Brieffies, Maria Petronella (1957-2009)

 
English | Nederlands

BRIEFFIES, Maria Petronella (geb. Lutjebroek 23-2-1957 – gest. Westerland 20-7-2009), zangeres van de Dolly Dots. Dochter van Bernardus Brieffies (1930-2008), havenarbeider, en Alida Elisabeth Smits (1933-1992), seizoenarbeidster. Maria Brieffies trouwde op 21-8-1981 in Hippolytushoef met Hans Oldersma (geb. 1959), muzikant en tuinarchitect. Uit dit huwelijk werden 1 zoon en 1 dochter geboren.

Maria (Ria) Brieffies werd geboren als een van de vier kinderen in een rooms-katholiek gezin in het West-Friese Lutjebroek – ze had twee broers (Nico en Gerard) en een zus (Mary). De kinderen Brieffies waren muzikaal. Op haar elfde begon Ria op te treden, met een stofzuigerslang als microfoon: de eerste keer was op de bruiloft van een oom. Haar moeder nam haar mee naar zangpedagoge Bep Ogterop. Deze zag wel haar talent maar vond dat ze moest wachten tot ze zestien was. Ria ging naar de huishoudschool en de avond-mavo, en erna volgde ze een opleiding tot doktersassistente. Intussen bleef ze zingen op feestmiddagen en -avonden, onder andere ter ondersteuning van  de missie in Brazilië. Daarbij begeleidde ze zichzelf op de gitaar. Ze won een talentenjacht en deed mee aan het populaire televisieprogramma Stuif ’es in. Ook zat ze op klassiek ballet. Tussen 1971 en 1974 was Ria de zangeres in de band Sonja’s Venus Five en vanaf 1978 zong ze bij The Vips.

Dolly Dots

In 1979 werd Ria Brieffies door vriendin en collega-zangeres Angela Groothuizen gevraagd voor de meidengroep Dolly Dots. Het idee voor een groep dansende en zingende mooie vrouwen die een groot publiek zou aanspreken, kwam van Cees van Leeuwen, de man achter onder anderen Shocking Blue van Mariska Veres. Hij werd hun eerste manager. Richard DeBois en Peter van Asten schreven de muziek. Groothuizen en Brieffies werden erbij gehaald vanwege hun zangervaring; de andere vier kwamen van een dansopleiding. Brieffies had in het begin het gevoel uit de toon te vallen: ze was de oudste en voelde zich als West-Friese ‘een beetje bekrompen’ tussen de andere Dolly Dots.

Na een jaar oefenen begonnen de Dolly Dots op te treden. Ze maakten een concerttournee langs verschillende podia, waaronder Carré in Amsterdam, en gaven twee concerten per avond. Ria Brieffies zong nog steeds bij The Vips, maar moest hiermee ophouden omdat de Dolly Dots al snel uitgroeide tot een van de populairste popgroepen. Hun eerste single Boys haalde meteen de top tien en het nummer Love me just a little bit more, met Brieffies als leadzangeres, kwam op nummer 1 in de Nederlandse Top 40. Vele singles en elpees verschenen en daarnaast merchandising zoals Dolly Dots-behang, -schoolspullen en -poppen. Ze traden op in landen als Turkije en Egypte, namen een programma op in Barbados, maar vooral in Nederland en Japan hadden de Dolly Dots fans. Met sommigen kreeg Ria Brieffies een persoonlijke band. Zo logeerde een Japans meisje bij haar dat een vol jaar had moeten sparen om de groep in Nederland te zien optreden. Op 21 augustus 1981 trouwde Ria Brieffies met Hans Oldersma, drummer bij The Telstars en later zelfstandig tuinarchitect. Er kwamen zelfs Japanse televisieploegen naar Wieringen om de bruiloft te filmen.

Rond 1983 begonnen de problemen met de band. De Dolly Dots hadden net de eerste afleveringen van een eigen televisieserie afgerond toen ze op 20 juni 1983 betrokken raakten bij een ernstig auto-ongeluk bij Bunnik, waarbij twee doden vielen. Brieffies brak drie ribben en ook andere leden raakten gewond. Al snel begonnen ze weer op te treden, maar een jaar later volgde een tweede crisis toen de band brak met manager Van Leeuwen – Ria Brieffies noemde hem ‘een slavendrijver’. Zijn opvolger, de Amerikaan Dave Katz, bleek echter financieel onbetrouwbaar – jarenlang zaten de Dolly Dots dientengevolge met een grote belastingschuld. In 1985 verliet Anita Heilker, inmiddels moeder, de band. De overige vijf Dots gingen door en namen steeds meer het management in eigen hand. Ze braken ook met producers Van Asten en DeBois. Met Jochem Fluitsma en Eric van Tijn namen ze een nieuwe plaat op: hun beste, aldus de Dots, maar ook hun minst succesvolle. Op 26 februari 1987 verscheen hun muziekfilm Dutch Treat, opgenomen in Amerika. Diezelfde dag verscheen ook het boek De Dolly Dots van dichtbij.

Laatste jaren

In 1988 ging de band uit elkaar – het merk Dolly Dots was uitgewerkt. Bovendien verwachtte de inmiddels 31-jarige Ria Brieffies een kind. Hoogzwanger stond ze tijdens hun afscheidsoptreden op de bühne van Escape, dat live werd uitgezonden door de VARA. Na de geboorte van zoon Maikel (1988) ging ze weer optreden als achtergrondzangeres en als soloartiest. Zo zong ze in 1989 het duet Love Always Finds a Reason met de Amerikaanse zanger Glenn Medeiros. Het liedje stond zes weken in de Top 40. Het jaar daarop kwamen er nog twee singles van haar uit: Again and Again en Love Triangle. Ze begon ook het Ria Brieffies Kwintet. Voor de Lokale Omroep Zuiderzee zong ze de begintune in.

Na de geboorte van dochter Melissa (1994) keerde Ria Brieffies de showbizz de rug toe. In 1998 deed ze nog mee aan een reünie van de Dolly Dots, om een dubbel-cd met hun grootste hits te promoten. In 2001 behaalde ze een vakdiploma voetverzorging/pedicure en begon ze een eigen praktijk in haar woonplaats Hippolytushoef.

In het seizoen 2006-2007 deed Brieffies mee aan de 80’s Flashback Theater Tour. Ze bleef bevriend met de andere Dolly Dots en in 2007 maakte ze met de groep een comeback: drie dagen lang stonden ze in een uitverkocht Ahoy. In 2008 traden ze opnieuw op in the Goodbye for Now-tour. Tijdens die tour werd duidelijk dat Brieffies ziek was – het laatste optreden deed ze niet meer mee. Toen ze in november 2008 met ademhalingsproblemen werd opgenomen in het ziekenhuis in Den Helder, bleek dat ze longkanker had. Via de media leefden de fans intens mee. Op 20 juli 2009 overleed Ria Brieffies, thuis in Westerland, op 52–jarige leeftijd.

Reputatie

De vroege dood van Ria Brieffies betekende voor de fans een grote schok. De overgebleven Dots plaatsten een rouwadvertentie met handgeschreven tekst: ‘Zes meisjes, zes vrouwen, zusjes voor altijd’. Ze maakten bekend dat de Dolly Dots na het verlies van Ria nooit meer samen zouden optreden. Toch besloten ze in 2016 een gastoptreden te verzorgen bij het glittertrio de Toppers, na veel aarzeling volgens Angela Groothuizen maar met ‘de zegen van Ria’ die op haar sterfbed haar vriendinnen aanspoorde met elkaar te blijven zingen en dansen. De Dolly Dots staat bekend als de beroemdste meidengroep uit de Nederlandse geschiedenis.

Naslagwerken

Muziekencyclopedie

Werk

Zie voor een overzicht van de platen door de Dolly Dots [URL: http://www.dollydots.com/site/index.php/discografie; geraadpleegd 29-8-2016].

Literatuur

Illustratie

Ria Brieffies, door Rob Verhorst, 1983 (Hollandse Hoogte).

Auteur Emma Los (met dank aan Nico Brieffies)

laatst gewijzigd: 15/08/2017