Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 20 maart 1637

ZITTING B

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 10 maart tot 10 april 1637.

Vrijdag 20 maart 1637

81. Is gelesen een remonstrantie van de heeren burgemeesteren van Hoorn, Enckhuysen, Medenblick ende van de dorpen van Drechterlant versoeckende in gevolge van voorgaende appoinctement dat tijt mach werden geprefigeert wanneer de heeren commisarisen, namentlijcken een uyt de heeren Edelen, Haerlem, Leyden ende Amsterdam, in loco sullen comen inspecteeren de gelegentheyt van de Vriesse ring- off zeedijck aldaer noopende de gelegentheyt van de verstoelinge.

Is goedtgevonden onaengesien de contestatie van de heeren van Alckmaer dat de inspectie oculair sal werden genomen door de voorss. commissarisen, die daertoe een precijsen dach sullen ramen tegen 't leste van mey naestcomende, omme van alles verbael te maecken ende te doen rapport sonder prejuditie van d'een off d'ander, ende dat ondertusschen copie van de requeste sal werden gegeven aen Geestmarambacht, Schagen ende Niedorper Cogge.

82. De Gecommitteerde van de Lande van Heusden, Etten en Meuwen versoeckende om redenen van excurssie ende anders, in haer requeste gemelt, redemptie bij combinatie van de Boven- ende Benedendorpen ten aensien van haer verpondingen etc. aen de heeren Gecommitteerde Raden om advijs. Den 21en dito 't advijs gehoort, is 't versoeck voor een jaer geaccordeert.

83. Schout ende gerechten van de Lande van Altenae versoeckende mede nieu verponding te mogen werden toegestaen nae gewoonte om redenen als vooren. Aen de heeren Gecommitteerde Raden omme te disponeeren.

84. De heeren hooftingelanden, dijckgraeff ende heemraden van de utwaterende sluysen van Kennemerlant ende West-Vrieslant versoeckende interpretatie van 't contract, bij henluyden mette bedijckers van de Schermer gemaeckt, daerop het octroy van de Schermer is gevolcht, te weeten hiervoor sooveel als het vernieuwen van Jacob Claesz. sluysgen aengaet, tusschen de uytwaterende sluysen ter eenre ende die van de Zijp ter andere sijde, daerinne de steden van Haerlem, Amsterdam ende alle de leeden van 't Noorderquartier, uytbijsondert Alckmaer, mede hebben gemoeyt voor sooveel 't vergrooten van 't voorss. sluysken aengaet.

Is goedtgevonden d'saecke te laten aen de justitie ende parthij tegen parthij gestelt.

85. Is gelesen een advijs van Aeissema in date de XIen martii uyt Hamburch dat de vergaderinge tot Regensburch was gescheyden sonder hem op sijn versoeck omme de neutraliteyt met desen Staet te continueeren volgende haer belofte resolutie gegeven, daerover hij hem aen de keyser hadde geaddresseert, die met een gealtereert gemoet voor antwoort gaff dese landen daervan oirsaeke te sijn, omdat sij haer mette vijanden vermengen ende niet en willen handelen van vreede als cunjunctus mette selve; evenwel dat Sijn Ma.t geen oirloch met Hollant heeft ende nae sijn vreedsaem gemoet alles sal doen dat eenichsints can om in ruste te mogen blijven.

Daernae een groot heer tegen Aissema seyde dat se dien dach wat goedts hadden gedaen, namentlijcken Hollant ende Engelant contentement souden doen; dat se de Onder-Palts aen Spangiën hadden overgegeven omme metten Beyer-vorst ten gevalle van Engelant daerin te mogen disponeeren.

86. Is noch gelesen een brieff van de secretaris van de ambassadeur Lier den 21en februarii uyt Venetië, ende een van Brederode uyt Basel den 28en dito, niet sonders noterenswaerdich inhoudende.

87. De gesamentlijcke leveriers van de Admiraliteyten tot Amsterdam ende Rotterdam clagende hoe lange sij haer achterstal hebben vervolcht, daervan noch 10½ persento resteert, versoeckende eyntelijcken daervan mede betaelt te mogen werden.

Is goedtgevonden alle devooren te doen bij d'andere provinciën tot suveringe van haer defecten, daertoe Abbesteech derwaerts gaende brieven van voorschrijvinge sal werden medegegeven, opdat dese luyden eenmael mogen werden voldaen.

88. Is voorts in deliberatie geleyt het 14e poinct van de voorgaende beschrijvinge omme te consenteeren in den impost van 't opleggelt van de greynen, daer men soo lange mede besich is geweest, ende aen de heeren van Amsterdam haperende is gebleven.

De heeren van Amsterdam hebben niettegenstaende alle vruntlijcke aenmaninge omme de hoogen noot van de lande te willen ter harten nemen ende eyntelijcken hierinne mede consenteeren, niet connen bewogen werden om de divertie die sij daeruyt vreesden.

89. Item het XVIe poinct van deselve beschrijvinge omme te consenteren den impost op de booter gaende buytenduyns, alsmede op peck ende teer, omme alsoo uyt 't een ende 't ander de roepende noot te helpen. D'heeren van Amsterdam sijn insgelijcx versocht als vooren.

90. Burgemeesteren ende regierders van Geertruydenberch versoecken dat sij seeckere ordonnantie over turff ende ander verschot, bij haer voor de gemene saecke gedaen, te mogen corten aen haer verpondinge, met ordre op den ontfanger d'selve aen te nemen.

Is goedtgevonden dat de heeren Gecommitteerde Raden dese schult, bijaldien d'selve is van de jaren 1634 ende 1635 ende aen de restanten van de verpondinge vandien can werden gecort, sullen laten valideren.

91. Dirck van Huysen cum sociis versoeckende alsnoch voldoeninge van 1.389 rijcxdaelders in weldoeninge van de greynen bij haer per constreynte ten behoeve van de gemene saecke laten volgen, daervoor de parthiculiere officiers van Orsoy etc. hebben geschreven, ende nu door de heer secretaris van Sijn Hoocheyt op nieus wert gerecommandeert om dese luyden te betalen.

Is goedtgevonden dat de heeren Gecommitteerde Raden dese luyden de quote van dese povincie bij de beste gelegentheyt sullen voldoen ende de behulpelijcke hant bieden dat d'andere provinciën haer quote mede mogen furneeren.

92. ... beyde capiteynen te water onder de Admiraliteyt tot Amsterdam, clagende dat sij van haer deuchdelijcke achterweese, d'eene van over 13.000 £ ende d'ander van over 17.000 £ niet en connen geraecken, versoecken dat daerop omme haer ruïne te verhoeden, betalinge mag werden gedaen. Is verstaen dat dese clachten deuchdelijck sijn ende uyt de middelen die geconsenteert sullen werden, daertoe alle devoiren aen te wenden, sullen werden betaelt.

93. Pieter Luyten cum sociis, alle leveransiers aen de capiteynen van de Admiraliteyten ten achteren sijnde over 30.988 £, daeraen sij door wanbetalinge niet en weten te geraecken, versoecken daeromme dat de capiteynen mogen werden voldaen, omme door middel vandien mede aen haer achterweesen te mogen geraecken, gelijck tot noch toe is geschiet. Is verstaen als vooren.

94. Jan Garnout, brugmeester, ten achteren sijnde van de jare 1634 ƒ 44.000 £ ende voor den jare 1635 ƒ 62.000 £, versoeckt daervan omme sijn bederff te verhoeden betalinge. Is verstaen als vooren.

95. De schamele ende bedroeffde voerluyden, den lande gedient hebbende te velde anno 1635, connende nae langduerich vervolch aen haer betaling, dat sij seer nae haecken, niet geraecken. Is verstaen als vooren.

96. De heeren Committeerde Raden advijserende op de requeste van die van Baertwijck dat deselve versoecken remissie van 'tgene alrede betaelt is; dat mitsdien consequentie ende disorde soude causeeren, soude daeromme 'tselve excuseeren.

Is verstaen dat haer voorbatige betalinge door hulpe van de heer haer niet en behoort te prejudiceeren, insonderheyt naedien sij meerder schade geleden hebben als anderen, derhalven in toecomende hierop sal werden gelet.

97. De heer raedtpensionaris proponeert dat de heer ambassadeur Joachimi voor sijn vertreck gaerne met eenige weynige leeden in presentie van Sijn Hoocheyt soude delibereren ende last hebben op de naevolgende poincten:

1. wat Sijn Ma.t van Engelant sal seggen op de Visscherie.

2. op de traffique nae de Vlaemsche havenen.

3. op 't bakengelt aldaer opgerecht.

4. op de questie van de Coert bij Boswel vervolcht.

5. op de saecke van Amboinae ende anders meer dat goedtgevonden soude mogen werden.

Is goedtgevonden hierover te communiceeren met Sijn Hoocheyt, daertoe gecommitteert sijn een uyt de ordre van de heeren Eedelen, van Dort, Delft, Amsterdam ende Alckmaer, omme nae rapport te resolveren.

98. Gedelibereert sijnde op 't VIe poinct van de voorgaende beschrijvinge omme te consenteeren in 't versochte hooftgelt van 3 sts. ter maent, soo aldaer gerequireert, 't welck bij eenige is geconsenteert, bij andere met moderatie ende bij een groot deel gedifficulteert als niet practicabel. Is daerom in resomptie gehouden.

99. Item op 't 7e poinct omme de capitaellisten in 't sout te vermeerderen de leden heel divers sijnde van opinie, eenige willende de capitaellisten verhoogen, ander 't middel doen heffen opte quoyeren van de 200 penning, andere halve capitalisten ende diergelijcken. Is mede in resomptie gehouden.

100. Ende op 't 8e poinct omme de brandewijnen te beneficeeren alle de leden sijnde eens om 't middel te beneficeeren, maer hapert aen de maniere, eenige meynden dat 'tselve in besoigne behoorde te werden geprepareert op den voet daer 't lest gelaten is.

101. De arme ingesetenen van Driemelen, Stanthasen ende Maden versoeckende omme de schaden in haer requeste gemelt nieuwe redenen ende moderatie van dien hierop te hooren 't advijs van de heeren Gecommitteerde Raden.

102. Cornelis Picxti, casteleyn op 't Huys te Woerden, dat de arme geappoincteerde aldaer mogen werden voldaen omme daervan te mogen leeven, is goedtgevonden dat uyt de eerste consenten op haer betalinge ordre sal werden gestelt door de heeren Gecommitteerde Raden.