Albregt, Christina Magdalena Elisabeth (1822-1867)

 
English | Nederlands

ALBREGT, Christina Magdalena Elisabeth (geb. Amsterdam 27-3-1822 – gest. Rotterdam 10-10-1867), toneelspeelster. Dochter van Andries Albregt (1794-1852), toneelspeler, en Susanna Wellerdich (1792-1874), toneelspeelster. Christina Albregt trouwde op 1-10-1845 in Amsterdam met Cornelis Theodorus Johannes van Dijk (1822-1886), toneelspeler. Uit dit huwelijk werden ten minste 4 zoons en 5 dochters geboren, van wie 2 zoons jong stierven.

Christina Magdalena Albregt groeide op in een luthers gezin met één jongere broer, Johannes Hermanus (1829-1879). Haar ouders waren allebei toneelspelers en zo kwam zij op jonge leeftijd al in aanraking gekomen met het theater. Ze begon haar toneelcarrière in september 1841 in Amsterdam, bij de Salon des Variétés in de Nes. Vier jaar later trouwde ze met de acteur Cornelis (Kees) van Dijk. Bij hun huwelijk in 1845 was Albregt al hoogzwanger van hun eerste dochter.

In Amsterdam woonden Albregt en Van Dijk aanvankelijk in de Handboogstraat en later in de Lange Leidsedwarsstraat, altijd dicht in de buurt van Johannes Albregt en zijn gezin. Tussen 1845 en 1864 kreeg Albregt ongeveer eens per twee jaar een kind, maar zij is steeds blijven acteren. Van de negen kinderen bereikten er zeven de volwassen leeftijd. Drie dochters trouwden met toneelspelers, Helena met Willem van Zuylen, Christina met Georg Egener en Mina met Jan Buderman. Mina zou later in bekendheid en succes haar ouders voorbijstreven. Ook andere familieleden zaten in de theaterwereld. Albregts broer Johannes was een getalenteerd komiek en leidde samen met Daan van Ollefen in de jaren 1868-1876 het gezelschap van de Rotterdamse Schouwburg, waarvoor ook haar schoonzus, de gevierde actrice Wilhelmina Engelman, werkte.

Christina Albregt speelde waarschijnlijk bij de Salon des Variétés tot ze in 1853 vertrok naar de Amsterdamse Schouwburg, waar Jan Eduard de Vries de directie voerde. Daar debuteerde ze als Emilie in het blijspel De militaire stand. Toen De Vries in 1859 directeur werd van de Rotterdamse Schouwburg en daar een nieuwe troep formeerde, sloten Albregt en haar man zich bij dit gezelschap aan. In 1860 vestigden ze zich in Rotterdam.

Het echtpaar behoorde niet tot de belangrijkste acteurs van het gezelschap: in het theaterseizoen 1860/61 was het salaris van Christina achthonderd gulden en dat van haar echtgenoot vijfhonderd. Belangrijke acteurs verdienden twee à drie keer zoveel. Uit een interview met haar schoonzus, Wilhelmina Engelman, blijkt dat Albregt aan het eind van de jaren 1860 veel ‘oude rollen’ speelde. Ze zal ook nog regelmatig in Amsterdam gespeeld hebben, want De Vries’ gezelschap trad daar veel op in theater Frascati in de Nes.

Volgens het repertoireboek van de Rotterdamse Schouwburg vierden Christina Albregt en Kees van Dijk in april 1867 hun 25-jarig toneeljubileum. Een half jaar later, op 10 oktober, overleed Christina Magdalena Elisabeth Albregt, 45 jaar oud.

Naslagwerken

Coffeng; Winkel.

Archivalia

  • Stadsarchief Amsterdam: BS.
  • Theater Instituut Nederland, Amsterdam: brieven, personaliamappen van Wilhelmina Buderman-Van Dijk, Wilhelmina Albregt-Engelman en Willem van Zuylen; Archief Daan van Ollefen sr. en jr., repertoireboek 1860-1876.
  • Gemeentearchief Rotterdam: BS. Archieven Grote Schouwburg aan de Coolsingel, inv. nr. 108c.

Literatuur

  • J. Hilman, Ons tooneel. Aanteekeningen en geschiedkundige overzichten, naamrol van plaatwerken en geschriften (Amsterdam 1879) 237.

Auteur: Johanneke Braam

laatst gewijzigd: 13/01/2014

De datum onder dit biografisch lemma geeft aan wanneer er voor het laatst aanvullingen en/of correcties in het stuk zijn doorgevoerd. Met ingang van 2023 is het project afgesloten.