Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 22 februari 1638

ZITTING G

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 16 februari tot 2 april 1638

Maandag 22 februari 1638 voor- en nanoen

44. Opte recommandatie van de heeren van Enckhuysen is tot raedt ter Admiraliteyt in ’t Noorderquartier in plaetse van Druyff gecommitteert Willem Willemsz. met last opte gedeputeerde van deese provintie ter Generaliteyt om op desselffs naeme commissie aldaer te becomen.

45. Den bailliu ende regeerders van de Clundert versoeckende haer logijsgelden tegens de verpondinge van ’t jaer 1636 te mogen rescontreren alsso buyten sulcx geen betaelinge connende doen, voor commotie ende oploop vreesen ende bij provisie ontslaeginge uytte gijsel. Is nae deliberatie dit rescontreren geëxcuseert, alsso vermits de affectatie ’tzelve nyet geschieden can. Doch alsso teffens onreedelijck is de logijsgelden op te houden off van elders nyet te voldoen, is goedtgevonden dezelve uytten gijsel te ontslaen ende de betalinge van de verpondinge te surcheren 3 maenden op hoop dat hierentussen middelen sullen worden beraempt om d’zelve van elders te contenteren.

46. De geswoorens van Noordwijck-Binnen ende op Zee verclaerende haer quohieren van ’t haertsteedegelt wel gemaeckt te hebben, maer dattet voor Noordwijk op Zee om haer groote armoede deur ’t neemen van ’t volck ende daeghelijchse schaede van de Duynkerckers geleeden, onmogelijck is te betaelen; versoecken daeromme dattet zelve aen haer magh worden geremitteert. Is ’tzelve nae deliberatie ende om de consequentie wille geëxcuseert.

47. Noch is gedaen lecture van de resolutiën in de verleeden weecke mitsgaders in de laetste weecke van de voorgaende vergaderinge genoomen die daermeede gehouden wierden voor geresumeert ende gearresteert, uytgeseyt dat belanghende den 200en penning ende ’t negotiëren van ’t Sweedsche subsidie, ende van de quote voor de custscheepen, ende de resolutie genoomen voor de solliciteurs noch bij de leeden verscheyden consideratiën wierden gemoveert, sodat goedtgevonden wierdt d’zelve eens naerder te resumeren.