© DVN, een project van Huygens ING en OGC (UU). Bronvermelding: Hillegering, Anna Catharina, in: Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland. URL: https://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/Hillegering [13/01/2014]
HILLEGERING, Anna Catharina (geb. bij Wesel, Duitsland ca. 1711 – gest. na 12-1728), vrouw in manskleren.
Anna Catharina Hillegering moet al op jonge leeftijd op drift geraakt zijn. Ze was ‘naar gissing’ zeventien jaren oud toen zij al de bijnamen Anna de Moffinne en Dikke Anna had. In 1728 werd zij in Delft op sleeptouw genomen door drie mannen, genaamd Hariman, Karel en ‘Joodt’. Zij beloofden haar verzorging en onderdak als ze met hen in manskleren meeging naar Amsterdam. Anna ging daarop in en kleedde zich in een ‘bruin lakens kamisool, zwarte broek en witte kousen’. Haar vrouwenkleren verkocht ze aan een uitdraagster, bij wie ze nog een ‘bruine boerenrok’ aanschafte. Dat laatste kledingstuk had ze aan bij haar arrestatie in Leiden. Aan het Leidse gerecht vertelde Anna desgevraagd dat de mannen gezegd hadden dat zij gedrieën met stelen en bedelen de kost zouden verdienen terwijl het enige wat zij hoefde te doen was ‘thuis blijven en de pot koken’ (citaten uit het verhoor). Onduidelijk blijft waarom ze zich tot man moest omkleden. Of Anna Hillegering zich aan het vonnis van het Leidse gerecht – drie jaar verbanning uit Holland en West-Friesland – heeft gehouden is zeer de vraag.
Archivalia
Regionaal Archief Leiden: Rechterlijk Archief Leiden 508, inv. nrs. 10-S, 46r (verhoor) en 3-38, 27r (vonnis).
Literatuur
Rudolf Dekker en Lotte van de Pol, Vrouwen in mannenkleren. De geschiedenis van een tegendraadse traditie. Europa 1500-1800 (Amsterdam 1989) 55, 158.
Redactie
Biografienummer in 1001 Vrouwen: 475
laatst gewijzigd: 13/01/2014
De datum onder dit biografisch lemma geeft aan wanneer er voor het laatst aanvullingen en/of correcties in het stuk zijn doorgevoerd. Met ingang van 2023 is het project afgesloten.