Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 23 april 1637

ZITTING C

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 22 april tot 20 mei 1637

Donderdag 23 april 1637

10. Is gelesen een brieff van de secretaris Josua van Sonnevelt den 3en dito uyt Venetiën, onder anderen meldende van de groote conspiratiën der Spangiaerden met haer adherenten tegen Vranckrijck ende den hartoch van Rohan, maer dat alles is mesluckt; 3 ambassadeurs van Venetiën over doliantie keyser ende congratulatie Rooms koning etc.

11. Noch een advijs van Billerbeeck den 18e uyt Keulen, dat ... is geprovideert onder pretext dat men meynde keyserlijcke commissaris nae den handel op Keulen souden gaen; dat die van Hanu noch contineeren tegen Franckfoort; dat de coning van Poolen sal trouwen de dochter van de overleden keyser.

12. De heer raetpensionaris heeft voorgedragen de grooten noot van 't lant, ende op wat voet de vergaderinge gescheyden ende weder bijeengecomen sijn, namentlijcken omme ordre te stellen dat de saecke buyten confusie in ordre mach werden gehouden, vermits de clachten aen alle canten soo groot sijn dat niet langer is om hooren off om dragen.

Daerop de heeren van Haerlem, Delft, Rotterdam ende Enchuysen grootelijcx hebben geclaecht over 't verloop van de zee ende insonderheyt noch de leste mael door 15 Duynkerckers 8 van onse schepen genomen, daerin de heeren van Haerlem seggen haer coopluyden 500.000 £ verlooren te hebben, ende tensij daertegen ordre werde gestelt, sal de geheele negocie stil moeten staen ende den handel verloopen tot irreparable schade van 't lant.

13. In deliberatie geleyt het 5e poinct van de beschrivinge omme alsnoch te willen consenteeren in 't lang versochte middel van 't haertsteedgelt, daerop de heeren van Delft serieusselijcken sijn aengemaent, gelijck mede de heeren van Schiedam, d'welcke eyntelijcken hebben toegestaen dat de conclusie genomen is tot consent, mits dat de saecke van de zee, item van de verantwoordinge van de 5 speciën, 't beneficieeren van de oude middelen, gelijck mede de doleantiën op 't redres generael van de verpondinge metten aldereersten bij der hant genomen ende tot een goede uytcompste gebracht sullen werden.

14. Voorts het XIIIIe poinct van de voorgaende beschrivinge omme te consenteeren in 't opleggelt van de grainen, daertoe de heeren van Amsterdam aen de eene sijde sijn versocht te willen consenteeren op de uytheemsche greynen, ende de andere leeden oock over de inlantsche grainen, omme alsoo te mogen trecken het meeste voordel voor 't lant.

'tWelck ditmael om de diversiteyt van de leeden is gelaten sonder conclusie ende des anderendaechs bij resomptie verstaen dat door de heeren van Dort, Delft, Amsterdam, Alckmaer ende Enchuysen met eenige uyt de heeren Gecommitteerde Raden een concept van ordonnantie sal werden ingestelt hoe dit middel best ten meesten dienste van de gemene saecke in practique sal connen werden gestelt, omme nae rapport hier gearresteert te werden.

15. De raetpensionaris heeft geproponeert dat ter Generaliteyt bij den heer ambassadeur Charnacé wegen Sijn Ma.t van Vranckrijck wert aengehouden omme ordre te stellen dat de scheepen van dese landen haer niet meer en begeven in dienst van Spangiën, daerover voor desen is geclaecht, oock concept van placcaet ingestelt ende bij de leeden overgenomen omme te communiceeren daer 't behoort, ende nu daerop gelast te commen, versoeckende mitsdien d'advijsen te willen openen.

Enige leeden de copie noch niet en hebbende ende andere deselve eerst hebbende becomen, hebben tijt genomen om haer daerop bequaem te maecken ende is soolange gehouden in resomptie.

16. Is noch gelesen een brieff van de Raden van State aen Haer Ho. Mo. in date den 15en april, daerbij oversendende 't concept van instructie voor den tresorier-generael, ende in bedencken gevende omme een persoon te willen verkiesen met soodanige qualiteyten als daertoe werden gerequireert ende dat voor den tijt van drie jaren.

Is goedtgevonden hierop te hooren de consideratiën van de Generaliteyts Rekencamer omme nae rapport naerder te disponeeren.

17. De heeren van Enchuysen hebben geproponeert dat voor desen eenen Harmen Willemsz. heeft versocht een bierstal in Grootebrouck, niet verre van haer stadt, op te rechten, ende niet connende obtineren, sich nu geaddresseert heeft aen 't Hoff, aldaer gelicht mandement tegen de jegenwoordige 8 biersteeckers, versoeckende dat sulcx mach werden ingetrocken ende vorders hier de saecke ten principalen affdoen.

Is goedt[gevonden] het voorss. Hoff aen te schrijven als versocht, ten ware sij eenige redenen hadden ter contrarie daervan overschrijven, omme naerder te disponeeren.