Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 29 april 1637

ZITTING C

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 22 april tot 20 mei 1637

Woensdag 29 april 1637

53. De heer raetpensionaris heeft voorgedragen dat wederom eenige officieren van de extraordinarise ongerepartieerde troupes bij hem sijn geweest, haer ten hoochsten beclagende dat se soolange mette betalen sijn opgehouden, dat sij sullen vallen in de ongunste van Sijn Hoocheyt, d'welcke haer compagniën heeft medegenomen op het exploict dat hij is voorhebbende, versoeckende daeromme alsnoch sonder langer uytstel betaelt te mogen werden.

De leeden wederom eenparich verstaende dat se behoorden betaelt te werden op 't alderspoedichste, maer eenige dat eerst middelen moesten werden geconsenteert ende daerop dan een negociatie doen daeruyt de betalinge soude mogen werden vervallen; andere dat men van nu aff behooren te negocieeren, is eyntelijcken goedtgevonden datte commis van de Finantie een staet van 't achterwesen sal maken, omme daernae te resolveeren.

54. Die van de Groote Visscherie versoeckende ampliatie van de ordonnantie bij haer gemaeckt, namentlijcken articule [7] ende 13 aengaende het vervoeren ende vercoopen van de haring, alsmede het uytsonderen vandien elck op sijn soorte ende die bekeuren met seeckere bant. Fiat als versocht.

55. Jan Beerendrecht de Oude versoeckende seecker leen te mogen vercoopen. Hierop te hooren 't advijs van de stadthouder van de leenen.

56. Gelesen sijnde 't advijs van 't Hoff in date den 28en april op de requeste van Sebastiaen, Willem ende Janneken Houwelingen van Dort omme seecker huys met 28 morgen lants, subjeckt fydei-commis volgens den testamente van Lijsbet van Beaumont, te mogen vercoopen, verstaen nae examinatie dattet versoeck behoort affgeslagen te werden. Is geconformeert mettet advijs van 't Hoff ende sulcx affgeslagen.

57. De gemene ingelanden van de Voolendrechtse polder versoecken alle, sonder dat een achter gebleven is, dat sij jaerlijcx vier uyt de haeren sullen mogen verkiesen, daervan drie van deselve over allle breucken de judicature sullen hebben, ende de vierde de executie nae dijckrecht sonder haer verder te bemoeyen. Hierop te hooren 't advijs van de Camer van de Rekeninge.

Probleem met weergave van deze resolutie.

59. Sijnde voorts bij resomptie aengemaent op 't middel van 't haertsteedgelt nu soolange getrotteert, daervan de conclusie onlangs genomen ende daernae weder in dispuyt getrocken is niet sonder gevaer voor den staet van 't lant, versoeckende daeromme 't middel te mogen houden voor gearresteert ende volgens voorgaende voorslach van de heeren Gecommitteerde Raden daerop te willen anthiciperen een somme van 3 à 400.000 £, als niet langer connende uytstel lijden, gemerckt de noot ende confusie aen alle canten parst ende dreycht.

Aengaende 't haertsteedgelt selffs hebben de heeren van Delft ende Leyden wederom gereijtereert haer voorgaende advijs, te weten dat het middel sal blijven sonder effect, totdat op haer doleantie van 't redres van de verpondinge sal wesen gedisponeert, doch de heeren van Delft waeren dienonvermindert tevreeden dat daerop wierde genegocieert, ende d'andere leeden alsnoch verstaende dat soolange Delft ende Leyden niet absoluyt consenteren, dat haer consent dan mede niet voor consent can werden gehouden, als moetende eenparich gaen, ende mitsdien te vroech van anthicipatie off negociatie daerop te doen te spreecken, daer de leeden van 't Noorderquaratier noch bijvoechden als men telcken achterwaerts souden gaen, als in desen geschiet, dat dan beeter was de vergaderinge te doen scheyden.

60. Is gelesen een brieff van de coning van Denmarcken in date den 12en martii aen Haer Ho. Mo., haer adverterende dat soo wanneer de oorlochschepen deser landen de coopvaerders tot op sijn custe hebben geconvoyeert, dat se d'selve dan alleen de havenen sullen laeten inloopen ende de convoyers haer begeven onder Vleckero omme de voorss. coopvaerders aldaer te verwachten, sonder sijn andere havenen aen te doen, op peyne van swaerder straffe.

Is goedtgevonden dese saecke naerder te examineeren door de heeren van Delft, Amsterdam, Hoorn, Enchuysen ende Medenblick, d'welck daerop sullen hooren Carel van Crackou, omme nae rapport naerder te resolveeren.

61. Is in deliberatie geleyt het VIe poinct van de voorgaende beschrijvinge omme te consenteeren een hooftgelt van 3 sts. ter maent op alle persoonen van 12 jaren ende daerover, excuserende daervan den armen van de aelmoessen levende.

De leeden sijnde seer divers van advijs, veel achtende niet practicabel soo 't leyt, andere exceptiën daerbij voegende, is eyntelijcken voorgeslagen omme aen sijn principalen te refereeren 't middel te heffen op de quoyeeren van de 200e penning, ende alle die haer om armoede sullen willen excuseeren, dit mael oock vrij latende de dienstbooden die alrede met herengelt sijn beswaert.

62. Item 't VIIe poinct omme de capitaellisten van 't sout te vermeerderen volgens de voorslach daervan gedaen.

De leeden hierop mede seer divers van opinie sijnde, eenige consenterende soo 't leyt, andere best 't middel selffs te verhoogen, noch anderen dat eerst 't middel eenparich op de quoyeren van de 200e penning behoort te werden gepractiseert.

63. Insgelijcx het VIIIe poinct omme 't middel van de brandewijnen te beneficeeren, mits stellende de slijters op een seecker getal van stoopen.

De leeden mede niet eens connende werden, is gehouden in resomptie omme te sien off de heeren Gecommitteerde Raden een voet sullen connen ramen die de leeden aengenaem soude mogen sijn.