vrijen handel op Brasijl, die bij inventaris overgelevert sijn, ende daerop in deliberatie geleyt off men wijders de receulen ende 't rapport mette lecture van de extracten van de brieven, bij de raden van Indiën van tijt tot tijt geschreven, ter Generaliteyt gedaen, hier mede sullen gelesen werden, off d'selve door commissarisen sullen werden geëxamineert omme daervan meerder kennise te mogen hebben.

Is goedtgevonden 't receul ende d'extracten uyt de brieven alsmede alle andere stucken, die hierin eenich licht sullen connen geven, hier in de vergaderinge te leesen ende ondertusschen de calculen daerbij sijnde door gedeputeerden te laten examineeren, daertoe gecommitteert sijn de heeren van Dordrecht, Delft, Amsterdam, Rotterdam, Hoorn, Enchuysen.

166. Sijmon de Lavale te kennen gevende dat sijn huysvrou is deurgegaen met d'marschal d'Bresee nae Vranckrijck is vertrocken, versoeckt daeromme tenietdoening van 't houwelijck ende authorisatie een ander te mogen trouwen. Is goedtgevonden hierop te hooren 't advijs van 't Hoff omme daernae te disponeeren.

167. Jan Jacobsz. Naes, pachter van de Briel over de wijnen anno 1631, versoeckt om de groote schade door den oirloge tusschen Vranckrijck ende Engelant, daerdoor geen wijnen over en quamen, sijn 1.500 £ noch schuldig sijnde, hij blint ende kreupel, ½ te mogen betalen ende d'rest op atterminatie, 'twelck om de consequentie is affgeslagen.

168. Willem, Aert ende Cornelis Dircxz., crijters van Kuylenburch, actie hebbende op Cornelis de Bruyn cum sociis, fortificatiewerckers tot Gorckum, d'welck op qualick te kennen geven heeft vercregen seureté du corps, versoecken diesniettegenstaende voor de justitie te mogen procederen tot voldoeninge van haer achterwesen, 'twelck gestelt is aen de heeren Gecommitteerde Raden omme te dienen van advijs.

169. Op 't gemoveerde van de heer van Noortwijck is goedtgevonden dat d'selve ter Generaliteyt sal procureeren dat een placcaet sal werden ingestelt tegen degeene, die haer met scheepen ende volck in dienst van Spangiën buytenslants begeven, omme 'tselve hier te resumeeren ende te arresteeren, sulcx ten dienste van den lande bevonden sal werden te behooren.

170. De heer van Noortwijck heeft oock genotificeert dat de heer tresorier van Goch is overleden ende daeromme intijts sal dienen gelet dat een Hollander daerin mach werden gestelt, daervoor men sal moeten waecken omme van de andere provinciën niet vercloeckt te werden, gelijck de leste reyse is geschiet.

Dit is gehouden voor notificatie ende de heer van Noortwijck aengemaent te willen versorgen dat ter Generaliteyt geen prejuditie en werde geleyt voor dese provincie, maer de saecke gelaten in sijn geheel.