Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 20 juli 1639

ZITTING L

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 13 juli tot 6 augustus 1639

Woensdag 20 juli 1639 voor- en nanoen

33. Schepenen ende regeerders van de Westzijde van Sardam is op haer versoeck toegestaen vrijdom van de grove waeren tottet bouwen van haer kerck voor 't aenstaende saeysoen, mits dat voor 't doen van de verpachtinge 'tzelve den ommestanders zal werden gedenunchieert, opdat het gemeenelandt geen interest come te lijden.

34. Den heer van Warmondt is op 't versoeck van schout ende gerechte van 'tzelve dorp toegestaen tot vervallinge van de gemeene lasten aldaer octroy om te mogen instellen ende heffen van ijder stoop brandewijn 4 sts., Fransse wijn 2 sts. ende 12 sts. van de tonne tappersbyeren die binnen voorss. dorp zullen werden geconsumeert.

35. Is bij den heere Beaumont ende Van der Dussen rapport gedaen van haer gebesogneerde in Groningen ende Vrieslandt op 't recommanderen van de impost opte booter, inwilliginge van 't haevengelt, affschaffen van de verhooginge van de bieren deeser provintie ende 't furneren van de affterstallige subsidiën aen de Admiraliteyten, ende verhaelt datte gedeputeerde Staten tot Groninghen deur 't scheyden van de vergaderinge van Staten van dezelven landen nyet durvende over haer nemen om op sodanige saecken te resolveren, haer voor antwoordt gegeeven hebben dat tegens de naeste vergaderinge van Staten alle dezelve poincten in naerder deliberatie sullen neemen ende een ghoede resolutie, so sij verhoopten, deese provintie alsdan te doen toecomen, haer voorts defroierende ende met alle beleefftheeden, bethoogende dat in Vrieslandt nyet wel terecht hebben connen comen, jae wel 14 à 16 daeghen hebben moeten vertoeven eer de Gedeputeerde Staten hebben connen bijeencomen, voor dewelcke zij die drye eerste poincten van haer commissie voordraeghende ende 't vierde om reedenen noch wat inhoudende ende versoeckende daerop naerder resolutie van dezelve provintie ten dienste van de gemeene saecken, hebben voor antwoordt haer toegevoeght dat zij haer beswaert vonden in dezelve poincten te treeden, maer daervan souden refereren aen de naeste vergaderinge van de heeren Staten van dezelven landen, die nyet eerder comen soude als in 't beghinsel van 't toecomende jaer ten overstaen van haeren stadtholder, ende dat zij alsdan opte zelve poincten naerder souden doen resolveren ende de resolutie daervan alsdan aen de heeren Staten doen toecomen, geenssints connende beweeght worden off geraeden vinden om de Staten aldaer extraordinarie te beschrijven, alsso mits de groote cuyperijen die op sodanige vergaderinge gewoon zijn in swangh te ghaen, nyet dan meerder ondienst voor den staet van den lande soude staen te verwachten, waeromme sij oock nyet geraeden gevonden hadden daer vorder instantiën op te doen, ende hebben alsso re infecta moeten thuyskeeren, hoewel aen haeren debvoiren nyet en hadde gemancqueert.

Hierop gedelibereert zijnde is goedtgevonden, dewijl anders nyet weesen can, de gedeputeerden voor haer moeyten ende goede debvoiren te bedancken ende interim aff te wachten de naeste bijeencompste van de Staten ende stadhouder aldaer, om alsdan eenige naerder debvoiren te doen ende te sien wat resolutiën daerop sullen mogen werden genomen.

36. Op 't versoeck van die van Wormer ende Jisp is verstaen datte resolutie genoomen op 't meerder beswaeren van de biscuyt ende stijffstel uyt het Sticht in deese landen gebracht, den commissarisen ter verpachtinge gaende zal werden meedegegeeven omme vóór 't doen van de verpachtinghe die den omstanders bekent te maecken, opdat zij haer daernae moghen reguleeren.

37. De heeren Committeerde Raeden binnenstaende ende adviserende opte correctiën in 't middel van de bieren, voorgeslaegen omme te comen totte verpachtinge van de verhooginge der scheepsbieren, verclaeren de heeren van der Goude daerop gehoort te hebben ende dat zij nyet vreemt en souden vinden dat men de consideratiën van die van der Goude volgende het 46e ende 47e articule van de ordonnantie van 't jaer 1637 soude moghen stellen in 't plaetse van 't 20e articule van de jegenwoordige ordonnnantie, omdat eensdeels die articulen claerder spreecken.

Dan die van Haerlem, Amsterdam, Rotterdam ende verscheyden andere leeden daertegens hebbende verscheyden consideratiën, omdat wat nyeus is dat in de poincten van de beschrijvinge nyet en is geweest, ende mitsdien de leeden nyet op connen sijn gelast, persisterende bij de correctiën soo die uytgeschreeven waeren, ende datte heeren van der Goude daermeede, mitsgaders mette resolutie op 't gheeven van de damceelen te neemen, behoorden haer te houden voor gecontenteert. Is nae verscheyden disputen ende resumptiën eyntelijcken geconcludeert dattet middel van 't verhoogen der scheepsbieren werdt gehouden voor geconsenteert ende dat mitsdien de verpachtinge van nu aff zijn voortgangh neemen sal, mits dat de vorder consideratiën van die van der Gouw in volghende verpachtinge sullen werden gebracht om alsdan naerder geventileert te werden, ende dat vorders serieuse brieven vanweegen de vergaderinge aen die van der Goude sullen werden geschreeven om de verpachtinge in den haeven meede sijn voortgangh te doen neemen, ende alleen sodanige importanten middel in so ongeleegen tijdt ende schaersheyt van de finantiën affter te houden.

Dan die van der Goude seggende daertoe geen last te hebben ende versoeckende daervan notitie gehouden te werden, is dienonvermindert bij dezelve resolutie gepersisteert.

38. Belanghende het 2e point van beschrijvinge van de damceelen is eenparichlijcken geresolveert dat voortaen den pachter alleen geauthoriseert wordt te gheeven een generael damceel van alle de bieren, die in een schip aen verscheyden luyden mogen werden vervoert, so in quantiteyt als qualiteyt, ende dattet zelve bij hem zal werden geteyckent, alles in conformité van 't voorslagh bij die van der Goude ghedaen.

39. Opte ordonnantie van den impost op pick ende teer de leeden noch nyet t'eenemael eens zijnde, is verstaen dat vooralsnu nyet en sal connen werden verpacht, maer alvooren bij de eerste gelegentheyt de ordonnantie zal werden vastgestelt ende de leeden dienaenghaende gebracht tot eenparicheyt.

40. Noch zijn geleesen eenige particulieren requesten, daerinne gedisponeert is nae gelegentheyt van zaecken, nyet waerdigh om notitie van gehouden te worden.