Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 7 april 1637

ZITTING B

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 10 maart tot 10 april 1637.

Dinsdag 7 april 1637

240. Cornelis van Sijbesteyn versoeckt seeckere waeranden ende duynen tusschen ... ende Hillegom van sijn leen te mogen uytgeven in erffpacht, blijvende sijn leen onverkrenckt. Hierop te hooren 't advijs van de stadthouder ende griffier van de Leencamer.

241. Burgemeesteren van Haerlem versoecken dat de heer van Assendelft alsnoch mach werden geordonneert binnen 8 dagen op haer rescriptie nopende het recht van ius patroonaetschap over de kerck van Heemskerck te antwoorden, op peyne van versaeck.

Fiat in handen van de voorss. heer omme binnen 8 dagen daertegen te seggen 'tgene hem goedtduncken sal.

242. De heeren Staten-Generael bij haer brieff van de 4en april versoeckende de quote van dese provincie te willen furneeren tot de ponten en buspoeder voor 't veldleeger in minderinge van 't halff millioen daertoe voor desen versocht, is goedtgevonden dat de heeren Gecommitteerde Raden sullen letten hoeveel dese provincie daermede op den staet van oirloge is beswaert, om daernae te disponeeren.

243. Heyndrick Jansz. de Lange, bij Schenckenschans aen fortificatie gemaeckt hebbende, versoeckt betalinge van sijn noch resterende penningen tot 46.000 gulden volgens de belofte, is goetgevonden dese ende alle diergelijcke requesten te renvoyeeren aen de heeren Staten-Generael.

244. De heeren van Amsterdam hebben versocht dat den admirael Dorp mach werden aengeschreven ende geordonneert op 't spoedichste met sijn bijhebbende scheepen in zee te gaen, sonder nae coopvaerders die nae de wint haecken te wachten, gemerckt daeraen ten hoochsten gelegen is.

Is verstaen dat hierover sal werden gecommuniceert met Sijn Hoocheyt ende aen deselve versocht brieven ten fijne voornoemt aen de gedeputeerden, die derwaerts sullen gaen om Dorp in zee te presten, daertoe gecommitteert sijn de heeren van Rotterdam ende Enchuysen.

245. Versoecken oock dat het besoigne op den vrijen handel nae Brasijl, voor desen aengelecht met Sijn Hoocheyt ende gehouden te sullen werden op hoope van een goede uytcoompste, doch met alle ernst mach werden gevordert, vermits den op- off onderganck van de Westindische Compagnie daeraen hangt.

Is goedtgevonden dese naenoen met Sijn Hoocheyt te confereren, opdat de saecke bevordert ende sonder tijtverlies affgedaen mach werden.

246. Verclaren voorts de burgemeester Jacob van Neck gecommitteert hebben in de Raet van State ende de burgemeester Andries Bicker in de Admiraliteyt tot Amsterdam, versoeckende dat deselve voor aengenaem gehouden ende behoorlijcke commissie ter Generaliteyt bevordert mach werden. Fiat als versocht.

247. D'heer raetpensionaris heeft voorgedragen dat de 8 schepen mette commandeur uyt zee gevallen, weder werden gereet gemaeckt, ende mitsdien recommanderende vanwegen Sijn Hoocheytdat een ander bequaem persoon tot commandeur daerover mach werden gestelt.

Is goedtgevonden een bequaem persoon van beleyt ende couragie te nomineeren, dan met Sijn Hoocheyt te communiceern ende te procureeren dat hij absoluyte commissie, sonder onder Dorp te staen, mach becomen, om in sijn goedt voornemen niet te werden belet.

248. Sijn weder binnengestaen de heeren Gecommitteerde Raden, die met corte doch seer bondige redenen hebben verthoocht haer leet te sijn dat sij soo dickwils Haer Ed. Groot Mo. moeyelijck moeten vallen met clachten over de groote noot ende schaersheyt van de finantie, die doch een yeder niet dan al te wel is bekent. Refereren haer voorts tot de specificatie, die sij onlangs daervan hebben gedaen, over 1.500.000 £ bedragende, daerinne sij noch veel nootsaecke lasten hebben versweegen, die nochtans mede betaelt sullen moeten ende t'samengevoecht bij de voorgaende over de 2 millioenen sal importeeren. Versoecken, bidden ende smeecken 'tselve doch ter harten te willen nemen ende haer van penningen voorsien, gemerckt anders niet mogelijcken sal sijn te scheyden sonder 't lant in 't uyterste gevaer te stellen, daervan sijluyden ontschuldich te willen sijn.

Dienvolgende is bij de heer raetpensionaris in deliberatie geleyt het middel van 't haertsteedgelt, ende uyt den name van de heeren Ed., d'heeren van Delft ende Schiedam serieuselijcken versocht daerinne te willen consenteeren, omme alsdan daerop een anthicipatie ende op de vordere middelen die noch geconsenteert sullen mogen werden, een notable negociatie te doen omme d'saecke buyten confusie te houden, maer de gemelte leeden sijn difficulterende gebleven, oock des andere daechs na resomptie.

Ten anderen het opleggelt van de grainen, daerop bij de heeren Ed. voorgeslagen is dat de heeren van Amsterdam distinctie souden willen maken tusschen inlantsche mette provinciale greynen ter eenre ende de uytlantsche greynen van buyten incomende ter andere sijde, ende dat de graencoopers ten aensien van haer consumptie mogen gestelt werden op een tax gelijck de wijncoopers in haer regard. Dan de leeden hebben oock nae resomptie des anderen daechs Amsterdam versocht te willen consenteeren soo 't leyt, ende de rest off in beschrijvinge off andersints aengenomen met haer principalen te communiceeren.

Ende ten derden omme te negocieeren de 295.560 gulden tot subsidie van de comptoiren die d'ordre van de affectatie niet en connen voldoen, opdat alsoo de capiteynen buyten clachten mogen werden betaelt.

Daerop oock nae resomptie des anderen daechs bij de meeste leeden verstaen is d'voorss. somme te negocieeren over alle comptoiren nae de gewoonlijcke ordre, doch d'andere leeden hebben daertegen gesustineert dat sulcx onredelijcken soude sijn, oock van seer schadelijcke consequentie, persisterende alsnoch dat de defectueuse comptoiren daermede behooren te werden belast bij negociatie.

Dinsdag 7 april 1637 nanoen

249. Dito naenoen conferentie met Sijn Hoocheyt ende mitsdien geen vergaderinge geweest.