Notulen van de vergaderingen der Staten van Holland 1620-1640 door N. Stellingwerff en S. Schot

 
English | Nederlands

Aantekeningen op 2 november 1640

ZITTING S

Staten van Holland en Westfriesland, Zitting van 24 oktober tot 3 november 1640

Vrijdag 2 november 1640 voornoen

42. Is in deliberatie geleyt het 6e point van beschrijvinge omme ‘t sout aen den Staet te brengen off eenige andere voorslaegen tot beneficie van ‘tzelve middel in te willigen. Dan wierde het eerste poinct nyet practicabel geoordelt, ende in plaetse van ‘tzelve meenden eenige dat men halve capitalisten soude mogen maecken die duysent gulden gegoedt zijn, andere dat men de capitalisten nae proportie soude verhoogen, 2.000 £ gegoede soveel, 4, 8 ende12.000 £ gegoede ende meer nae advenant ende proportie soveel hooger; sommige wilden ’t soutgelt met ¼ part verhoogen, sodat eyntelijcken goedgevonden is de heeren Committeerde Raden te lasten uyt deese voorslaegen ende andere yets te beraemen ende bij geschriffte te stellen, dat alsdan aen de leeden ten besten soude connen werden gerecommandeert.

43. Is meede in omvraege gebracht het 7e point spreeckende van een impost op scheepen, schuyten, waegens ende carossen, alsmeede wat passagegelt, ende wierde bij alle leeden inne geconsenteert, uytgeseyt datte heeren Edelen de carossen excuseerden, ende Hoorn in plaetse van ’t schuyt- ende waegengelt het passagegelt recommandeerde sonder van last te connen veranderen, waeromme de saecke opgehouden heefft moeten werden in resumtie.

44. Belanghende den vrijen uytvoer van paerden de leeden meest alle van een opinie weesende dat behoorde te geschieden, is effenwel goedgevonden de consideratiën van Zijn Hoogh.t daerop alvooren te verstaen.

45. Meede in omvraege gebracht weesende off aen Venetiën geen naerder debvoiren behooren te werden gedaen tot opbrenginge van de affterstallige subsidiën, monterende ontrent de vijff millioen, bij ’t senden van een nieuwen ambassadeur offte anders, vonden eenige leeden ‘tzelve hooghnoodigh ende voornaemelijcken de ambassade uyt reedenen van staet, mits Venetiën de eerste geweest heefft nae den treffves die de ambassadeurs van deesen Staet tegens de Spaensse oppositiën aldaer ende dreygementen van den paus als ambassadeurs van een vrijen republijcque heefft ontfangen ende gerespecteert, nyet geraeden weesende dat die twee republijcquen van malcanderen deur ’t intrecken van de ambassadeurs souden werden geruïneert. Andere weeder de ambassade ondienstich oordelende solange van die zijde geen hoope van ’t furnissement van secours ende affterstallen soude sijn gegeeven, alsmeede van de eertitulen, onsen ambassadeurs bij andere coningen tot noch toe onthouden, sodat de dispositie op deesen in suspenso gebleeven is.

Vrijdag 2 november 1640 nanoen

46. De gedeputeerden met Zijn Hoogh.t gecommuniceert hebbende de resolutiën opte seesaecken ende van de custscheepen, verclaeren dat Sijn Hoogheyt tevreeden geweest is dat ter Generaliteyt so se leggen souden werden inghebracht, hoewel hem ten besten nyet en smaeckte dat men de verpachtinge van de convoien aen de egualisatie van de middelen vastbont, mitsgaders de custscheepen de provintiën sochte te ontrecken ende d’zelve andere lasten te lande overschooff, mochte effenwel lijden datte consideratiën van de provintiën op gehoort wierden. Dat zij dienvolgens alle dezelve resolutiën ter Generaliteyt geoopent hebbende aldaer versocht was dat alles bij geschriffte mocht werden gestelt, Zelandt alleen het dennesout ende ’t last- en veylgelt disputerende, die daerover verstaen is besonden te sullen werden door sodanige als de heeren van Hollandt daertoe sullen voorslaen.

Sullende opte vordere saecken geresolveert werden so haest de schrifftelijcke resolutiën sullen hebben becomen, ende is dienvolgens goedgevonden de schrifftelijcke propositie alvooren hier te leesen ende dan boven te brenghen ende voorts te deputeren persoonen aen de heeren van Zelant om dezelve totte voors. middelen te disponeren.

47. Is daernae geleesen de extensie van de resolutie genomen op ’t kerkelijck different van Rinsaterwoud, behelssende ’t accoordt tusschen de vrouwe ende de gedeputeerden van ’t classis van Rijnlandt gemaeckt deur intersessie van de heeren commissarisen deeser vergaderinge, concernerende het stellen van een kerckenraedt ende het beroepen van een predicant aldaer, ende is bij alle leeden verstaen de extensie wel gedaen te weesen ende dienvolgen het accoordt gehouden voor gearresteert.

Belanghende de costen ter cause vandien gemaeckt is verstaen, datte gedeputeerden van ’t classe de declaratie sullen instellen ende aen Committeerde Raden overleeveren, omme bij dezelve gediminueert zijnde voorts bij den ontfanger Schilperoirt ordre van betaelinge toe gestelt te werden.

48. Op ’t voorstellen weegen Zijn Hoogh.t van de twee vacante capiteynschappen, d’een van den heer van Dort ende d’andere van den capiteyn Junius ende ’t versoeck daerop gevolght, is verstaen aen Zijn Hoogh.t den eenen van capiteyn Junius te defereren om die te mogen confereren opten oudsten soon van Junius, broeder van den overleeden, ende dat op mergen van de andere nominatie zal worden ghedaen so de leeden gesaementlijcken daertoe inclineren.

49. Is in deliberatie geleyt de propositie van de heeren Committeerde Raden, spreekende van ’t beneficiëren van oude middelen ende van de pachters, de ordonnantiën te presteren so se leggen, off dat opte clachten daerop te volghen denzelven tot laste van sodanige gebreeckige staet satisfactie ende contentement zal worden ghedaen tot seggen ende discretie van deese vergaderinge.

Waertoe verscheyden leeden consent droeghen, tevreeden sijnde sodanige verclaeringe van precijse observantie in cas van eenparicheyt van alle de andere leeden te doen, doch die van Amsterdam sustineerden dat op sodanige verclaeringe weynigh facit te maecken was doordien de eeden selffs de leeden voor deesen gevercht ‘tzelve nyet en hadden connen teweege brenghen, meende daeromme dat men belanghende de prestatie malcanderen bij zeecker conferentie naerder contentement most doen, ende is terselver oorsaeke de saecke opgehouden in resumptie.

50. Uytte Generaliteyt gerapporteert weesende dat op ’t versoeck van de Westindische Compagnie, die 15 scheepen uyt Brasijl verwachten met 2 politijcquen raeden meedebrenghende verscheyden secreten, geresolveert was brieven van die tafel ende Sijn Hoogh.t geschreeven te sullen werden aen den admirael Tromp, ten eynde voor ’t Canael ende ontrent Leesar eenige van sijn scheepen gelieve te senden omme d’zelve in salvo te leyden, vonden de heeren van Amsterdam die saecke zeer bedenckelijck, vreesden dat deur den viant occasie soude werden gegeeven om hem wel van daer te onthouden, maer met al sijn macht alsdan opte Fransse vlooten soude aenvallen, weetende datten admirael daerontrent nyet en is. Waermede haer andere leeden conformerende is goedgevonden daer eenige leeden Sijn Hoogh.t ditzelve gemoedt te voeren ende te versoecken die aenschrijvinge sulcx te temperen, dat se doen als d’andere scheepen, alle gevreesde schaede magh werden affgeweert, werdende hiertoe versocht de vorige gedeputeerden opte propositie van Boswel, die daernae daervan rapporterende verclaerden dat Sijn Hoogheyt aengenomen hadde dienthalven sodanige sorghe te draeghen dat d’een ende d’ander van de leeden souden hebben con[ten]tement.